Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leszavazta a Fidesz, hogy törvény tiltsa a kisgyermekes családok kilakoltatását

Ez a cikk több mint 6 éves.

Múlt hétfőn nyújtották be az LMP, az Együtt és a Párbeszéd parlamenti képviselői A Város Mindenkié csoport törvénymódosítását, amely megtiltotta volna a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását. Az AVM azt szerette volna elérni, hogy az országgyűlés rendkívüli eljárásban, még a tavaszi ülésszakban tárgyalja a javaslatot, de mai ülésén a fideszes többségű házbizottság ezt leszavazta.

(Fotó: Flickr / A Város Mindenkié)

Azért lett volna szükség a gyorsított eljárásra, mert az elfogadás esetén a tiltás már a téli kilakoltatási moratórium áprilisi lejárta után életbe léphetett volna.

Az AVM javaslata egyrészt előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Az intézkedés azért is lenne fontos, mert a hajléktalanná válás a családoknak legtöbbször a gyerekek elveszítését, családból való kiemelését is maga után vonja. Hiába tiltja a gyerekvédelmi törvény, hogy anyagi vagy lakhatási okok miatt szakítsák el a gyerekeket szüleiktől, a gyámhatósági gyakorlat mást mutat. Csak a fővárosban évente több száz gyereket vesznek állami gondozásba vagy helyeznek el nevelőszülőknél anyagi és lakhatási problémák miatt.

A sürgősségi eljárás alkalmazása nem idegen a Fidesztől, több nagy horderejű törvényt is fogadtak már el így, kikerülve a társadalmi vitát (ld. lex CEU). De a kilakoltatási moratórium tavaly őszi meghosszabbítását is ilyen módon fogadták el, igaz ebben az esetben politikai érdeke is fűződött hozzá a kormánypártoknak. A moratórium végének március 1-ről április 30-ra változtatásával ugyanis nem csak a veszélyeztetett emberek kaptak egy picit több időt, de a Fidesz is időt nyert, hisz az országról szörnyű képet festő nagyszámú kilakoltatások csak az április 8-i választások után startolhatnak el.

2018-at ugyan a családok évének nyilvánította a kormány, de úgy tűnik, a gyermekes családok kilakoltatásának tilalma nem élvez akkora prioritást, mint mondjuk a jobb keresetűek családi adókedvezményeinek növelése.