Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kilakoltatás, 13. havi nyugdíj, ügynökakták – ezekről nem döntöttek ma a Fidesz miatt

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma tartotta rendkívüli ülését az Országgyűlés, amit még március 1-jén az LMP kezdeményezett elsősorban az elhelyezés nélküli kilakoltatások ügyében. Szél Bernadett a családok kilakoltatása elleni törvényjavaslat mellett az ügynökakták nyilvánosságra hozásáról szeretett volna tárgyalni, emellett pedig az MSZP 13. havi nyugdíja is bejelentett téma volt.

A Fidesz-KDNP képviselői persze nem jelentek meg, vagyis négyen mégis. Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető, Dömötör Csaba államtitkár, Rétvári Bence az EMMI államtitkára és Völner Pál igazságügyi államtitkár megjelentek, de ettől még határozatképtelen maradt az ülés.

Az MSZP azzal a javaslattal állt elő, hogy ha a kormány annyit hangoztatja a gazdaság szárnyalását (ezzel indokolták az újabb Erzsébet-utalvány kiküldést is), akkor kapjanak a nyugdíjasok idén 13. havi nyugdíjat.

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető szerint Orbán Viktor március 15-ei fenyegetése a múltunkra és keleti diktatúrákra emlékeztet.

Szerinte a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem a példa arra, hogy Orbán rendszere leváltható. Megemlítette a kamupártok és a Fidesz összejátszását a választási csalásokkal kapcsolatban, ami miatt keményen bírálta is a kormány állítólagos keresztény elveit.

Erre Dömötör Csabától az a kifogás érkezett, hogy mindez csak kampányfogás az MSZP részéről, akiket amúgy is Gyurcsány pénzel, emelett persze belefért egy kis örökzöld migránsozó szöveg is (ami egyébként a Fidesz részéről mi, ha nem kampányfogás?).

A jobbikos Z. Kárpát Dániel számonkérte a fideszes képviselőket, amiért nem jelentek meg az ülésen, Orbán Viktort pedig gyávának nevezte amiatt, hogy nem áll ki nyilvános vitára Vona Gáborral. A képviselő a miniszterelnök március 15-ei beszédére reflektálva elszámoltatást ígért a kormánypártoknak.

Dömötör Csaba erre úgy válaszolt, hogy a Jobbik hataloméhes és politikai identitásbeli problémái vannak, aminek még az is lehet a vége, hogy Gyurcsány Ferenccel állnak össze.

Szél Bernadett szintén kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz képviselőtábora 4 ember kivételével meg se jelent, miközben lakhatási válság van az országban. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a Fidesz nem oldotta meg a devizahitelesek problémáit, csak a szőnyeg alá söpörte a választásokig. Rákérdezett Kósa Lajos 1300 milliárdos ügyletére és Matolcsyék 400 milliós villájára is, amiért szerinte az adósságokkal küzdő választópolgárok fognak elégtételt venni. Az ügynökaktákról pedig elmondta, az LMP-kormányban nem lesznek ilyen rejtegetett ügyek.

Szél felszólalására Rétvári Bence válaszolt. Szerinte az LMP nem vethet véget úgy a régi politikának, ha Gyurcsány Ferenccel egyeztet. A devizahitelesekkel kapcsolatban elmondta, szerinte az LMP nem támogatta  végtörlesztés bevezetését és a Nemzeti Eszköztár létrehozását, pedig az eszközkezelő 150 ezer embernek tudott segíteni.

Rétvári felszólalása közben Hadházy Ákos, az LMP társelnöke egy „Hazudik” feliratú papírt tartott fel az államtitkár mögött, amiért a Hadházy büntetésre számíthat.

Gulyás Gergely felszólalásában a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban csak annyit tudott mondani, hogy azt épp a szocialisták vetették el, majd az ellenzéki összefogást kritizálta. Szerinte a Jobbik pálforduláson ment át, abban pedig igazat adott Gyurcsánynak, hogy a Jobbikkal való összefogás káoszhoz vezetne. Volt sorosozás, ENSZ és Európai Bizottság szidás és persze az ellenzék migránsbarátozása (miközben a jobbikos Z. Kárpát Dániel például határőrséget javasolt).

A mai ülés tökéletesen megmutatja a magyar demokrácia állapotát. A nap talán legfontosabb döntése lett volna, hogy elfogadják az AVM és az ellenzéki pártok által kidolgozott törvényjavaslat gyorsított eljárásban való tárgyalását, hogy ne lehessen a választások után újra gyermekes családokat kilakoltatni és ezzel szétszakítani. Ez az alapvetően jogsértő gyakorlat napi szinten megtörténik Magyarországon.

A Fidesz már több alkalommal is megakadályozta a tárgyalást, a mai napon pedig már arra se méltatták a bajban lévő családokat, hogy egyéltalán megjelenjenek az ülésen.

Az ülés után az AVM és az őket támogató pártok képviselői sajtótájékoztatót tartottak. A felszólalók egyöntetűen egyetértettek abban, hogy szégyenletes, amit a Fidesz művel.

Szél Bernadett szerint a Fidesz-KNDP politikusai nem veszik komolyan a munkahelyüket, amit mi sem mutat jobban annál, hogy ma be se jöttek dolgozni.

A Fidesz 8 év alatt nem bírta megoldani a lakhatási válságot, az pedig csak trükközés, hogy a kilakoltatási moratóriumot árpilis végéig, a választások utánig hosszabbították meg.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint „Orbán Viktor kormánya egy embertelen, kegyetlen, milliókat nyomorba taszító kormány.”

Úgy gondolja, csak egy embertelen kormány tudja végignézni, hogy míg Tiborcz Istvánok, Kósa Lajosok, Matolcsy Györgyök gazdagodnak, addig több mint 9 millió ember egyre rosszabbul él Magyarországon.

2018. a családok éve, Orbán Viktor szerint pedig Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa. Ezt sajnos még egyetlen alkalommal sem sikerült bebizonyítaniuk.

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg: