Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sikerült megakadályozni a 70 éves Mária és unokája kilakoltatását önkormányzati bérlakásukból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután élőlánccal tiltakoztak A Város Mindenkié (AVM) aktivistái, az utolsó pillanatban úgy döntött a XIII. kerületi önkormányzat, hogy felfüggeszti a 70 éves Mária és unokája kilakoltatását. Mária 2007-ben költözött a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásba, ahol lánya halálát követően nevelte  unokáját. Létminimum alatti jövedelme miatt több százezer forintos közüzemi, illetve bérleti díj tartozása halmozódott fel az idős, cukorbeteg nőnek, a kilakoltatás indokaként azonban nem ezt, hanem a közösségi együttélés szabályainak be nem tartását határozta meg az önkormányzat.

sikeres volt az élőlánc máriáék lakása előtt. fotó: avm

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a Máriával kapcsolatos panaszokat azonban senki sem tudta alátámasztani: az AVM ezzel kapcsolatos kérdéseire sem az önkormányzat, illetve annak vagyonkezelője, sem a közös képviselő és a szervezet által felkeresett szomszédok sem tudtak konkrét információkkal szolgálni.

Amint azt Mária is hangsúlyozta kilakoltatása előtt közzétett videóüzenetében: ha voltak is – mint mindenütt – társasházi viták, azok biztosan nem igazolják egy család kilakoltatását és hajléktalanná tételét. A nő arra kérte az önkormányzatot, gondolja át még egyszer a kilakoltatást, mivel nincs hova menniük, „csak a padra”.

https://www.facebook.com/AVarosMindenkie/videos/617440402299963

Bár az önkormányzat háromszor is hozzájárult a bérleti szerződés felmondása után, hogy Mária és unokája a lakásban maradhasson, és hosszú ideig segítőkész volt Máriáék tartozásaival kapcsolatban, az AVM úgy tudja, a társasházon belüli konfliktus feloldására nem érkezett érdemi segítség. Az önkormányzat közleménye szerint a kilakoltatásról szóló döntéshez többek közt az is hozzájárult, hogy Mária 2017 óta az illetékes bizottság hozzájárulása ellenére nem kötötte meg bérleti szerződését, így a lakást jelenleg is jogcím nélkül lakja.

Az önkormányzati törvény értelmében azonban a XIII. kerületi önkormányzatnak is kötelezettsége „a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása”, ezért az AVM üdvözli, hogy a polgármester ennek a kötelező (és sok esetben be nem tartott) törvényi rendelkezésnek a szellemében járt el, és legalább az utolsó pillanatban a kilakoltatás elhalasztásáról döntött.

fotó: avm

„Máriáékat azonban később sem szabad utcára tenni: A Város Mindenkié csoport az ügyet akkor tekinti megoldottnak, ha a család lakáshasználati jogcíme is rendeződik, vagyis ismét bérlővé válhatnak. Bízunk benne, hogy ebben – egyébként a korábbiakhoz hasonlóan – a család számíthat az önkormányzat közreműködésére és segítségére is.

A kilakoltatások ellen rendszerszerű megoldásokra van szükség. Ennek érdekében szorgalmazzuk, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz hasonlóan a XIII. kerület is rendeletben tiltsa a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatásokat.”

írja az AVM.

Az önkormányzat lehetőséget adott, hogy a szociális ügyeket kezelő Prevenciós Központtal együttműködési megállapodást kössön Mária, így rendeződhet a helyzetük. Az aláírásnál az AVM aktivistái is jelen lesznek, remélve, hogy mindkét fél számára előnyös megállapodás születik.

Frissítés 13:00

Az AVM aktivistái arról számoltak be lapunknak, hogy a Prevenciós Központ munkatársaival sikerült kidolgozni Mária hátralékának kezelésére egy rövid és hosszú távú cselekvési tervet, a társasházi konfliktus rendezésére viszont még nincs terv.

Ahhoz, hogy Máriának újra legyen hivatalos bérleti szerződése, le kell csökkenteni a tartozást és rendezni kell a konfliktust a szomszédokkal, így egyelőre nem tudni, meddig halasztotta el az önkormányzat a kilakoltatást. Abban viszont mindkét fél benne lenne, hogy a nőt egy kisebb lakásba költöztessék (Mária ettől egyelőre azonban azért vonakodik, mert 21 éves unokájával egy, a mostaninál kisebb lakás szűkös lenne).

Címlapkép: AVM