Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Polgári engedetlenséggel akadályozná meg az AVM egy 70 éves nagymama és unokája kilakoltatását a 13. kerületben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kilakoltatás fenyeget egy 70 éves nőt és az unokáját a XIII. kerületben. A végrehajtást kérő a kerületi önkormányzat – írja közleményében a A Város Mindenkié csoport (AVM). Hozzáteszik azt is, hogy eddig hiába igyekeztek elérni a 2020. szeptember 21. hétfő reggelre kitűzött kilakoltatás felfüggesztését.

Mária 2007-ben költözött a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásba, ahol lánya halálát követően nevelte az unokáját. Ugyan igyekezett kifizetni a lakás bérleti díját és közüzemi számláit, azonban a létminimum alatti jövedelme miatt visszatérően olyan dilemmákkal szembesült, amelyekben csak rosszul dönthetett:

enni ad az unokájának, kiváltja a cukorbetegsége kezelésére szolgáló inzulint, vagy befizeti az esedékes számlákat.

Az alacsony jövedelme miatt már évekkel korábban hátralékba került a lakbérrel és a közüzemi díjakkal. Mostanra több százezer forintos, tehát jelentős – de nem kezelhetetlen – mértékű adóssága halmozódott fel.

Az önkormányzat a hátralék kezeléséhez az évek során többször igyekezett segítséget – akár jelentős összegű adósságcsökkentő támogatást – nyújtani a családnak. Sajnos előfordult, hogy Mária a család szegénysége miatt csak rendszertelenül tudta fizetni a hátralék törlesztés részleteit vagy a folyó havi lakásfenntartási költségeit, illetve nem tudta előteremteni a támogatások igénybe vételéhez szükséges önrészt. Ezért a hátralékuk összességében tovább nőtt.

A hétfői kilakoltatás indoka és valódi oka azonban az önkormányzat munkatársának a tájékoztatása szerint sem a család lakbér- és közüzemi díj hátraléka, hanem az „együttműködés hiánya” és a „közösségi együttélés szabályainak a megsértése”, illetve a szomszédok ezzel kapcsolatos panaszai.

„A Mária által megfogalmazódott vádak pontos mibenléte sem az AVM előtt, sem Mária előtt nem ismertek, ami önmagában is aggályos. Az önkormányzat részéről a kilakoltatás felfüggesztésére irányuló megkereséseinkre mindenesetre azt a választ kaptuk, hogy arra akkor van lehetőség, ha a lakóközösség többsége erre az álláspontra helyezkedik „- írják közleményükben.

Hozzáteszik azt is, ezt a jogállamiság szempontjából is értelmezhetetlen, méltánytalan eljárásnak és a felelősség áthárításának tekintik. „Egy önkormányzat nem dönthet családok sorsról egy valóságshowba illő kiszavazáson keresztül.”

Az AVM aktivistái a család több szomszédját is megkeresték, többségük aláírta azt a petíciót, ami Mária kilakoltatásának a megakadályozását kéri az önkormányzattól.

Volt olyan szomszéd is, akinek volt ugyan konfliktusa Máriával, ugyanakkor azt gondolta, hogy erre nem arányos, és bizonyosan nem szükséges válasz a család kilakoltatása.

A szervezet információi szerint a az önkormányzat nem nyújtott megfelelő segítséget a lakóközösség számára – például mediátor bevonásával – a szomszédsági konfliktusok kezeléséhez és feloldásához.

Az ügyben kerestük a kerület polgármesteri hivatalát is, cikkünket válaszukkal frissítjük.