Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sikerült megakadályozni a kisgyermekes család kilakoltatását Korláton

Ez a cikk több mint 3 éves.

A lakhatási aktivizmussal foglalkozó A Város Mindenkié (AVM) csoport Facebook-oldalán számolt be róla, hogy sikerült megakadályozni annak a kétgyerekes családnak a kilakoltatását, amelyet ma reggel költöztetett volna ki a helyi polgármesterhez köthető cég.

Mint az AVM írja, testvérszervezetükkel, az Utcajogásszal együtt felkeresték a családot, illetve levelet juttattak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát települést is képviselő Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőhöz.

Mindeközben Vecsei Miklós miniszteri biztos telefonon egyeztetett a polgármesterrel, aki ígéretett tett rá, hogy kizárólag a törvényes kereteket betartva fog eljárni, tehát sem ma reggel, sem később nem fogja megkísérelni a család jogsértő kilakoltatását.

Mint arról tegnap a Mérce is beszámolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korláton élő B. É.-t, férjét, valamint másfél éves és háromhetes gyermeküket törvénysértő kilakoltatással fenyegette a bérbeadó, a település polgármesteréhez köthető cég.

B. É. és családja 2018 szeptembere óta lakik egy kétszobás, komfort nélküli ingatlanban, amit a település polgármesteréhez köthető cégtől bérelnek. Az AVM szerint a család és a bérbeadó között az utóbbi időben jogvita alakult ki a lakbér és az egyéb lakásfenntartási költségek elszámolásával kapcsolatban. Ezt követően a cég egy május 12-én kelt levélben arról tájékoztatta a családot, hogy a bérleti szerződésüket felmondják, majd azzal fenyegette meg őket, hogy május 24-én péntek reggel 8 órakor rendőri segítséggel lakoltatja ki őket, amennyiben addig a lakást nem hagyják el.

Az AVM szerint közben a családot felkereste a területileg illetékes gyámhivatal munkatársa is, aki kilátásba helyezte a gyermekek állami gondozásba vételét.

Az Utcajogász Egyesület május 21-én levélben tájékoztatta a bérbeadó céget arról, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a felmondási idő még akkor sem járt volna le május 24-ig, ha a felmondás érvényes lett volna (de nem volt az), továbbá hogy a lakás kiürítését csak törvényes eljárásban, önálló bírósági végrehajtó foganatosíthatja, a rendőrség közreműködését is csak önálló bírósági végrehajtó kérheti, és amennyiben a levelükben foglalt módon járnak el, úgy bűncselekményt követnek el, a rendőrségnek velük szemben keletkezik intézkedési kötelezettsége.

Címlapkép: Mérce / Csepregi Dorka