Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyi polgármesterhez köthető cég törvénytelenül akar az utcára rakni egy kisgyerekes családot Korláton

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Város Mindenkié csoport hívta fel a figyelmet egy törvénytelen kilakoltatásra. Mint írják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korláton élő B. É.-t, férjét, valamint másfél éves és háromhetes gyermeküket törvénysértő kilakoltatással fenyegeti a bérbeadó, a település polgármesteréhez köthető cég.

Az aktivisták szerint B. É. és családja 2018 szeptembere óta lakik egy kétszobás, komfort nélküli ingatlanban, amit a település polgármesteréhez köthető cégtől bérelnek. Az AVM szerint a család és a bérbeadó között az utóbbi időben jogvita alakult ki a lakbér és az egyéb lakásfenntartási költségek elszámolásával kapcsolatban. Ezt követően a cég egy május 12-én kelt levélben arról tájékoztatta a családot, hogy a bérleti szerződésüket felmondják, majd azzal fenyegette meg őket, hogy május 24-én péntek reggel 8 órakor rendőri segítséggel lakoltatja ki őket, amennyiben addig a lakást nem hagyják el.

Az AVM szerint közben a családot felkereste a területileg illetékes gyámhivatal munkatársa is, aki kilátásba helyezte a gyermekek állami gondozásba vételét.

Az Utcajogász Egyesület május 21-én levélben tájékoztatta a bérbeadó céget arról, hogy a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint a felmondási idő még akkor sem járt volna le május 24-ig, ha a felmondás érvényes lett volna (de nem volt az), továbbá hogy a lakás kiürítését csak törvényes eljárásban, önálló bírósági végrehajtó foganatosíthatja, a rendőrség közreműködését is csak önálló bírósági végrehajtó kérheti, és amennyiben a levelükben foglalt módon járnak el, úgy bűncselekményt követnek el, a rendőrségnek velük szemben keletkezik intézkedési kötelezettsége.

A bérbeadó mindeddig nem válaszolt az Utcajogász megkeresésére.

A Város Mindenkié csoport ezért felszólította a bérbeadót, hogy tartózkodjon a törvénysértő fellépéstől, és tartsa be a jogszabályokat.

Felszólították továbbá a Gönci Járási Hivatal Járási Gyámhivatalát, hogy minden esetben jogszerűen, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvénynek megfelelően járjon el, különös tekintettel annak 7. § (1) bekezdésére, ami szerint „gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”.

Címlapkép: Mérce / Csepregi Dorka