Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élettársa gyilkolt meg egy nagykereki nőt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Február 20-án érkezett egy bejelentés a mentőszolgálathoz egy férfitól arról, hogy élettársát holtan találta a nagykereki otthonukban. A mentősök a helyszínre mentek és megállapították, hogy a nő testén bántalmazásból származó sérülések vannak, ezért értesítették a rendőrséget. A későbbi orvosszakértői vizsgálatok megerősítették, hogy bántalmazás következtében halt meg a 38 éves sértett.

A nyomozás során kiderült, a nőt 57 éves élettársa folyamatosan verte, ami miatt a nő kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. A nyomozók előállították a nagykereki lakost, és gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, majd a Debreceni Járásbíróság a mai napon elrendelte letartóztatását. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Osztálya halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a férfival szemben – írja a police.hu.

Fontos leszögezni, hogy ez nem egy egyedi eset, a nők és gyerekek elleni erőszak ma Magyarországon rendszerszintű probléma. Az utóbbi hónapokban több brutális gyilkosság is történt: decemberben a börtönből frissen szabaduló apa verte halálra két gyerekét Győrben, februárban pedig Tatabányán történt kettős gyerekgyilkosság, amit szintén az apa követett el. Még ugyanebben a hónapban számoltunk be róla, hogy két, családját brutálisan bántalmazó férfit vett őrizetbe a rendőrség Mezőberényben és Balatonszentgyörgyön. Ezek csak a legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott esetek, a legtöbb láthatatlan marad a társadalom számára:

szakértők szerint hetente átlagosan egy nő veszíti életét családon belüli vagy nők elleni erőszak áldozataként, a nem halállal végződő bántalmazási és szexuális visszaélési esetek száma pedig ennél jóval nagyobb.

A győri eset után a nők elleni erőszakkal és annak áldozataival foglalkozó civil szervezetek kijelentették: a szakértők és a döntéshozó intézmények, illetve fenntartójuk, a magyar állam, komoly mulasztásukkal felelősek ezekért a gyilkosságokért.

A nőjogi szervezetek szerint ha az illetékes hatóságok és intézmények értenének a nők elleni és a párkapcsolati erőszakhoz, ismernék az ilyen bűncselekmények elkövetőinek jellemzőit és eszköztárát, és az apák kapcsolattartásra vonatkozó jogai helyett a nők és a gyerekek alapvető emberi jogait és biztonságát kezelnék prioritásként – és a győri esetben is így tettek volna.

Azt is hangsúlyozták: a bántalmazó férfiaknál az igazságügyi szakértők jellemzően nem találnak viselkedésük megmagyarázására és a kockázatok megállapítására alkalmas pszichés rendellenességeket, mert nem is pszichés rendellenességek miatt teszik, amit tesznek.

Hanem azért, mert tulajdonuknak tekintik a partnerüket és a gyerekeiket, ami miatt jogosultságot éreznek rá, hogy uralkodjanak rajtuk, megbüntessék őket, bosszút álljanak rajtuk.

Úgy vélik, az elkövető általános vagy jelenlegi pszichéje helyett a folyamatot és a tényeket kell vizsgálni a nők elleni erőszakkal kapcsolatos ügyek során, ugyanis a bántalmazók mesterien manipulálnak, máshogy viselkednek a hatóságok és szakértők előtt, mint a partnerükkel szemben, az áldozatnak pedig számos oka lehet, hogy az elkövető pártját fogja az eljárásokban.

A győri gyerekgyilkosság miatti felháborodás olyan erős volt, hogy az ilyen ügyekben egyébként igen tétlen kormányzatot is lépésre kényszerítette. Varga Judit igazságügyi miniszter több intézkedésből álló csomagot jelentett be és 2020-at az áldozatsegítés évévé nyilvánította.

Nőjogi és jogvédő szervezetek, amelyek évtizedek óta foglalkoznak a problémával, üdvözölték, hogy végre a kormányzat is lépéseket tesz az ügyben, ám fenntartásokat is megfogalmaztak a bejelentett intézkedések hatékonyságával kapcsolatban.

Varga Judit mellett egyébként Szél Bernadett és Szabó Tímea is törvényjavaslatot nyújtott be a nők elleni erőszak megállításáért, Ferencvárosban és Erzsébetvárosban pedig önkormányzati krízislakások létrehozását jelentették be nemrég, hogy a családon belüli erőszak áldozatai kiszabadulhassanak bántalmazó kapcsolataikból.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)