Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erzsébetvárosban is védett lakásokkal segítenének a családon belüli erőszak áldozatain

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ferencváros után a VII. kerületben is védett lakásokat jelölnének ki a családon belüli erőszak áldozatai számára. Sáli Annamária Momentumos képviselő előterjesztését fogadta el múlt csütörtökön az önkormányzat, ami felkéri a polgármestert, hogy vizsgálja meg az ilyen típusú lakások kijelölésének lehetőségét.

Az előterjesztésben a képviselő megemlíti, hogy az elmúlt hónapokban szinte heti rendszereséggel érkeznek hírek arról, hogy nők és gyermekek családon belüli erőszak következtében életüket vesztik. Az országban jelenleg is működnek védett házak, azonban ezeknek a száma közel sem elég.

Szakértők szerint jelenleg minden ötödik nő bántalmazott és hetente egy nő hal meg bántalmazás miatt az országban. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint évente átlagosan 30 gyerek hal meg családon belüli erőszak miatt. Amennyiben az állam nem tud megfelelő védelmet biztosítani az áldozatoknak, fontos, hogy az önkormányzat tegye ezt meg, ahogy az Ferencvárosban is megtörtént a hetekben.

A IX. kerületben január 7-én mutatta be a példamutatónak szánt krízislakás-hálózat kiépítési tervét Baranyi Krisztina. A polgármester akkor elmondta, úgy gondolja, ezt a hálózatot már csak azzal is jelentősen meg lehet növelni, ha az önkormányzatok egy vagy két lakást kijelölnek erre a célra, vagy ha nincs ilyen, akkor akár vásárolnak is ilyeneket. Mint mondta, Ferencváros példát mutatva, elsőként meg fogja ez tenni, és arra kérte elsősorban a Szabad Városok vezetőit, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez.

A példamutatás eddig sikeresnek bizonyult. A Momentum a Facebookon adott hírt az Erzsébetvárosi előterjesztés elfogadásáról és arról, hogy a heti egy nő és havi egy gyermek megölése elkerülhető lenne, ha a kormány komolyan venné a problémát. Azonban az Isztambuli Egyezmény ratifikálására sem került eddig még sor, és semmilyen egyéb komoly intézkedés sem történt.

 

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.