Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több, családját durván bántalmazó férfit vettek őrizetbe

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapos letartóztatást rendelt annak a mezőberényi férfinak az ügyében, aki január második felében brutális módon bántalmazta gyerekeit és feleségét – derül ki a Békési Járási Ügyészség hétfői közleményéből. Ugyancsak tegnap vett őrizetbe a rendőrség egy balatonszentgyörgyi férfit is, akit azzal gyanúsít, hogy késsel és láncfűrésszel fenyegette meg nevelt lányát.

A már letartóztatás alatt álló 32 éve mezőberényi férfinak hat gyereke van, de közülük ötöt a hatóságok már kiemeltek a családból, ugyanakkor engedélyezték, hogy meghatározott időszakokban mégis magához vegye ezeket a gyerekeket is.

Így történhetett meg, hogy a január 17-31-i időszakban valamennyi gyerek a szülői házban tartózkodott, ebben az időszakban történtek a vádemelés alapját képező erőszakos cselekmények.

Ahogy az ügyészségi közlemény fogalmaz:

„a munkanélküli férfi – aki egész nap számítógépes játékokat játszott – agresszíven viselkedett a gyermekekkel és feleségével, napi szinten terrorizálta, többször és különféle módon bántalmazta őket. Így az egyik 3 éves kisfiút többször azzal büntette, hogy nem hagyta éjszaka aludni, kézfejét és lábát egy légycsapóval egymás után többször, számtalan alkalommal nagy erővel megütötte, majd felkapta és előbb a földhöz vágta, majd a szekrénynek dobta a gyermeket. Ezen bántalmazás következtében a kisgyermek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a bántalmazás – annak módjára, erejére és a testszerte keletkezett sérülésekre figyelemmel – alkalmas volt súlyosabb sérülések előidézésére is.

A férfi a fenti időszakban egy másik gyermeket, egy 7 éves kisfiút úgy arcon ütött, hogy a szeme alatt bevérzés keletkezett, a tenyerét késsel megszúrta, cipővel pedig úgy arcon ütötte, hogy a gyermeknek vérzett az orra.

A férfi a feleségét sem kímélte: testszerte megütötte, megrúgta, a fejét a falnak verte.”

Az anya és a gyerekek csak úgy tudtak elmenekülni, hogy január utolsó napján a férfit áramütés miatt kórházba szállították a mentők.

Az ügyészség a letartóztatást azzal is magyarázza, hogy az agresszív férfi esetében felmerül annak esélye, hogy bántalmazással próbálja meg elhallgattatni a tanúkat, elsősorban feleségét.

Nincs még letartóztatási fázisban, de már rendőrségi őrizetben van az az 51 éves balatonszentgyörgyi férfi is, aki február másodikán késsel, majd működésben lévő láncfűrésszel fenyegette meg 22 éves nevelt lányát. A Police.hu szerint a férfi „megütötte, majd előbb egy késsel, aztán egy beindított láncfűrésszel a kezében életveszélyesen is megfenyegette” a nőt.

A kiérkező rendőrség kapcsolati erőszak megalapozott gyanújával vette őrizetbe és hallgatta ki a férfit, illetve indítványozta az illetékes bíróságnál a letartóztatás elrendelését is.

Az elmúlt időszakban egyre több olyan családon belüli erőszakeset látott napvilágot, amelynek áldozata rendszerint nő vagy kiskorú. A legdurvább eset december közepén történt Győrben, egy 35 éves férfi 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát gyilkolta meg, majd magával is végzett. A győri tragédia négy hónapon belül a harmadik olyan családon belüli erőszak esete volt, amely halálos végkimenetellel járt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, január közepén nevelésében álló kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszak gyanúja miatt egy békési lelkész letartóztatását is elrendelte a bíróság.

Ezek az esetek csak azok, amelyek a nyilvánosságba is bekerülnek, de a szakértők szerint hetente átlagosan egy nő veszíti életét családon belüli vagy nők elleni erőszak áldozataként. A nem halállal végződő bántalmazási és szexuális visszaélési esetek száma ennél jóval nagyobb.

A Mércén pontokba szedve magyaráztuk meg miért is ölhet meg ennyi nőt partnere, és hogyan lehetne fellépni e jelenség ellen. Cikkünket ide kattintva olvashatjátok.

A győri gyerekgyilkosság miatti felháborodás olyan erős volt, hogy az ilyen ügyekben egyébként igen tétlen kormányzatot is lépésre kényszerítette. Varga Judit igazságügyi miniszter több intézkedésből álló csomagot jelentett be és 2020-at az áldozatsegítés évévé nyilvánította.

Nőjogi és jogvédő szervezetek, amelyek évtizedek óta foglalkoznak a problémával, örömüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy végre a kormányzat is lépéseket tesz az ügyben, ám fenntartásokat is megfogalmaztak a bejelentett intézkedések hatékonyságával kapcsolatban. A Helsinki Bizottság szerint például

„(n)agyon helyes, hogy az elmúlt időszak tragikus történései, különösen a győri családirtás miatti közfelháborodás felébresztette a kormányt, és végre lépésekre szánta el magát. Nagy kár, hogy többnyire nem jó irányba.”

Baranyi Krisztina, Ferencváros októberben megválasztott polgármester is lépéseket jelentett be, ő kerületében krízislakásokkal fogja segíteni, hogy a családon belüli erőszak áldozatai kiszabadulhassanak bántalmazó kapcsolataikból. Ehhez a kezdeményezéshez később Erzsébetváros önkormányzata is csatlakozott.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: A Néma Tanúk felvonulása a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen részeként 2018.11.25. / Markoszov Szergej, Mérce