Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszak gyanúja miatt tartóztattak le egy Békés megyei lelkészt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Gyulai Törvényszéken pénteken vált  véglegessé az a bírósági végzés, amely elrendeli egy 58 éves kunágotai férfi, H. G. letartóztatását egy hónapra. A Beol.hu úgy tudja, az illető nem más, mint a Békés megyei község református lelkésze, akit azzal gyanúsítanak, hogy szexuális erőszakot követett el a nevelése alatt álló, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére.

A Gyulai Törvényszék érvelése szerint az eljárás jelen szakában kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható, hogy a gyanúsított a bizonyítási eljárást – különösen a tanúk befolyásolásával – ne nehezítse, vagy akadályozza, ezért rendelte el egy hónapos letartóztatását.

A Beol.hu a Békési megyei református egyházkerület vezetését is megkereste az ügyben. A válaszból kiderül, a

„Békési Egyházmegye Elnöksége az ügy súlyosságára tekintettel H. G. lelkész ellen január 8-án fegyelmi eljárást indított, s ezzel egyidejűleg január 9-ével felfüggesztette a lelkészi szolgálatok végzése alól.”

„Ha és amennyiben ártatlansága a rendőrségi vizsgálat során bebizonyosodik, úgy az ellene indított eljárást megszüntetjük és a lelkészi szolgálatba visszahelyezzük. Ha azonban a bűnössége bizonyítást nyer, úgy a fegyelmi eljárást lefolytatjuk ellene. A felfüggesztés ideje alatt a környékbeli lelkészek látják el a helyettesítési szolgálatokat” – tették hozzá.

A gyanúsítottat egyébként a rendőrség december 31-én hallgatta ki és vette őrizetbe.

Az elmúlt időszakban egyre több olyan családon belüli erőszakeset látott napvilágot, amelynek áldozata rendszerint nő vagy kiskorú. A legdurvább eset december közepén történt Győrben, egy 35 éves férfi 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát gyilkolta meg, majd magával is végzett. A győri tragédia négy hónapon belül a harmadik olyan családon belüli erőszak esete volt, amely halálos végkimenetellel járt.

Ezek az esetek csak azok, amelyek a nyilvánosságba is bekerülnek, de a szakértők szerint hetente átlagosan egy nő veszíti életét családon belüli vagy nők elleni erőszak áldozataként. A nem halállal végződő bántalmazási és szexuális visszaélési esetek száma ennél jóval nagyobb.

A Mércén pontokba szedve magyaráztuk meg miért is ölhet meg ennyi nőt partnere, és hogyan lehetne fellépni e jelenség ellen. Cikkünket ide kattintva olvashatjátok.

A győri gyerekgyilkosság miatti felháborodás olyan erős volt, hogy az ilyen ügyekben egyébként igen tétlen kormányzatot is lépésre kényszerítette. Varga Judit igazságügyi miniszter több intézkedésből álló csomagot jelentett be és 2020-at az áldozatsegítés évévé nyilvánította.

Nőjogi és jogvédő szervezetek, amelyek évtizedek óta foglalkoznak a problémával, örömüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy végre a kormányzat is lépéseket tesz az ügyben, ám fenntartásokat is megfogalmaztak a bejelentett intézkedések hatékonyságával kapcsolatban. A Helsinki Bizottság szerint például

„(n)agyon helyes, hogy az elmúlt időszak tragikus történései, különösen a győri családirtás miatti közfelháborodás felébresztette a kormányt, és végre lépésekre szánta el magát. Nagy kár, hogy többnyire nem jó irányba.”

Baranyi Krisztina, Ferencváros októberben megválasztott polgármester is lépéseket jelentett be, ő kerületében krízislakásokkal fogja segíteni, hogy a családon belüli erőszak áldozatai kiszabadulhassanak bántalmazó kapcsolataikból. Csárdi Antal LMP-s képviselő pedig törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlés elé, amely egyrészt jogszabályi szinten adna nagyobb védelmet az áldozatoknak, másrészt a jelenleg nagyon hiányos és kaotikus áldozatsegítő intézményrendszer működtetésébe az önkormányzatoknak adna nagyobb szerepet.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: MTI / Krizsán Csaba