Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be a nők elleni erőszak valódi megállításáért

Ez a cikk több mint 4 éves.

Teljesen hatástalannak, és a családon belüli erőszak miatti felelősség elhárításának nevezte Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője tegnap délutáni sajtótájékoztatóján a kormány javaslatait. Szerinte az, hogy a feltételes szabadlábra helyezést a családon belüli bántalmazók esetén szigorítják, csupán a bíróságra rakja át a kormánytól a helyzet megoldásának tervét.

Kiemelte, nem elég a büntetések szigorítása, és ezt a tatabányai és győri gyilkosságok esetei is mutatják. Szabó kiemelte, Varga Judit igazságügyminiszter ugyan korábbi videójában megemlítette, a szociális jelzőrendszer reformjára lenne szükség, de ebből még határozati javaslat szinten sem valósul meg semmi.

Azt is bejelentette, pártja határozati javaslattal fordul a parlamenthez, amely szerinte a valós problémákat kezeli. A javaslat részét képezi:

  • szociális és családügyi jelzőrendszer megerősítése, iskolapszichológusok jelenléte
  • a családsegítők képzése, masszív béremelés a szociális szektorban
  • a rendőrség családon belüli erőszak ügyében tartandó országos, átfogó átképzés megszervezése

Kiemelte, miközben a kormány újabb nemzeti konzultációra költ el rengeteg pénzt, aközben a családon belüli erőszak, párkapcsolati erőszak visszaszorítására erőforrásokat, pénzt, politikai akaratot a kormányban nem lát, „így pedig nem fog változni a helyzet.”

Szabó nagyon fontosnak tartotta, hogy a helyzet kezeléséhez az anyaotthonok fenntartására, kiépítésére is rengeteg pénzt kell szánnia az államnak. A jelenlegi rendszerben ugyanis eleve nem biztosított, hogy az anyák, gyermekeikkel a legtöbb esetben eljutnak a védett, lakhatásukat biztosító intézményekbe, ráadásul még ha ez meg is történik, csupán másfél évet maradhatnak ilyen intézményekben.

További súlyos problémaként jelölte meg  az ellenzéki képviselő azt is, hogy a rendőrség, noha egyre több ilyen erőszakos miatti bejelentés érkezik hozzájuk, sokszor mégsem lép fel erélyesen a nőkre és gyermekekre veszélyes támadókkal szemben. Ezért kellene nekik is is átfogó képzést tartani.

Ugyanúgy, ahogyan Szabó szerint az oktatási rendszerből is hiányzik az, hogy a gyermekek már idejekorán ismereteket szerezzenek a nők jogairól, egyenlőségéről és a nők elleni erőszakról is.

Ugyanígy fontos eleme a Párbeszéd határozati javaslatának az Isztambuli Egyezmény minél előbbi ratifikációja, amely biztosítaná a nők és gyermekek elleni erőszak elleni hatékonyabb fellépést.

Szabó Tímea kiemelte, a tatabányai gyilkosság „nem tragédia, egy szívinfarktusban elhunyt ember esete tragédia”, az ott történtek viszont megelőzhetőek lettek volna, ha a határozati javaslatukban foglalt szociális jelzőrendszer működne, és a rendőrségi jogalkalmazás is szigorúbb lenne.

A tegnapi sajtótájékoztatót itt lehet visszanézni:

Szabó Tímea javaslati között is hangsúlyos szerepet kapott az anyaotthonok kérdése, amelyekről korábban éppen Varga Judit büntetőjogi szigorítási terveinek nyilvánosságra kerülése után Baranyi Krisztina 9. kerületi polgármester és Csárdi Antal, a választókerület képviselője közösen bejelentették, az önkormányzat a rendelkezésére álló lakásállományból fog új férőhelyeket, védett lakásokat kialakítani a bajbajutott nőknek és gyerekeknek.

A kezdeményezéshez később több kerületi önkormányzat, köztük Erzsébetváros is csatlakozott.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor