Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győrben toronymagasan győzött a Fidesz jelöltje – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tavaly ősszel egyértelműen Győrre figyelt az ország, köszönhetően Borkai Zsolt ügyes-bajos dolgainak. A szexvideója nyilvánosságra kerülése után is újraválasztott polgármester ugyan lemondott végül posztjáról,az időközi választást január 26-ra tűzték ki.

Dézsi Csaba András, a Fidesz jelöltje pedig úgy tűnik, szépen meg is nyerte.

És bár előzetesen arra lehetett számítani, hogy Győr ismét forrongó kampányüzemmódba kapcsol, valójában kifejezetten érdektelenre sikeredett az elmúlt néhány hét.

Pedig nem kis tétje van a mai választásnak: miután ősszel az ellenzéki együttműködés Budapesten és több nagyvárosban is megtörte a Fidesz 10 éves sikerszériáját, nagy kérdés, hogy vajon az akkori optimizmus kitart-e, és ha igen, meddig. Ehhez képest Győrben már az ellenzéki polgármester-jelölt megtalálása sem ment zökkenőmentesen, és maga a kampány sem sikerült látványosra.

Hogy ezek után sikerül-e a Fidesznek megtartania a várost, vagy az ellenzék újabb győzelmet könyvelhet el magának, az legkésőbb ma estére kiderül.

Az eseményeket percről percre követjük a Mércén, két kollégánk a helyszínről tudósítja az eseményeket, este pedig a Partizán műsorának vendégeként várjuk majd, hogyan választott Győr. A műsort itt tudjátok nézni:

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Úgyhogy köszönöm hogy velünk tartottatok a győri időközi polgármester-választás napján is, ezennel pedig leteszem a lantot.

Köszönöm továbbá figyelmeteket kollégáim nevében, akik Győrben és Budapesten közvetítettek, elemeztek, vagy írták a híreket. Tartsatok velünk máskor is!

Ezt biztos olvastátok vagy hallottátok már tőlünk, de azért ismét leírom itt is: a Mérce kizárólag az olvasók adományaiból működik, ebből finanszírozzuk a béreket az irodabérlést, az internet-előfizetésünket, és még kismillió más költséget ami felmerül.

Magyarán a ti segítségetek nélkül nem tudunk működni.

Ezért arra kérünk titeket, hogy ha tehetitek, támogassatok minket anyagilag! Legjobb, ha havonta utaltok nekünk valamennyit, de nagyon örülünk az egyszeri adományoknak is, hiszen mivel nekünk nincs oligarchánk vagy tulajdonosunk, aki pénzeljen bármi történjék is, szó szerint létfontosságú minden egyes forint, amit küldtök nekünk.

Itt tudtok finanszírozni minket:

Jussanak el mindenhova a Mérce hírei!

Ha küldtök nekünk pénzt, tudunk fejlődni, hogy még jobb riportokat készíthessünk, még több helyen lehessünk ott, minőségibb felszereléssel, hogy a lehető legrészletesebben és minél élvezetesebben tudjunk titeket tájékoztatni a fontos dolgokról.

Szóval hajrá, olvassatok, nézzetek, lájkoljatok, osszatok, kommenteljetek minket, és támogassátok a baloldali nyilvánosságot, hogy együtt egy jobb világot építhessünk!

Ma, azaz január 26. vasárnap időközi polgármester-választást tartottak Győrben, miután lemondott a város októberben újraválasztott polgármestere, a korrupciós- és szexbotrányba belebukott Borkai Zsolt volt olimpikon, aki a választások előtt napvilágot látott piszkos ügyeivel nem kis fejfájást okozott a Fidesznek.

A választáson fölényesen győzött Dézsi Csaba András, a Fidesz jelöltje.

A valasztas.hu adatai szerint a 101.629 választópolgár 42,25 százaléka, 42.915 fő járult az urnák elé, és 42.629 érvényes szavazat 56,14 százalékát szerezte meg Dézsi, aki így több, mint 16 százalékpontot vert ellenfelére, az ellenzék közös jelöltjére, Pollreisz Balázsra. Rajtuk kívül eredetileg négy jelölt indult, az elhanyagolható arányban támogatott

 

  • Balla Jenő, az Összefogás Győrért jelöltje,
  • Dittrich Imre független,
  • Géber József, Mi Hazánk,
  • Hajnal János független,
  • Kirchfeld Mária független,

közülük Dittrich végül nem mérette meg magát.

Az ellenzék kampányát többek között arra fűzte fel, hogy Pollreisz nem Borkai, azonban noha voltak a jelöltnek fontos programpontjai, melyekkel véleménye szerint a győriek igényeire reflektált volna a közlekedéstől a zöldítésen keresztül a korrupció megszüntetéséig, ez mind nem volt elegendő, hogy meggyőzze a választókat a változtatás szükségességéről. Az ellenzéki jelölt korábban úgy nyilatkozott, hogy azokkal nyerné meg a választást, akik októberben otthon maradtak – ami azonban nem sikerült, a részvételi arány végig alacsonyabb volt, mint ősszel, és már viszonylag korán látszott, hogy a Fidesz jelöltje jobban teljesít a megmérettetésen.

Ami azért is lehet, mert Dézsinek ugyancsak komplex programja van: a fideszes politikus a győri városháza veteránja, elismert és ismert közéleti figura, aki tudta hozni a megbízható jelölt szerepét, és a győri fejlődés folytatása mellett a korábbi vezetés hibáinak kijavításával kampányolt. Emellett nála is megvoltak azok a pontok, melyek rezonálnak a város lakóinak vágyaival, szükségleteivel és félelmeivel, ahogy azt is hangsúlyozta, nyitott városvezetést tervez, győriek és szakértők bevonásával – ahogy az sem volt utolsó szempont, hogy fideszesként éreztette, együtt tudna működni az ország vezetésével.

Renoméját papagájgyűjteménye és Porsche kocsija se tépázta meg, ahogy az sem ingatta meg a választókat, hogy polgármesterként vélhetően kevesebb ideje lesz kardiológus főorvosként dolgozni – és noha megígérte, hogy továbbra is a kórháznál marad, egyik munkája vélhetően a másik rovására fog menni.

Győr tehát – nem nagy meglepetésre – maradt fideszes vezetésű város, és a kormánypárt megmutatta, képes reaktiválni és felépíteni egy régi arcot, ha úgy hozza a szükség, aki ráadásul nem csupán annyit tud megígérni, hogy ő a Fidesz, de még releváns gondolatokat is meg tud fogalmazni kampányában.

Hogy ezekből mi valósul meg, az már a jövő zenéje.

 

Élőben közvetítettük a leendő polgármester sajtótájékoztatóját:

Dézsi elmondta, mostantól

„a jelek szerint Győr megyei jogú város polgármestere”,

majd hozzátette, úgy tűnik, jelentős előnnyel nyerte a választást, ezután gratulált a magyar vízilabda-válogatott fényes győzelméhez.

Megköszönte a győri polgárok bizalmát, mondván rendkívül fontos nap volt, mivel véleménye szerint arról döntöttek a választók, hogy tovább fejlődik-e a város, vagy elindul a lejtőn. Hozzátette,

„nekem mint kardiológusnak, [Győr] az ország szívét jelenti”.

Úgy gondolja, a győriek az ő új munkastílusát, a nyitott városházát fogadták el, ami azt jelenti, hogy a városvezetők rendszeresen kommunikálnak a lakosokkal arról, mik a problémák, és mik a javaslatok. Ezt összevetik a szakértők véleményével, hogy meghatározzák, mi a teendő, ehhez pedig számít a győri több, mint kétharmados Fidesz-többségre, a civil szervezetekre, sőt, a korábbi ellenzékiekre is, akik mellé álltak.

„Nem pártszimpátia alapján döntöttek, hanem féltve városukat és gondolva a jövőre, hogyan tovább, ezért szavaztak rám”

– mondta támogatóiról.

Majd megígérte, hogy most leveszik az öltönyt és felveszik a munkásruhát, hogy munkához lássanak. Azt nem fejtette ki, hogy polgármesterként milyen jellegű munkásruhára gondolt.

Állítása szerint konstruktív vitákon alapuló döntéshozatalt tervez, és fontosnak tartja, hogy egységesek legyenek, és egységesen képviseljék Győr érdekeit, ami véleménye szerint menni is fog, hisz a körzet országgyűlési képviselői is fideszesek – akár a kormány. Magyarán úgy véli, párttársaival együtt tud működni.

Fontosnak tartja azt is, hogy Győr továbbra is az ország gazdasági motorja maradjon, és míg ma a város jelentősen az autóiparra épül és annak megőrzése fontos, az is fontos, hogy újabb lábakat növesszenek, hogy stabilabban álljanak a gazdaságban. hisz az jelenti azokat a bevételeket, melyből a győri jó életet finanszírozni tudja a város.

Beszélt a győri béke és nyugalom megőrzéséről is, és arról, hogy véleménye szerint mai napon a város kiheverte a borkai-féle traumát, ezennel pedig megnyitják a Dézsi-korszakot, melyben Győrből, mint a virágoskertből kigyomlálják a gyomokat, és elkezdenek palántákat ültetni.

Ezután kötekedni kezdett a HVG jelenlévő újságírójával, aki a város korábbi szerződéseinek átvizsgálásával kapcsolatban tett fel kérdést, bemutatva, hogy ha úgy érzi kellemetlen kérdéseket tesznek fel neki, agresszív ellentámadásra is képes. Ezután nekilátott a kormánymédia tudósítójának haknizni.

Sajtótájékoztatót tartott az ellenzéki jelölt, Pollreisz Balázs. Elmondta, hogy Győr választott: 70%-os feldolgozottságnál már kezd kirajzolódni az eredmény, ezért felhívta Dézsi Csabát és gratulált neki a győzelemhez.

„El kell ismernünk, hogy a győriek választása az volt, hogy legyen egy csendes, nyugalmas város Győr a jövőben. Az én ígéreteim közt is ez volt, bár hozz tettem azt is, hogy a csendet és a nyugalmat csak tisztán látás tudja adni. A Győriek úgy tűnik. inkább a gyors, hamis kényelmes kompakt békét és nyugalmat választották. Egy demokratának kötelessége tudomásul venni a választók akaratát.”

Pollreisz a gratuláció mellet felajánlotta azt is Dézsinek, hogy a városért együtt dolgozik vele. Arról is egyeztettek, hogy hétfőtől megkezdődik a város érdekeit szolgáló munka.  A negyven százaléknyi szavazatot, amit az összefogás kapott úgy értékelte, hogy a győriek is értékelik azt hogy ha a pártok összefognak. A győriek pontosan tudják kik a valódi választási lehetőségeik, hiába indulnak kamupártok és jelöltek.

Pollreisz megköszönte a rá szavazóknak a bizalmat és hogy demokrataként éltek a jogukkal és kötelességükkel és elmentek szavazni.

„Az ő nevükben tudom ígérni azt, hogy ki kell állni azért, hogy ebben a városban tisztán lássunk. És azt is megígérhetem, hogy Győr lelkiismeretének a hangja leszek. Kedves győriek ne csüggedjetek Győr is hamarosan szabad város lesz.”

 

Az imént ez landolt a postaládánkban:

„Köszönjük, Győr!

Fölényesen győzött a Fidesz-KDNP jelöltje Győrben. Köszönetet mondunk
mindazoknak, akik részt vettek az időközi polgármester-választáson és
szavazatukkal Dézsi Csaba Andrást és a fejlődést támogatták.
Gratulálunk Győr új polgármesterének, és jó munkát kívánunk neki.

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Vagyis a Lendvay utcában is tényként kezelik a győri győzelmet.

A Rába Hotel Baross terméből jelentkeztek be kollégáink Bogatin Bence és Tóth Csaba Tibor a Fidesz eredményvárójáról, ahol véleményük szerint kiváló a hangulat. A Partizán közvetítését itt nézhetitek:

Helyszíni benyomásaik, a szavazóbiztosokkal folytatott beszélgetések alapján arra jutottak, hogy igen alacsony volt a részvétel, majd emlékeztettek arra, hogy Pollreisz az ősszel otthon maradt szavazókkal szándékozott megnyerni a választást.

Több szavazót kérdeztek meg a nap folyamán, ők túlnyomó többségükben úgy nyilatkoztak, a fideszes Dézsire adták voksukat. Az alacsony részvétel azt jelenti, az ellenzéknek nem sikerült több embert elvinnie szavazni, mint ősszel.

Kollégáink tapasztalatai és szemtanúk beszámolói alapján voltak aktivisták, akik tablettel mászkáltak a városban, és elképzelhető hogy Kubatov-lista alapján látogatták körbe a városban, bár egyelőre ezzel kapcsolatban nehéz lenne biztosat állítani – mindenesetre legalább egy Fidelitas-aktivistát is felismertek közöttük.

Borkai nem jelent meg az eredményvárón, ugyanakkor a sajtóteremben alig vannak fideszesek, az eredményváró lényegi része valószínűleg valahol máshol történik, és az aktivisták is máshol gyülekezhetnek, ellenben várható egy sajtótájékoztató nemsokára.

A fideszes politikus Facebook oldalának tanúsága szerint immár biztos párttársa, Dézsi Csaba András polgármesterjelölt győri győzelmében.

Hoppál szerint a jelenlegi helyzet

„Hatalmas Fidesz győzelem Győrben!!! ✌️❤️

Na jó, nem teljesen, csak majdnem: Dézsi 55,94, Pollreisz 39,06. Balla Jenő, az Összefogás Győrért jelöltje 2,33 százalékon, a Mi Hazánkos Géber József 1,43-on, Hajnal János és Kirchfeld Mária pedig egy százalék alatt állnak jelenleg. Eddig 112 érvénytelen, és három bélyegző nélküli szavazólapot találtak a számlálók, 20.661 feldolgozott szavazólap mellett.

A kardiológus a szavazatok 55,83 százalékát viszi, míg Pollreisz Balázs, az ellenzék jelöltje 39,11 százalékon áll a valasztas.hu adatai szerint.

Ez több, mint 16 százalékos különbség, és ha Pollreisz fordítani tudna, az nagyjából a csoda kategória lenne.

Ősszel Glázer Tímea és Borkai Zsolt között néhány száz szavazat volt a különbség, azonban még így is győzni tudott a korrupciós- és szexbotrányba keveredett fideszes politikus.

Nemsokára bejelentkeznek tudósítóink Győrből, addig is nézzétek a Partizán videóműsorát, melyben főszerkesztőnk, Diószegi-Horváth Nóra elemzi a győri eseményeket.

A valasztas.hu adatai szerint 15 százalékos feldolgozottság mellett Dézsi Csaba András, a kormánypárti jelölt vezet a győri időközi választáson jó 55 százalékkal, második az ellenzéki összefogás jelöltje, Pollreisz Balázs, valamivel több, mint 39 százalékkal, a többiek eredménye jelenleg jobbára irreleváns.

Ez nem jelent nagy meglepetést, Dézsi ugyanis esélyesebb jelölt a fideszes városban, ahol ősszel a korrupciós- és szexbotrányba keveredett Borkai Zsoltot választották polgármesternek.

Amit újabb eredmények látnak napvilágot, beszámolunk róla, kollégáink ott vannak az eredményvárókon is. Helyszíni információk szerint Dézsi felesége „ujjongott”, ebből mindenki levonhatja a következtetéseket.

Kövér László fideszes nagyágyú is beszállt Dézsi Csaba András, a kormánypárti jelölt – civilben köztiszteletnek örvendő szívsebész, papagáj- és Porsche-rajongó – polgármesteri kampányába.

A házelnök, mint kiderült úgy odavan a győri jelöltért, hogy a videóban konkrétan meg se hagyta szólalni, inkább maga mondta el a véleményét az állítása szerint katéterezés közben is AC/DC-t hallgató Dézsiről, valamint Győr nagyszerű fejlődési pályájáról.

Dézsi pedig fegyelmezetten, ámde szerkesztőségi véleményünk szerint enyhén megilletődötten áll.

Mindenesetre a politikai kampányvideó műfajának egy talán egészen egyedülálló példája a videó, melyben a jelölt voltaképpen a biodíszlet szerepét tölti be az országos ismertségű politikus mellett. Nézzétek meg:

A találatért köszi a HVG-nek.

A HVG munkatársai Győrben olyan fiatalokkal találkoztak, akik csoportosan, egy tablettel jártak egy szavazókört, és azon tanakodtak, hogy vajon merre van egy adott utca. A fiatalok viselkedése a lap szerint arra utalhat, hogy Kubatov-lista alapján kerestek fel választókat.

A HVG tudósítói rögzítettek is egy beszélgetést, mely véleményük szerint arra utalhat, hogy listák alapján kerestek meg regisztrált Fidesz-szimpatizánsokat.

A lap cikkében megtekinthető a videó.

A Mérce tudósítói szerint is volt gyanús helyzet Győrben, azonban a rendelkezésünkre álló adatok szerint nem állíthatjuk biztosan, hogy történt listás alapú mozgósítás a városban, még ha a korábbi választásokon tapasztalt ügyek alapján nem is lehet kizárni ezt a gyakorlatot.

Diószegi-Horváth Nóra a Partizán műsorában elemzi, mi történt ma és az elmúlt időszakban Győrben, de bejelentkeznek majd Győrből kollégáink is. Itt tudjátok nézni:

Akkor ugyanis a regisztrált választópolgárok 43,09 százaléka vett részt a voksoláson, most pedig 41,24, ami több, mint 1 és 3/4 százalékponttal kevesebb, 101,629 főből ezúttal 41.909-en járultak az urnák elé este fél hétig a győri időközi polgármester-választáson.

Hétkor kezdődött a Partizán választási műsora, melynek vendége lesz főszerkesztőnk, Diószegi-Horváth Nóra, valamint helyszíni bejelentkezéssel is készülünk Győrből.

Tudósítóink ott vannak a Fidesz és az ellenzék győri eredményváróin is, onnan is szállítjuk a friss információkat. Tartsatok velünk továbbra is, nemsokára jönnek az eredmények, kollégáink és más szakértők pedig elemzik a választás tanulságait és az eredményeket.

Az előzetes várakozások szerint az alacsony részvétel a Fidesz jelöltjének, Dézsi doktornak kedvez, de azért várjuk csak ki az eredményeket!

A videóműsort itt tudjátok nézni:

Helyszíni tudósítóink igyekeznek a szavazókörök környékén megtudni a választók preferenciáit, valamint azok okait és ez alapján a nem reprezentatív minta alapján úgy néz ki, a Fidesz jelöltje némiképp jobban állhat – bár lehet, hogy az ellenzékiek egyszerűen nem akarnak válaszolni, bujkálnak.

A Kodály iskola előtt egy középkorú férfi azt mondta, noha mindig eljönnek szavazni, most kifejezetten a stabilitás és az állandóság volt nekik a fontos. Hozzátette még:

„ha ön egy szívsebész és egy segédkönyvtáros között kellene, hogy válasszon, magának is egyértelmű lenne a kérdés”

– sejtetve, hogy ő például ezért Dézsi Csabára adta a voksát. Jelentsen bármit is városvezetési képességek szempontjából, hogy emberekben vagy könyvek között turkál valaki hivatása szerint.

Ez pedig nem más, mint a győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium, ahol egy „Mórások voltak…” című tabló büszkén hirdeti, hogy az egykori polgármester és olimpikon is az intézmény tanulója volt valaha. Reméljük, nem a korrupciós- és szexbotrányba belebukott Borkai Zsolt városvezetőként és felnőttfilm-szereplőként szerzett érdemeit kívánja az intézmény vezetése példaképp a diákok elé állítani, csak elfelejtették levenni a fotót.

Borkai Zsolt bukott polgármester portréja a győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium büszkeségeinek falán. Fotó: Mérce

Borkai Zsolt bukott polgármester portréja a győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium büszkeségeinek falán. Fotó: Mérce

…a várakozásoknak megfelelően alulmúlja az őszi arányokat, délután öt óráig a választásra jogosultaknak 37,68 százaléka szavazott, szemben az októberi 38,66 százalékos aránnyal.

Ezzel továbbra is úgy tűnik, a fideszes Dézsi doktor győzelme a valószínűbb, bár biztosat persze továbbra sem állíthatunk.

Ugyanebbe az irányba mutat, hogy az ősszel a legnagyobb ellenzéki szavazatarányt produkáló 22-es körzetben továbbra is kevesebben mentek szavazni, mint a tavaly őszi önkormányzati választásokon. 34,64 százalék, szemben az októberi 39,81-es aránnyal.

Azt még Orbán Viktor is elismerte, hogy Győrben kifejezetten nagy a tét a Fidesz számára.

A miniszterelnök évi egyszeri „nyílt” sajtótájékoztatóján beszélt a Borkai-ügyről, és annak következményeiről.

„Nem vagyok egy peep show szurkoló.”

Saját bevallása szerint tehát a miniszterelnök nem szeret kukkolni, de érti, hogy az emberek egy része nem utasítja el a szórakozás ezen formáját. És miután nagyon sokan látták, „aminek nem kellett volna megtörténnie” (vagyis hogy Borkai Zsolt polgármester egy luxusjachton szexel sok alkohol és néhány másik ember társaságában lyukas zokniban), ez a miniszterelnök szerint is nyilvánvalóan hatást gyakorolt az őszi önkormányzati választás eredményeire.

„De teljes bizonytalanságban vagyunk, hogy mekkorát” -mondta január elején Orbán.

A miniszterelnök akkor is jelezte: a legkönnyebb az lenne, ha elvitetnék az egész balhét Borkaival, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy Győrben ő nyert, és nem más. Épp ezért Orbán Viktor szerint Borkai Zsolt „jól döntött”, amikor nem lépett vissza a választás előtt, mert akkor az ellenzék közös jelöltje nyer, ellenben az is jó döntés volt, hogy utóbb lemondott, lehetőséget adva ezzel a Fidesznek arra, hogy a választókat újra megnyerjék maguknak.

„Nem babra megy a játék.”

És persze nem is a miniszterelnökről lenne szó, ha nem kacsintott volna még vészjóslóan egyet az eszmefuttatás végén. Mint fogalmazott: nem szeretné, ha huzakodni kéne a kormánynak egy ellenzéki polgármesterrel, pláne nem Győrben, ami a magyar gazdaság egyik zászlóshajója. Mindenki értse, ahogy akarja…

Az biztos, hogy az ellenzéki együttműködés számára sem babra megy Győrben ma a játék. Épp egy hete Budafokon a Fidesz kiütötte az ellenzéket az időközi választáson, és bár ott nem polgármestert, csak önkormányzati képviselőt választottak, a győzelem szimbolikus erején túl is jár következményekkel, hiszen a korábbi, fölényesnek tűnő ellenzéki többséget sikerült így átfordítania a kormánypártoknak.

Nem véletlen, hogy a minap Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is beszállt a győri kampányolásba, utóbbi már akkor egyfajta ellenzéki együttműködésnek köszönhetően került pozícióba, amikor ez még koránt sem volt annyira egyértelmű formája a választásokon való indulásnak, Karácsony pedig egyfajta szimbólumává is vált a sikeres együttműködésnek azáltal, hogy legyőzte Tarlós Istvánt.

Ám Győrben azon túl nekik sem volt túl sok mondanivalójuk, hogy a győrieknek az erkölcsről kell ma véleményt nyilvánítaniuk, illetve véget kell vetni a „Borkai-bárók” uralmának, meg hogy aki szerint „inkább a lopás, de épüljön egy stadion”, az ne az ellenzéki jelöltre, Pollreisz Balázsra szavazzon, de ha el akarják zavarni a diktatúrát, akkor viszont mindenképp az ő neve mellé húzzák be az ikszet.

 

A valasztas.hu kétóránként ismerteti a napközbeni részvételi arányokat, amiből az eredményeket ugyan nem tudjuk, de lehet következtetni a választók hangulatára – alacsony részvételi eredmény a regnáló politikai erőnek kedvez, míg a magas részvételi arány valószínűleg vezetésváltó hangulatot jelezne.

De persze ezek a feltevések sem sokkal egzaktabbak a tyúkbélből jóslásnál, tekintve, hogy a fideszes Dézsi doktort is többé-kevésbé Borkai ellenpontjának szánják, akárcsak ellenzéki kihívóját, Pollreisz Balázst, a többi jelölt pedig előreláthatólag nem sok vizet fog zavarni.

A háromórás eredmények szerint eddig a választók 30,19 százaléka járult az urnák elé, vagyis kevesebben, mint az őszi önkormányzati választásokon, amikor 31,07 volt az arány, és újraválasztották Borkai Zsoltot, a szex- és korrupciós botrányba keveredett korábbi fideszes polgármestert.

Magyarán, amennyiben megáll a fenti állítás, egyelőre Dézsi állhat jobban, noha Facebookos aktivitása, valamint helyszíni tudósítóink megfigyelése alapján Pollreisz és csapata aktívan igyekszik mozgósítani híveit, az eltérés pedig kisebb, mint a nap korábbi részében.

A 22-es körzetben, ahol ősszel a legnagyobbat nyerte az ellenzék, egyelőre kevesebben mentek el a városi átlagnál, ez is azt valószínűsíti, hogy a Fidesznek jobban sikerült megmozgatnia híveit. Ma a jogosultak 25,32 százaléka szavazott a körzetben, míg ősszel pedig 29,18.

Tavaly ősszel nem csak Borkai Zsoltot választották újra polgármesternek, a győri közgyűlésben is elég egyértelmű a kormánypárti fölény.

A 22 helyből 15 a Fidesz-KDNP képviselőié lett, és mindössze egyetlen helyen sikerült megnyernie a körzetét a DK-Momentum-MSZP-Jobbik-LMP jelöltjének, Bárány Istvánnak.

A maradék helyekre kompenzációs listáról még három képviselő került be az ellenzéki együttműködés színeiben (Fodor Roland, Glázer Tímea és Pollreisz Balázs), három helyet pedig a Civilek Győrért jelöltjei (Balla Jenő, Harasztovics István és Kovács László) szereztek meg.

A képviselő-testület összetételéből pedig lehet sejteni: amennyiben az ellenzéki jelölt nyer Győrben, nem lesz könnyű dolga, ha vezetni akarja a várost.

Tavaly október 13-án a szavazatok 44,32 százalékát megszerezve választották újra a Fidesz-KDNP színeiben Borkai Zsoltot.

Az ellenzéki együttműködés jelöltje, Glázer Tímea 646 szavazattal szerzett kevesebbet Borkainál.

Borkai Zsolt november 6-án jelentette be, hogy lemond tisztségéről. Utóbb az is kiderült, hogy Glázer sem méretteti meg magát. Indulnak helyettük viszont mások, nem is kevesen.

Hogy hogyan jutottunk el idáig, és hogy lehet-e Győrből Hódmezővásárhely, arról Tóth Csaba írt elemzést, amit ide kattintva lehet elolvasni.

 

Dézsi Csaba András, a kormánypárt(ok) győri polgármesterjelöltje Pollreiszhez hasonlóan december elején mutatkozott be a nagyközönség előtt, noha már korábban sejteni lehetett, hogy őt jelölik Borkai utódának. Dézsi eddig önkormányzati képviselő volt a városban, egészen 1994 óta megszakítás nélkül, emellett pedig a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályának főorvosa.

Dézsi azért is tűnhetett a Fidesz számára megfelelő jelöltnek, mert nem volt különösebben jó viszonyban Borkaival, ugyanakkor a pártközponttal annál inkább.

Az Azonnali korábban azt írta, Dézsi „nem igazán volt nagy barátságban” Borkaival, sőt volt, aki egyenesen ellenlábasaként írta le, ugyanis többször is szembement vele a közgyűlésben. Úgy tudják, Dézsi ezért a Borkai-érában ki is szorult a győri Fidesz vezető politikusai körül.

A főorvos Pollreisszel is egyeztetett, ezután úgy nyilatkozott,

„Nem balhézni kell, hanem olyan terveket letenni az asztalra, amelyek valóban előbbre viszik a város sorsát. Azt mondtam neki: ha meggyőztök bennünket, hogy az az előterjesztés valóban a városlakók érdekeit szolgálja, hidd el, hogy meg fogjuk szavazni”

A jelölt kardiológus orvosként viszonylag népszerű, sokan lájkolták a Facebookra kitett videót is, melyet aközben rögzített, hogy egy infarktusos beteg ellátásához igyekezett. Épp emiatt kritizálták is többen, mondván ilyenkor épp hogy nem imázsvideót kellene forgatni, ahogy az sem jött jól, hogy több képen látszott Porsche terepjárója, veterán Jaguar kocsija és Harley-Davidson motorja, no meg a többmilliós papagájgyüjteménye. A luxusszárnyasok egyébként külön bejáratú, hatalmas üvegházban laknak Dézsi otthonában, írta a 24.hu.

Pollreisz Balázs, az ellenzék polgármesterjelöltje feltöltött egy felvételt Facebook oldalára, miszerint az MSZP irodájában lázas munka folyik, és folyamatosan mozgósítják a választókat, és ő is ezt teszi – ha már neki nem kampányol alter rock-ikon. A politikus szerint nagy jelentősége van a jelenlegi időközinek, hisz úgy gondolja, valós esélyük van legyőzni a kormánypártot. Gondolatait az alábbi videóból ismerhetitek meg:

Egész pontosan 22,8 százalék. Ez valamivel kevesebb, mint ősszel, akkor 24,08 százalék ment el eddigre szavazni Győrben, országosan pedig 26,6, vagyis ősszel is az országos átlag alatt maradt a város – valószínűleg nem kis részben a Borkai-ügynek hála – most pedig még az akkorit is alulmúlja a részvételi arány.

A fideszes körzetekben nagyobb arányban mennek szavazni a választók.

Vagyis azokban a körzetekben, ahol aránylag népszerűbb volt a Fidesz ősszel. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi időközin a kormánypárt gyökeresen eltérő karakterű jelöltet indít, az ellenzéknél pedig végül nem tartottak előválasztást, vagyis a választók nehezebben tudnak a közös jelölthöz kötődni.

A megboldogult Kispál és a Borz zenekar volt, és a Kiscsillag jelenlegi frontembere Dézsi Csaba András támogatására buzdítja a szavazókat, mondván

„hogyha a Fidesz minden jelöltje olyan lenne, mint Dézsi Csaba András, akkor én Fidesz-szavazó lennék.”

A zenészt többen kritizálták amiatt is, hogy tusványosi fellépésével támogatta a kormánypártot, akkor azzal védekezett, hogy nincs politikai tartalma annak, hogy fellépett a Fidesz házi rendezvényén. Ezután a megszólalás után már nehezebb lesz ilyeneket nyilatkozni.

Most pedig hallgassuk meg a Gyónás című Kispál-nótát.

Glázer Tímea, aki ősszel indult ellenzéki színekben Borkai Zsolt kihívójaként, novemberben úgy nyilatkozott a Mércének, hogy szívesen látna Győrben is a budapestihez hasonló előválasztást, miután Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes felvetette ennek lehetőségét.

Akkor úgy nyilatkozott,

„Egy közös döntést kell hoznunk, de szerintem azért ez egy támogatható dolog. […] én az ellenzék közös jelöltjeként indultam itt el, nyilván úgy tudok elindulni újból közös jelöltként ha mindegyik párt engem támogat. Mi készen állunk, és magam is készen állok.”

Aztán az ellenzék mégis inkább Pollreiszt jelölte.

Glázer bejelentette, hogy nem kíván januárban indulni, az MSZP-s Pollreisz Balázs pedig azt, hogy ő meg igen, és szépen fel is sorakoztak mögé az ellenzéki pártok.

A jelölt részletes programot mutatott be, melyben érinti a várost sújtó problémák jelentős részét, legyen szó a tömegközlekedésről, a környezetszennyzezésről, vagy akár arról, hogy hol gyártják a város egyik jelképének számító Győri Édes kekszet, és reagálva a Borkai-ügy központi témájára, a várost átszövő korrupcióra, azt is megígérte, hogy megválasztása esetén bevezetik a korrupcióellenes szervezetek által kidolgozott „Ez a minimum!” programot.

Érdekesség, hogy habár a Párbeszéd támogatásáról biztosította a közös ellenzéki jelöltet, a valasztas.hu honlapján nem szerepel a párt a jelölőszervezetek között.

A valasztas.hu adatai szerint délelőtt 11-ig a választók 14,87 százaléka járult az urnák elé. Október 13-án ekkorra 17,04 százalék adta le a voksát, tehát egyelőre – ahogy az időköziknél lenni szokott – kevésbé érdekli az embereket a választás, ugyanakkor az is látszik, hogy arányaiban többen mozdultak meg olyan választókerületekben, ahol a Fidesznek magasabb a támogatottsága.

A 22. választókerületben, ahol a legnagyobban nyerte az ellenzék ősszel, mindössze a választásra jogosultak alig több, mint 10 százaléka adta le a voksát.

Ősszel itt az arány ekkorra csaknem 13 százalék volt, este fél hétre pedig majdnem 46 százalék, vagyis kis híján három százalékkal több, mint a városi átlag.

Délelőtt 11-kor járult az urnák elé Balla Jenő, aki civilként, az Összefogás Győrért nevű szervezet jelöltjeként indul az időközi választáson. Balla legfőbb témája korrupció, de fontosnak tartja, hogy a jövő generációk ne függjenek annyira a győri autóipartól, mint a jelenlegiek, és a gyárak kibocsátását is górcső alá venné.

Szavazata leadásáról és sajtótájékoztatójáról ajánlom figyelmetekbe az alábbi videót:

Ez persze nem az első alkalom a kampány során, azonban szavazata leadása után is megnyilatkozott a fideszes jelölt. Erről készült videónkat itt tudjátok megnézni:

Győrt hosszú időn keresztül vezette Borkai Zsolt volt olimpikon a Fidesz-KDNP színeiben, azonban a tavalyi önkormányzati választások után lemondott pozíciójáról, miután egyébként megválasztották.

A volt győri polgármesterről ősszel kerültek ki felvételek egy blogra, melyeken az látható, hogy többek között Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, valamint fiatal nők, valószínűleg prostituáltak társaságában egy adriai yachton szórakozik, ahol Aperolt és a blogger állítása szerint kábítószert is fogyaszt.

Borkai borzalmas zenei ízlése, alkoholfogyasztási szokásai valamint társas szórakozási preferenciái mellett azonban súlyosabb dolgokra is fény derült.

Ugyan már korábban sem volt titok, a blog felhívta rá a figyelmet, hogy a polgármester és körei komoly pénzeket szakítottak a Győr környéki földek adás-vételével, mivel mezőgazdasági területként vásárolták fel, majd ipari területté minősítve adták tovább, ismerve a város környéki ipartelepek terjeszkedési szándékait. Emellett a győri vendéglátó-ipart is gyakorlatilag a Fidesz-közeli vállalkozók saját terepévé tették az engedélyek kiadása körüli machinációkkal.

Egyes ügyekben rendőrségi nyomozás folyik, de érdekes módon Rákosfalvy irodájában pont a házkutatás előtt volt csőtörés, ami a bizonyítékok megrongálása miatt nehezíti az eljárást. A Borkai körüli botrányban jelenleg négy nyomozás zajlik, ezek közül a legfontosabb az Audi-gyár földjeinek ügyét érinti.

Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP, vagyis a kormánypártok jelöltje, orvos, papagáj- és Porsche-rajongó is leadta szavazatát. Mi pedig ott voltunk, úgyhogy vissza tudjátok nézni videón is az eseményt.

Az ellenzék jelöltje reggel szavazott, hogy kire, azt nem áruljuk el senkinek. Ellenben adott sajtótájékoztatót is azon melegében, ezt itt tudjátok megnézni:

 

Üdvözlet mindenkinek, ez itt a Mérce győri választási műsorának szöveges verziója. Győrben az ellenzék és a Fidesz jelöltje mellett többen is indulnak polgármesterjelöltként a korrupciós- és szexbotrányba belebukott volt polgármester, Borkai Zsolt helyére az időközi választáson, név szerint

  • Balla Jenő, az Összefogás Győrért jelöltje,
  • Dézsi Csaba András a Fidesz színeiben,
  • Dittrich Imre független,
  • Géber József, Mi Hazánk,
  • Hajnal János független,
  • Kirchfeld Mária független,
  • az ellenzéki pártok közös jelöltjeként pedig Pollreisz Balázs.

Közülük Dézsi és Pollreisz mérkőzése lehet érdekes, azonban néhány százalékot a többi jelölt is elvihet, mindazonáltal valószínűsíthető a fideszes győzelem – ahogy egyébként valószínűsíthető volt az önkormányzati választásokon több városban, ahol végül az ellenzék győzött. Esélylatolgatásunkat itt tudjátok elolvasni, beszámolónkat a polgármesterjelöltek vitájáról pedig itt.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}