Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem babra megy a játék

Ez a cikk több mint 4 éves.

Azt még Orbán Viktor is elismerte, hogy Győrben kifejezetten nagy a tét a Fidesz számára.

A miniszterelnök évi egyszeri „nyílt” sajtótájékoztatóján beszélt a Borkai-ügyről, és annak következményeiről.

„Nem vagyok egy peep show szurkoló.”

Saját bevallása szerint tehát a miniszterelnök nem szeret kukkolni, de érti, hogy az emberek egy része nem utasítja el a szórakozás ezen formáját. És miután nagyon sokan látták, „aminek nem kellett volna megtörténnie” (vagyis hogy Borkai Zsolt polgármester egy luxusjachton szexel sok alkohol és néhány másik ember társaságában lyukas zokniban), ez a miniszterelnök szerint is nyilvánvalóan hatást gyakorolt az őszi önkormányzati választás eredményeire.

„De teljes bizonytalanságban vagyunk, hogy mekkorát” -mondta január elején Orbán.

A miniszterelnök akkor is jelezte: a legkönnyebb az lenne, ha elvitetnék az egész balhét Borkaival, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy Győrben ő nyert, és nem más. Épp ezért Orbán Viktor szerint Borkai Zsolt „jól döntött”, amikor nem lépett vissza a választás előtt, mert akkor az ellenzék közös jelöltje nyer, ellenben az is jó döntés volt, hogy utóbb lemondott, lehetőséget adva ezzel a Fidesznek arra, hogy a választókat újra megnyerjék maguknak.

„Nem babra megy a játék.”

És persze nem is a miniszterelnökről lenne szó, ha nem kacsintott volna még vészjóslóan egyet az eszmefuttatás végén. Mint fogalmazott: nem szeretné, ha huzakodni kéne a kormánynak egy ellenzéki polgármesterrel, pláne nem Győrben, ami a magyar gazdaság egyik zászlóshajója. Mindenki értse, ahogy akarja…

Az biztos, hogy az ellenzéki együttműködés számára sem babra megy Győrben ma a játék. Épp egy hete Budafokon a Fidesz kiütötte az ellenzéket az időközi választáson, és bár ott nem polgármestert, csak önkormányzati képviselőt választottak, a győzelem szimbolikus erején túl is jár következményekkel, hiszen a korábbi, fölényesnek tűnő ellenzéki többséget sikerült így átfordítania a kormánypártoknak.

Nem véletlen, hogy a minap Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is beszállt a győri kampányolásba, utóbbi már akkor egyfajta ellenzéki együttműködésnek köszönhetően került pozícióba, amikor ez még koránt sem volt annyira egyértelmű formája a választásokon való indulásnak, Karácsony pedig egyfajta szimbólumává is vált a sikeres együttműködésnek azáltal, hogy legyőzte Tarlós Istvánt.

Ám Győrben azon túl nekik sem volt túl sok mondanivalójuk, hogy a győrieknek az erkölcsről kell ma véleményt nyilvánítaniuk, illetve véget kell vetni a „Borkai-bárók” uralmának, meg hogy aki szerint „inkább a lopás, de épüljön egy stadion”, az ne az ellenzéki jelöltre, Pollreisz Balázsra szavazzon, de ha el akarják zavarni a diktatúrát, akkor viszont mindenképp az ő neve mellé húzzák be az ikszet.