Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győzött a Fidesz jelöltje a budafoki időközi választáson, biztosított a kormánypárti többség

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, azaz január 19. vasárnap időközi választást tartottak Budafokon, melyen a nyolcas számú egyéni választókerületi, vagyis egy önkormányzati képviselői hely sorsa dőlt el, ez pedig azért volt érdekes, mert ettől függött, hogy megmarad-e az ellenzéki többség a kerületi képviselő-testületben.

Az előzetes eredmények alapján választók végül a Fidesz jelöltjét, Csiszár Zsuzsannát választották a képviselő-testület tagjának az elkövetkezendő csaknem öt évre, vagyis átfordult a korábban fölényesnek tűnő ellenzéki többség.

A választáson 3.793 jogosultból összesen 1298 fő vett részt, vagyis a választópolgárok 34,22 százaléka, közülük 702 a kormánypárti Csiszár Zsuzsannára, 585 a közös ellenzéki jelöltre, Nádor Ivánra, négy pedig Benyovszki Gáborra, a Munkáspárt jelöltjére adták voksukat, vagyis 55-45-re nyert a Fidesz (és volt 7 érvénytelen szavazat).

Csiszár már be is jelentette Facebook oldalán győzelmét:

Októberben még úgy tűnt, a képviselő-testület összetétele 10-6 arányban az ellenzéknek fog kedvezni, azonban hamar kiderült, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet, miután két MSZP-s képviselő, valamint egy helyi civil szervezet képviselője úgy döntöttek, hogy a kormánypárttal szavaznak.

A mai időközihez pedig az vezetett, hogy a Fidesz fellebbezett a 8. evk. eredményével kapcsolatban, melynek eredményeként Nádor korábban számolt két szavazatnyi előnye eltűnt, és szavazategyezés miatt újra ki kellett írni a választást.

A választókerület egyébként elég fideszes, a polgármester 16 százalékkal verte meg a Fideszt, így meglepő fordulat volt az ellenzéki győzelem – vagyis, mint később kiderült, döntetlen.

Mindenesetre az újabb fejleményekkel immár világos, hogy Budafok-Tétény továbbra is kormánypárti vezetésű kerület marad, és noha eleinte úgy látszott, a kormánypárti polgármester ellenzéki képviselő-testülettel fogja vezetni a kerületet, immár biztosított a fideszes többség.

Az új felállással ugyanis éppen hogy megfordult a korábbi arány, és a kormánypártnak immár 10 képviselője van, míg az ellenzéknek mindössze hat – már ha az ellenzékből kiszavazó, és az MSZP-ből emiatt kizárt két képviselőt, valamint a civil hátterű, velük együtt szavazó társukat a kormányoldalhoz számoljuk.

Budafoki riportunkat a választás előttről itt olvashatjátok.