Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A becsületre szavazzanak!” – Karácsony és Márki-Zay is részvételre buzdít a győri választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pollreisz Balázs, Győr MSZP-s polgármesterjelöltje, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere tartott lakossági fórumot csütörtök délután Győrben.

Az időzítés nem véletlen: az októberi választások előtt botrányba keveredett Borkai Zsolt lemondása miatt vasárnap időközi polgármester-választást tartanak a városban. Ez Pollreisz szerint nem csupán egy szavazás, hanem valódi választás lesz.

„Választási lehetőség van, hogy mi maradjon ebben a városban: folytassák-e a Borkia bárók vagy esetleg tegyük tisztába a városunk jövőjét?”

– mondta az ellenzéki polgármesterjelölt, aki arra bátorít mindenkit, fogjon egy tollat, menjen el szavazni, és vegye vissza a város becsületét.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, az elmúlt időszakban Győr neve a belpolitikában nem abban a képben tűnt fel, ahogyan azt a győriek szeretnék. A győriek a választással tiszta lapot nyithatnak, lemoshatják azt a gyalázatot, amit az elmúlt években a fideszes politikusok ráragasztottak.

Szerinte a jövendőbeli polgármesternek nem az a feladata, hogy jóban legyen a hatalommal, hanem az, hogy jóban legyen a győriekkel. A polgármesternek nem a hatalomhoz dörgölőzve, erkölcsi aggályait félretéve kell vezetnie a várost.

„Ne azt nézzék, hogyan kell viselkedni egy diktatúrában, hanem azt nézzék, hogyan kell viselkedni egy demokráciában”

– üzente Karácsony.

Szerinte a győriek mellett egy kicsit mindannyiunkról, az egész országról szól a vasárnapi választás. Bár a közbeszéd szerint a politika az ügyeskedésről, a jó kommunikációról, a gaztettekről szól, és erre a fideszes politikusoknak sikerült is ráerősíteniük, mégis nagyon fontos, hogy elsősorban azzal a képpel kellene szakítanunk, hogy a politika a politikusoké.

Szakítanunk kell azzal, hogy rájuk hagyjuk, hogy a saját zsebüket tömjék, hogy elfogadjuk, hogy a politika és az erkölcs két külön dolog. És bár egy városvezetőtől elsősorban azt várják az emberek, hogy jöjjön a busz, vigyék el a szemetet és takarítsák a járdát, ha a politika a gazemberség szinonimája válik, előbb-utóbb nem jön a busz, nem viszik el a szemetet, nem takarítják a járdát.

Karácsony szerint arról fognak szavazni a győriek vasárnap, hogy van-e köze a politikának az erkölcshöz. „Ne csak Balázsra, henem a becsületre szavazzanak!” – üzente a győrieknek.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere elmondta, bár ő konzervatív, jobboldali gondolkodású ember, mégis itt van, mert a különbség nem a jobb és a baloldal között, hanem a tisztességes emberek és a tolvajok között van. Ennek pedig éppen Győrben van nagy jelentősége most.

A politikus szerint ha nem állunk ki a pártállam, a megfélemlítés és a korrupció ellen, a fiatalok elvándorolnak innen, az országnak nem lesz jövője, ezért mindenkinek el kell mennie szavazni.

„Nagyon sokmindent máshogy ítélünk meg, de minden, ami fontos, az összeköt minket”

– mondta.

Márki-Zay szerint most az a feladat, hogy megmutassák a győriek, nem szükségszerű, hogy egy polgármester lop.

„Ha valaki úgy gondolja, hogy inkább a lopás, de épüljön egy stadion, akkor ne szavazzanak Pollreisz Balázsra”

– mondta a politikus, aki szerint egy valós és nagyon nehéz kérdés, hogy hagyják-e megzsarolni, megfélemlíteni magukat az emberek. De ebben az országban egyre többen vállalják, hogy kiállnak a megfélemlítéssel szemben. Ha sokan kiállunk, akkor együtt erősebbek vagyunk. Most vasárnap legyenek nyilvánosan is tisztességesek, ne csak zárt ajtók mögött. Menjenek el szavazni! Csak akkor győzhetünk, ha egyénileg kockázatot vállalunk. Ha mindenki feláll, együtt elzavarjuk ezt a diktatúrát – mondta.

Éő videónk a lakossági fórumról:


És az azt megelőző sajtótájékoztatóról:

A múlt héten megrendezett győri polgármesterjelölti vitáról írt beszámolónk itt olvasható.