Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit is láthattunk vasárnap Győrben?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, azaz január 26. vasárnap időközi polgármester-választást tartottak Győrben, miután lemondott a város októberben újraválasztott polgármestere, a korrupciós- és szexbotrányba belebukott Borkai Zsolt volt olimpikon, aki a választások előtt napvilágot látott piszkos ügyeivel nem kis fejfájást okozott a Fidesznek.

A választáson fölényesen győzött Dézsi Csaba András, a Fidesz jelöltje.

A valasztas.hu adatai szerint a 101.629 választópolgár 42,25 százaléka, 42.915 fő járult az urnák elé, és 42.629 érvényes szavazat 56,14 százalékát szerezte meg Dézsi, aki így több, mint 16 százalékpontot vert ellenfelére, az ellenzék közös jelöltjére, Pollreisz Balázsra. Rajtuk kívül eredetileg négy jelölt indult, az elhanyagolható arányban támogatott

 

  • Balla Jenő, az Összefogás Győrért jelöltje,
  • Dittrich Imre független,
  • Géber József, Mi Hazánk,
  • Hajnal János független,
  • Kirchfeld Mária független,

közülük Dittrich végül nem mérette meg magát.

Az ellenzék kampányát többek között arra fűzte fel, hogy Pollreisz nem Borkai, azonban noha voltak a jelöltnek fontos programpontjai, melyekkel véleménye szerint a győriek igényeire reflektált volna a közlekedéstől a zöldítésen keresztül a korrupció megszüntetéséig, ez mind nem volt elegendő, hogy meggyőzze a választókat a változtatás szükségességéről. Az ellenzéki jelölt korábban úgy nyilatkozott, hogy azokkal nyerné meg a választást, akik októberben otthon maradtak – ami azonban nem sikerült, a részvételi arány végig alacsonyabb volt, mint ősszel, és már viszonylag korán látszott, hogy a Fidesz jelöltje jobban teljesít a megmérettetésen.

Ami azért is lehet, mert Dézsinek ugyancsak komplex programja van: a fideszes politikus a győri városháza veteránja, elismert és ismert közéleti figura, aki tudta hozni a megbízható jelölt szerepét, és a győri fejlődés folytatása mellett a korábbi vezetés hibáinak kijavításával kampányolt. Emellett nála is megvoltak azok a pontok, melyek rezonálnak a város lakóinak vágyaival, szükségleteivel és félelmeivel, ahogy azt is hangsúlyozta, nyitott városvezetést tervez, győriek és szakértők bevonásával – ahogy az sem volt utolsó szempont, hogy fideszesként éreztette, együtt tudna működni az ország vezetésével.

Renoméját papagájgyűjteménye és Porsche kocsija se tépázta meg, ahogy az sem ingatta meg a választókat, hogy polgármesterként vélhetően kevesebb ideje lesz kardiológus főorvosként dolgozni – és noha megígérte, hogy továbbra is a kórháznál marad, egyik munkája vélhetően a másik rovására fog menni.

Győr tehát – nem nagy meglepetésre – maradt fideszes vezetésű város, és a kormánypárt megmutatta, képes reaktiválni és felépíteni egy régi arcot, ha úgy hozza a szükség, aki ráadásul nem csupán annyit tud megígérni, hogy ő a Fidesz, de még releváns gondolatokat is meg tud fogalmazni kampányában.

Hogy ezekből mi valósul meg, az már a jövő zenéje.

 

Címlapkép: Mérce fotó