Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pollreisz Balázs: gyártsák újra Győrben a Győri Édest!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pollreisz Balázs, a győri MSZP elnöke, az ellenzék közös polgármesterjelöltje hétfőn mutatta be programját, mellyel a január 26-án esedékes időközi választáson kívánja letaszítani trónjáról a Fideszt, miután a korrupciós (és szex-, drog, stb.) botrányba keveredett Borkai Zsolt fideszes polgármester lemondott pozíciójáról. Pollreisz sajtótájékoztatóját itt tudjátok visszanézni:

Az élő videót Guszter Richárd közvetítette Győrből a Mérce számára.

A politikus a leendő városvezetés legfontosabb feladatának a korrupció megszüntetését tartja, így ennek érdekében megegyezett a Transparency International-lal, hogy megválasztásuk esetén Budapesthez és több ellenzéki vezetésű városhoz hasonlóan bevezetik az „Ez a minimum” csomagot, melyet a K-Monitorral és az Átlátszóval közösen dolgozott ki a szervezet.

A csomag, melyről a Mérce is beszámolt, a következő pontokat tartalmazza:

  1. nyilvános működés
  2. közérdekű adatigénylések támogatása
  3. átlátható költségvetési gazdálkodás
  4. nyilvános szerződések, közbeszerzések
  5. önkormányzati vállalatok átlátható működése
  6. elszámoltatható döntéshozók, többek között nyilvános vagyonnyilatkozatok

A polgármesterjelölt ezután részletesen ismertette programja további elemeit, melyek fényében a város radikális átalakuláson menne keresztül a következő ciklus során az ellenzék győzelme esetén. Bejelentette klímavédelmi programját, mondván

„a klímakatasztrófa Győr városát sem kerüli el.”

Egyrészről az energiafelhasználást csökkentik az önkormányzat részéről, valamint Győr is bejelenti a klímavészhelyzetet, melynek keretében független szervezettel méretik fel a szükséges teendőket, moratóriumot hirdet a zöldfelületek csökkentésére, többek között a város erdeinek méretét nem lehetne csökkenteni. Emellett a nagy burkolt tereken hangulat- és levegőjavító intézkedésként konténeres növényeket helyeznének ki, és véleménye szerint meg kell vizsgálni az ipari park és Győrszentiván közötti védőerdő telepítésének lehetőségét.

Sáráson befejeznék a csatornahálózatot és több új levegőminőség-ellenőrző műszert helyeznek ki a tömegközlekedési eszközöket pedig környezetbarát járművekre cserélnék a jelenlegi dízel buszok helyett, miközben a járathálózatot is bővítenék, hogy többen használják autó helyett a városi közlekedést. Létrehoznának egy szolgáltató központot, mely a város közlekedési kérdéseit komplexen kezeli, beleértve többek között az útfenntartást, a vasúti és a tömegközlekedést, de akár a városi elektromos rollerek üzemeltetését is.

Valamint ismét megvizsgálnák a városi kötöttpályás közlekedés, vagyis a győri villamos elindításának lehetőségét is (ami egyébként már több, mint százéves ötlet), és kidolgoznák az autómentes belvárost és a bicikliútrendszert.

További környezetvédelmi intézkedésként megvizsgálják a hőközpont geotermikus energiára állításának lehetőségeit – amin Szegeden épp most dolgoznak – és környezetvédelmi szemléletformálást folytatnának a lakosság körében, aminek keretében minden házba palackprést helyeznének ki.

A köztisztaság jegyében Pollreisz szerint van tennivaló az utcák tisztaságával kapcsolatban is, ennek érdekében a városüzemeltetést végző cég meg fog kapni minden támogatást és ellenőrzést. Felülvizsgálnák továbbá a hulladékgazdálkodást, erősítenék a szelektív gyűjtési és komposztálási rendszert,  és a jelölt szerint meg kell szüntetni az illegális szemétlerakást, ami ellen többek közt kamerákkal harcolnának.

A közigazgatási reform keretében képzett, jól fizetett alkalmazottakat szeretne foglalkoztatni a városi közigazgatásban és a városi cégeknél. A gazdasági reform végrehajtására pedig az egyetemmel közösen elérné, hogy az autóipartól független iparágak is megtelepedhessenek Győrben, hogy ne egy lábon álljon a város. Továbbá válságalapot hozna létre, hogy segítsék az elbocsátott munkavállalókat, valamint a kisvállalkozásokat és beszállítókat.

Bevezetik a győri bérelemet, melynek keretében minden önkormányzati dolgozó differenciált bérkiegészítésben részesülne és újra életre hívnák a városi érdekegyeztető tanácsot, ahol munkáltatók, munkavállalók, szakszervezetek egyeztethetnek.

A közösségi javaslatok közül pedig beemelik a programba, hogy a piacot visszaköltöztessék a régi helyére, valamint lobbiznának, hogy újra Győrben gyártsák a város gasztronómiai jelképét, a Győri Édest.

két győri édes keksz, melyeket immár sajnos nem győrben gyártanak. forrás: győri édes / facebook

Szociális szempontból fontos pontja a programnak, hogy Győr legyen gondoskodó város, mert a városnak gondoskodnia kell azokról, akik benne élnek, de nem tudják önmagukat megfelelő színvonalon eltartani. Ennek jegyében bővítenék az ifjúsági garzonok és nyugdíjasházak elérhetőségeit, kilakoltatási moratóriumot vezetnének be, bérlakásépítési programba kezdenének, idősgondozási központot hoznának létre az egyik kórház területén. Továbbá minden évben minden 65 év feletti győri lakos kapna 10.000 forintot, komputeres diagnosztikai központot hoznának létre CT és MR műszerekkel, az orvosok lakhatását támogatnák, és tömegsport központ hoznának létre a lehető legtöbb városrészben.

Felsőoktatásban résztvevő fiataloknak szóló ösztöndíjat is alapítanának, emellett elhangzott a bemutatón, hogy Pollreisz megválasztása esetén

  • tenni fog a felelős állattartásért
  • egy európai színvonalú élményfürdő létrehozásáért
  • több helyi fesztiválért
  • ipartörténeti múzeum létrehozásáért
  • a szentiváni kincsesház megmentéséért
  • hogy újra legyen Győrben ifjúsági ház
  • támogatnák a kísérleti, befogadó és amatőr színházakat, a kulturális sokszínűségre törekedve.

Fontos ígéret továbbá az ellenzéki jelölt részéről, hogy

„a vaskakast nem cseréljük papagájra.”

Ígéretekben tehát nincs hiány a győri ellenzék részéről, ugyanakkor a felmérések szerint a közösen induló ellenzéki pártok polgármesterjelöltjének aligha van esélye legyőzni a helyben még mindig igen erős Fideszt. A Mérce stábja mindenesetre a helyszínen lesz, és bármi is történik január 26-án, beszámolunk róla.

Kiemelt kép: Guszter Richárd