Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy nyomozás is zajlik a Borkai-botrányban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kormánypárti Magyar Nemzet intézett kérdéseket a rendőrséghez azzal kapcsolatban, milyen nyomozások is folynak a Borkai Zsolt volt fideszes győri polgármesterrel szemben felmerült korrupciós gyanúval kapcsolatban. Az ORFK kommunikációs szolgálatának válaszából kiderül: négy vizsgálat is folyik, ebből egy a Borkaiék esetleges megzsarolására vonatkozik, három pedig a volt politikus és üzleti-baráti körét érinti.

Ez utóbbi három nyomozás még felderítési szakaszban van, gyanúsított nincs. Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés és más bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozásokat.

Borkai Zsoltról az október 13-i önkormányzati választások kampányában láttak napvilágot az adriai jachtozós orgiájáról, ezzel párhuzamosan pedig korrupciós vádak is megfogalmazódtak vele, illetve a felvételeken ugyancsak látható Rákosfalvy Zoltánnal szemben

A legfontosabb ilyen vád a győri Audi-gyár bővítése körüli földeladásokat illeti: sajtóinformációk szerint Rákosfalvy és köre jelentős nyereségre tehetett szert azáltal, hogy időben értesült a gyárfejlesztésről, a kiszemelt mezőgazdasági területeket megvásárolták, majd a győri önkormányzat felminősítette azokat, az új tulajdonosok pedig magasabb áron tudták gyorsan továbbadni az Audinak.

De offshore-cégek hálózata is felsejlik a két szereplő körül, sőt Borkai családtagjai is kedvezményezettek lehettek gyanús kifizetéseknek ezeken a céghálókon keresztül.

Borkai ugyan szűk előnnyel megnyerte az önkormányzati választásokat, ám nem sokkal később lemondott a polgármesterségről. Utódját január 26-án időközi választáson jelölhetik ki a győri lakosok.

A rendőrség már tavaly novemberben tartott házkutatást több Borkai környezetéhez tartozó üzletembernél, iratokat, dokumentumokat is lefoglaltak, és kihallgatásokat is végeztek.

A hatóságok nyomoznak a felvételeket közzétevő „ördög ügyvédje” ellen is, itt a gyanú az, hogy zsarolás történhetett, melynek sértettje Borkai és Rákosfalvy. Az ORFK közlése szerint több gyanúsított ellen is nyomoznak ezen a szálon. Az egyik gyanúsított neve már korábban napvilágot látott, ő Póczik József volt válogatott labdarúgó. Az RTL Klub korábban hangfelvételeket közölt, amelyeken állítólag Póczik pénzt kér Borkaitól a tőle készült fotókért. Az egykori válogatott focista tagadja, hogy zsarolást követett volna el.

(via Magyar Nemzet)

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba