Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Puzsér Róbert válasza az előválasztásról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jámbor András, a Mérce főszerkesztője, aki tőlünk ötszáz kilométerre nyugatra normális közéleti figura volna, az alábbiakat írja: „Ha Puzsér főpolgármester akar lenni, akkor mindegy, milyen feltételek mellett, de meg kell vernie Karácsonyt és a Momentum friss jelöltjét is.”

Jámbor András tehát azt mondja, hogy a DK és az MSZP minden aljasságát, hazugságát, csalását és manipulációját kötelességem elfogadni, és elindulni egy olyan versenyen, ahol nem nyerhetek, mögöttem ugyanis nincs ott a parkolási maffia pénze és befolyása, nincsenek sem címlistáim, sem jól szervezett pártaktivistáim, nincs hazugságokat terjesztő médiám, és a neoliberális pártszövetség egyetlen kicsiny esélyemet, az online szavazást is kicsavarja a kezemből – de azért csak induljak el, vagy nem vagyok demokrata. Induljak el az általuk diktált feltételek szerint, mert ők soha nem játszanak olyan játékot, amelyben veszíthetnek.

Ez ma a rendszerkritikus, újbalos újságírás Magyarországon. Karácsony Gergely és az őt támogató, Fidesszel üzletelő pártmaffia megkér, hogy vegyek részt valamiben, erre én kifejezetten demokratikus és kifejezetten teljesíthető feltételekkel igent mondok, és fél évvel később már a névleg független portál is azzal revolverez, hogy kötelességem lemondani a feltételeimről, kötelességem minden inkorrektséget lenyelni, mert ez a 2019 őszi lesz a mindent eldöntő választás, itt dől el a haza sorsa, Karácsony Gergely pedig a kilenc veresége után egy tizedikre vágyik.

Ha Karácsony Gergely nem akarja hivatalban tartani Tarlós Istvánt, akkor lépjen vissza! Lépjen vissza a bűzölgő korrupciós ügyeivel, a szocialista tartótisztjeivel, a nem létező pártjával, a maffiózó haverjaival, a saját előterjesztésétől való tartózkodásával, a hazugságaival, az árulásaival meg a szennyes politikai karrierjével, melynek során Gyurcsány Ferenc szövegírójából Gyurcsány Ferenc kutyája lett. Egy vezetői alkalmasság és politikai akarat nélküli báb, aki a jólfésült semmilyenségének kijáró pozícióért bárkit elárul és bárkit kiszolgál. Még csak nem is kell az én javamra visszalépnie: lépjen vissza a Momentum jelöltjének javára, lépjen vissza egy civil javára, akinek hinni lehet! Az már egy más helyzet volna.

Kedves András!

Ahogy Gyurcsány Ferenc elemészti az ellenzéket, úgy fogy a különbség köztetek és a nemzeti együttműködés rendszere között. Ők is valamennyi aljasságukat azzal igazolják, hogy most jött el a pillanat, amikor minden eldől: győznek, vagy elvész haza. A jobbos értelmiségiek ezért néznek félre a nagyüzemi lopás meg a jogállam felszámolása láttán, mert ez mind kell a győzelemhez – vagy ha nem is: a kritika biztosan árt. Így áll elő az a helyzet, hogy a haza is elvész, meg ők is.

A nagy baj az, hogy ti pont ugyanígy működtök. Én tisztellek téged, te győztél meg arról, hogy induljak el az előválasztáson, ha azt korrekt és demokratikus feltételek mellett rendezik – most pedig azt mondod, hogy felejtsem el ezeket a feltételeket. Mészároltassam le magam a Gyurcsány-párt által diktált körülmények között, és játsszam el, hogy a Fidesz Tarlós Istvánjának alternatívája az MSZP Karácsony Gergelye, aki kiszolgálja a Fidesz-MSZP kooperációban működő parkolási maffiát, aki támogatja a budapesti olimpiát, és aki azt a patkányinváziót kéri számon Tarlós Istvánon, amit vele együtt szavazott meg.

Nem fogom azt hazudni senkinek, hogy jobb választás Tarlósnál, mert nem hiszem, hogy az. És attól, hogy az MSZP-t meg a DK-t nem tartom különbnek, még nem leszek se KDNP-s, se fideszes. Ha pedig ez ma Magyarországon egyetlen szavazatot sem ér, mert ti mindenkit meggyőztök arról, hogy én vagyok a Fidesz-ügynök és nem Karácsony Gergely meg a tartótisztje, Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök, attól még nem lesz kevésbé igazam, amit pedig ti előadtok, még nem lesz kisebb szélhámosság: balos, rendszerkritikus szerkesztőségként a DK neoliberális szektáját meg ezt a velejéig rothadt, Fidesz-kollaboráns szocialista pártmaffiát szolgáljátok ki. Nem kell ezt tennetek. Soha nincs késő megfordulni a kárhozat útján.

Barátsággal: Puzsér Róbert

Jámbor András, a Mérce főszerkesztőjének válasza:

Puzsér Róbert azt hiszem, másik cikket olvasott. Én a cikkemben nem állítottam azt, sőt még sugallni se sugalltam, hogy fideszes kém lenne. Azt se állítottam, hogy ha nem indul el az előválasztáson, azzal a Fideszt segíti. Én azt állítom, hogy Puzsér nem lesz főpolgármester, ha nem indul el az előválasztáson. Ahogy a cikkben írtam , amire Puzsér válaszolt:

„Ugyanis ha Puzsér főpolgármester akar lenni, akkor mindegy, milyen feltételek mellett, de meg kell vernie Karácsonyt és a Momentum friss jelöltjét is. Annak az esélye pedig tényleg a 0-hoz közelít, hogy Puzsér úgy nyerjen, hogy a többi jelölt állva marad.

Puzsér Róbert nem lesz főpolgármester előválasztás nélkül.

Az az indoklás pedig, hogy ezek a feltételek vállalhatatlanná teszik az előválasztást, nyilván méltányolhatóak, csakhogy azt is tudjuk, hogy a rendes választás feltételei sem túl rózsásak a Fidesz által elfoglalt magyar állammal és médiatérrel szemben. Persze lehet ellensúlyozni, hogy melyik szarba nem tesszük bele a lábunkat, hogy ne legyen mocskos, de ha már az egyikbe beleraktuk, akkor azért nem tűnik nagyon erős érvnek, hogy a másikat nem rakjuk bele, hogy tiszták maradjunk.”

Ugyanis arra nincs esély, hogy ha van másik ellenjelölt, akkor is megverhetné Tarlós Istvánt. Ezért mondtam azt, hogy nem jó érv, amit Puzsér a fenti válaszban is állít, hogy a hatalommal, a pénzzel és a visszaéléssel szemben nem akar elindulni az előválasztáson, hiszen a sima választáson is pont ezekkel szemben fog elindulni, csak ha nincs előválasztás, ott az ellenzéki és a kormánypárti hatalommal egyszerre kell megküzdenie. Vajon melyik az esélyesebb helyzet?

Ettől még persze, ahogy abban a cikkben is írtam, amelyre Puzsér válaszolt, el lehet indulni a választáson azzal, hogy a cél a politikai centrum létrehozása. Nincs ezzel semmi baj, hiába állítja azt Puzsér, én nem írtam azt, hogy ezzel baj lenne. Csupán nem értem, miért ez a jó politikai taktika.

Azt viszont sajnálom, hogy Puzsér válaszában erre a bekezdésre nem válaszolt:

„Azért csak sejthetjük, mert maga Puzsér Róbert sem árulta el az előválasztást lemondó közleményében, pontosan mik azok az aggályok például az online szavazás kapcsán, amelyekkel Puzsérnak problémája van. És igazából ez a fő gond a jelölttel, hogy hiába ígérte, eddig nem nagyon hozott megújulást a politikai kultúrában, nem tudott átláthatóságot és demokratikusabb módszereket rákényszeríteni a többiekre. Márpedig végül is ez volt az egyik ígérete és oka az indulásának.”

Pedig kíváncsi lettem volna, mi Puzsér válasza arra, hogy zárt ajtók mögötti egyeztetéssel küzdött a zárt ajtók mögötti egyeztetések ellen. Meg már csak érdekességként is izgalmas lett volna megtudni, miről tárgyalt a többiekkel, meg persze az érdekesség mellett az átláthatóság szempontjából.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd