Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Puzsér Róbert féligazságai nem mentik a kiszállását az előválasztásból

Ez a cikk több mint 4 éves.

Puzsér Róbert tegnap közleményben jelentette be, hogy kiszáll az előválasztásból. Bár a kritikusnak vannak fontos kritikai meglátásai a folyamattal kapcsolatban, mégis azért ez valójában azt jelenti, hogy Puzsér célja nem lehet a főpolgármesterség, hanem valami más az. Kérdés, hogy akkor miért ezért a pozícióért indul, illetve mennyi esély maradt, hogy ezt eléri előválasztás nélkül?

Puzsér közleménye két okcsoportot említ a kiszállás mellett. Egyrészt technikai jellegű érveket a választás lebonyolításával kapcsolatban, másrészt az ellenzéki pártok osztozkodása kapcsán érvel amellett, hogy a kerületi leosztással rosszul járnak az őt támogató pártok. Ez utóbbi igazából takarózásnak tűnik, hiszen az LMP, amely párt rossz alkujára hivatkozott Puzsér, máris bejelentette, hogy mivel a kritikus nem indul az előválasztáson, megszegte együttműködésük feltételeit, így nem támogatják tovább Puzsért.

Puzsér technikai jellegű kifogásaiban azonban bőven vannak jogos aggályok.

Bár ezen aggályok jogosságát jobban meg tudnánk ítélni, ha ismernénk a jelenleg egyeztetés alatt álló feltételeket.

Noha teljesen jól érvelhető, hogy egy olyan választás előválasztásán, ahol nem lehet majd interneten szavazni, ne lehessen interneten szavazni, azért mégiscsak tudjuk: az előválasztás célja nem csupán a legjobb jelölt megtalálása, hanem a mozgósítás is, ehhez pedig a netes szavazás sokat tud segíteni.

Emellett azt is tudjuk, hogy a netes szavazás valószínűleg inkább Puzsérnak segített volna, így a vita nem csupán technikai, hanem politikai jellegű is.

Abban is igaza van Puzsérnak, hogy nagyon kevés idő van a kampányra, hiszen 23 nap múlva már választanánk. Ez alapesetben tényleg nem normális, főleg, hogy 23 nappal a választás előtt a szavazók még nem tudják, hogyan fognak szavazni, és kikre lehet egyáltalán voksolni, a jelöltek pedig azt, hogy milyen feltételek mellett indulhatnak. Ez akkor sem tűnik korrektnek, ha  a kampány már jó pár hónapja tart, ha tudjuk, hogy 3 hónap múlva már éles választás lesz, és ha tudjuk azt is, hogy nem is lenne hosszabb kampányra erőforrása a pártoknak.

Tehát jogos érveket hoz fel Puzsér, de ezek az érvek ahhoz nem elégségesek, hogy magyarázzák a kiszállását.

Ugyanis ha Puzsér főpolgármester akar lenni, akkor mindegy, milyen feltételek mellett, de meg kell vernie Karácsonyt és a Momentum friss jelöltjét is. Annak az esélye pedig tényleg a 0-hoz közelít, hogy Puzsér úgy nyerjen, hogy a többi jelölt állva marad.

Puzsér Róbert nem lesz főpolgármester előválasztás nélkül.

Az az indoklás pedig, hogy ezek a feltételek vállalhatatlanná teszik az előválasztást, nyilván méltányolhatóak, csakhogy azt is tudjuk, hogy a rendes választás feltételei sem túl rózsásak a Fidesz által elfoglalt magyar állammal és médiatérrel szemben. Persze lehet ellensúlyozni, hogy melyik szarba nem tesszük bele a lábunkat, hogy ne legyen mocskos, de ha már az egyikbe beleraktuk, akkor azért nem tűnik nagyon erős érvnek, hogy a másikat nem rakjuk bele, hogy tiszták maradjunk.

Annyiban azonban igaza van Puzsérnak, hogy ezek az erőviszonyok, ez az előválasztás még mindig messze lesz minden előválasztások legtökéletesebbjétől, de azt is sejthetjük, hogy demokratikusabb lesz, mint például maga az önkormányzati választás.

Azért csak sejthetjük, mert maga Puzsér Róbert sem árulta el az előválasztást lemondó közleményében, pontosan mik azok az aggályok például az online szavazás kapcsán, amelyekkel Puzsérnak problémája van. És igazából ez a fő gond a jelölttel, hogy hiába ígérte, eddig nem nagyon hozott megújulást a politikai kultúrában, nem tudott átláthatóságot és demokratikusabb módszereket rákényszeríteni a többiekre. Márpedig végül is ez volt az egyik ígérete és oka az indulásának. És azt se felejtsük el, hogy nehéz nem úgy értelmezni Puzsér kilépését az előválasztásról, hogy kilépett, mielőtt kikapott volna.

Illetve azt is ígérte még, hogy megszületik a centrumpolitizálás. Az EP-választás ebben a tekintetben nem sok sikert hozott Puzsér számára, és az LMP kiszállása sem erősíti ezt a szándékot. Pedig mégiscsak, ha már főpolgármester nem lesz, ez lehet Puzsér egyetlen célja. Kérdés, hogy egy főpolgármesteri jelöltséggel, hogy akarja ezt elérni, egy demokratikus legitimációt adó előválasztás által megválasztott jelölt mellett.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd