Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az nem vicces, amikor a cigány dolgozód mellé begyújtasz a kazánban és rácsukod az ajtót

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy szombaton írtunk róla, a 444-hez került egy videó, amin Pócs Jánosnak, a Fidesz nagyhatalmú képviselőjének egy dolgozója egy kazánban ül, és büntetésből, amiért „megivott fél decit”, rá is csukják az ajtót, de előtte be is dobnak egy kis égő gyújtóst is a bent lévő éghető anyagok közé. A videóban elhangzik az is, hogy Pócs János csak azokat a cigányokat égeti el, akikre haragszik. A videó 2009-ben készült az azt közzétevő Herbal Reality szerint.

Pócs a 444-nek a felvételről azt mondta, hogy a filmen szereplő dolgozója  „kérésére, az ő megrendelésére” készült a videó, amely vicces, és amelynek az elkészülését a férfi a „barátai számára” kért. Az Index cikke szerint, „a videó kétségkívül bizarr, de az érezhető rajta, hogy a hangulat nem feszült, a szereplők aligha vették komolyan a szituációt.”

Miért is vennék persze, hiszen egyenrangú felek készítették. Mint ahogy a rabszolgatörvényt is a munkavállalók majd egyénenként, egyenrangú félként letárgyalják a cégvezetőkkel. Hiszen Magyarországon mindenki egyenlő, tőkétől és hatalomtól függetlenül. Pócs János Jászapáti gazdag vállalkozója, a helyi Fidesz erős embere, önkormányzati képviselője volt már akkor is. 2010-ben 54 százalékkal az első fordulóban nyert Jászapáti egyéni választókerületében, és került be a Parlamentbe, majd a városban októberben polgármesterré is választották.

Elképzeljük, hogy jön a munkatárs és megkéri a vállalkozót 2009-ben, hogy légyszíves hagy másszak be a kazánba, és játsszuk el, hogy rosszat tettem, büntetésből pedig a mellettem lévő lomok közé dobjál be gyújtóst, miközben arról beszélgetünk, te el szoktad égetni a cigányokat?

Persze elképzelhető az a verzió is, hogy a felvétel tényleg azért készült, hogy a többi cigánynak megmutathassák, hogy vár rájuk fenyegetés, ha nem dolgoznak jól, nem követik Pócs utasításait.

De mindemellett nem lehet, hogy inkább azt kéne elképzelni, hogy milyen hangulat uralkodhat a Pócs által vezetett cégben, ha ezt viccesnek találják? Ha így akarnak bárkit is megregulázni?

Mindezt egy olyan helyen, amiről tudjuk, hogy lényegében Pócs János uradalmává vált mára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a helyben forgató 444-et Pócs János testvére le akarta tiltani a forgatásról egy nem létező önkormányzati rendeletre hivatkozva.


Én magam is szoktam viccelni, nem PC vicceket is megengedek magnak, és szoktam rossz vicceket is csinálni. De talán azt kimondhatjuk, hogy amikor egy főnök rávágja a kazánajtót a munkatársára, aki bent ül a lomokon, és előtte bedob egy gyújtóst, az nem rossz vicc, annál több? Hogy talán ez egy olyan egyenlőtlen szituáció, amiben ezt nem lehet viccnek minősíteni? Együtt röhögünk-e a főnökkel, ha az megpróbál minket lelökni a lépcsőn?

De ha nem is vicc, hanem oktató videó a kazánban ülő férfi barátainak, ahogy arra Pócs utal, az mennyire tekinthető normálisnak? Például ha a helyi cigányoknak egy jó kis begyújtós kazános videóval üzentek, hogy tudják, mi lesz a sorsa a rossz cigányoknak? Vagy ha nem is a cigányoknak, a rosszul dolgozóknak?

Ez a videó elképesztő, és ha viccnek szánták, ha üzenetnek, ha szimplán csak a bent ülő férfi kényszerítése, akkor is elfogadhatatlan és olyan emberi minőségről árulkodik, aminek nemhogy a Parlamentben nincs helye, hanem semmilyen normális országban.

Persze lehet azt is mondani, hogy 10 éves a videó, meg hogy a helyi választók már látták. Én magam se szeretek egy embert 10 évvel ezelőtti cselekedeteiről megítélni, mert bárki változhat. De Pócs most se tartja kellemetlenek ezt a videót, hanem szerinte jó vicc.

Ha a Fideszben lenne még némi becsület, akkor már ma kirúgná Pócs Jánost, és az egész családját leváltaná a kis uradalmáról. De hát a hatalom érdeke azt mondja, a teljhatalmú Pócsnak maradnia kell. Hogy az ország érdeke az lenne, hogy egy ilyen kazános videó után Pócsnak távoznia kéne, hogy megüzenjük, egy parlamenti képviselő nem tehet ilyet? Meglátjuk, a társadalom tudja-e ezt az igényét képviselni.

Címlapkép: Forrás: Herbal Reality/Youtube