Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Cofidis villámgyorsan hajtaná rabigába az embereket

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Újabb szórakoztató Cofidis-reklámfilm.”

Ezzel a szöveggel osztotta meg Facebook-oldalán a Cofidis nevű, gyorshitelekkel foglalkozó társaság új reklámját a Kreatív magazin. A videóban először egy gyerek látható, aki időkaput épített, a következő jelenetben pedig a Cofidis fapados kölcsönét veszi fel valaki online azonosítással, és másnap már kapja is a pénzt – a videó szerint az első nem létezik, a másik igen.

Ez a reklámfilm inkább aggasztó, mint szórakoztató. Miért?

A válság előtti időszakban egyszer már próbálta a lakosság egy része hitelből finanszírozni a fogyasztását, amihez a szabályozók lelkesen asszisztáltak – az elkövetkezendő években kitermelve ezzel Magyarország egyik legösszetartóbb és leghosszabb ideje működő mozgalmi és érdekvédelmi csoportját, a devizakárosultakét.

Jelenleg a Cofidis forintalapú kölcsönt kínál ugyan, azonban látnunk kell, hogy a rendszer ugyanarra épít: a lakosság egy része nem tudja jövedelmeiből finanszírozni fogyasztását, ehhez szabadon felhasználható hitelt kínál egy cég, ami mindenképp jól jár az üzlettel, miközben a bepalizott adós – jó esetben – évekig nyögheti a törlesztőket.

Persze, mondhatnánk, hogy nem kellett volna megvenni a lapostévét, átalakítani a lakást, lecserélni a kocsit, stb. – ha a jelenlegi rendszerben minket érő ingerek nem azt sulykolnák folyamatosan, hogy a fogyasztáson keresztül érhetjük el a boldogságot. A tőke termékeket állít elő a termelőeszközök felett nem rendelkező munkások áron alul megvásárolt munkaerejével, kereskedelmi médiát tart fenn, ahol a silány minőségű szórakoztató tartalomért cserébe az azokat fogyasztókra zúdítja a műsorblokkok között a fogyasztási propagandát.

Még súlyosabb helyzet, mikor az ember társaság- és elismerésvágyát, valamint függőségi hajlamát és a csoportnyomást kihasználva arra vesz rá minket a tőke, hogy önként órákat töltsünk azzal, hogy minél több adatot megosszunk vele, melyek segítségével személyre szabott reklámokkal vehet rá minket a fogyasztásra.

Emellett ott vannak azok, akiknek élethelyzetük folytán nincs más választásuk, sürgősen szükségük van pénzre például ahhoz, hogy ne kerüljenek utcára, vagy mert tönkrement télen a nyolcvanas években épült családi ház központi fűtése, stb. Nehéz nem belelátni a villámgyorsan folyósított kölcsön koncepciójába, hogy mindez nem őket célozza részben.

A szórakoztatónak kikiáltott reklámfilm egy olyan termékről szól – nevesül a fapados kölcsön nevű banki kölcsönről –, melynek segítségével megvásárlója más termékeket tud fogyasztani, akár a fogyasztást ösztönző propaganda, akár anyagi kényszerhelyzet okán, de erején felül.

A bank a felvenni szándékozott kölcsön összegétől függően a felvétel idején havi 130.000-200.000 forint közötti jövedelem igazolását várja el – ez nagyon kevés ahhoz képest, mekkora összegeket, milyen futamidőre és milyen törlesztőre lehet igényelni.

Magyarán úgy tűnik, a bank boldog-boldogtalannak ki akarja szórni a pénzét – hisz tudja, hogy jóval kisebb eséllyel jár rosszul, mint az igénylő.

A bank ugyanis a jegybanki alapkamat változásának függvényében változtathatja a törlesztő összegét, míg az adós jövedelmében bekövetkezett változások nem befolyásolják azt. Emellett, ha az adós két hónapon keresztül nem fizeti be az aktuális részletet, egy összegben kell visszafizetnie a banknak a hátralévő összeget – amennyiben ez nem történik meg, a bank zálogtárgyat hajthat be rajta, a tartozáshoz hozzácsapva a behajtás költségét is, mely a fennálló tartozás összegétől függ.

Amennyiben a bank egyoldalúan, az adós számára kedvezőtlenül változtatja a hitelkamatot vagy díjat – mert ezt megteheti – az adós kérheti a törlesztés átütemezését. Amivel, ha a dolog mögé nézünk, szintén a bank jár jól hosszútávon: hosszabb futamidő esetén havonta kevesebb, azonban összességében több pénzt kell az adósnak befizetnie.

Ráadásul az általános szerződési feltételekben szereplő táblázat szerint minél kisebb valakinek az anyagi teljesítőképessége, kölcsönfelvevőként annál rosszabb feltételek vonatkoznak rá. A plafont jelentő, ötmillió forintos kölcsön hatvan hónapos futamidő, tehát öt év esetén olcsóbb, mint egymillió forint nyolc évre – ez esetben 910.112 forintot tesz ki a hitel teljes díja, csaknem magának a kölcsönnek az összegét.

Ha valakinek hirtelen van szüksége pénzre, akkor gyorsan hozzájuthat ily módon. Azonban évekig kell utána nyögnie a bank részéről egyoldalúan változtatható törlesztőt, ha tudja. Ha meg nem, akkor fizethet a behajtónak, hogy teljesítse rajta a bank követelését. Ezért aggasztó ez a reklám.

Kiemelt kép: Hiteles Mozgalom, Facebook