Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szélhámosbizniszt is felvirágoztatta a devizahitelesek cserbenhagyása

Ez a cikk több mint 5 éves.

A lassan napi rutinná váló kilakoltatások szembesítenek minket a hazai devizahelyzettel, azonban a bajban lévő adósokat a végrehajtók mellett más veszélyek is fenyegetik: a kiszolgáltatott helyzetbe került emberek csőbe húzására specializálódott csalók is egyre gátlástalanabb módszerekhez folyamodnak.

Egy pesterzsébeti család kálváriájáról számol be a 24.hu cikke, akik olyan „üzletemberek” áldozataivá akik azt állították, hogy bedőlt hitelekkel foglalkoznak. Amikor kiderült az illetőkről, hogy csalók, már késő volt: nem, hogy tartozását nem sikerült rendeznie a családnak, házukat is elvesztették.

A trükk lényege abban állt, hogy a szélhámosok felajánlották, megvásárolják az elvált, hitelválságba került asszonytól az ingatlant, banki kapcsolataikon keresztül pedig kivásárolják a bank követelését. Egyben azt is ígérték, hogy az ügylet végén megszűnik a végrehajtási eljárás vele és családjával szemben.

A csalók intézkedése a valóságban azonban csak addig terjedt, hogy áron alul felvásárolták az ingatlant.

A kétségbeesett asszony elfogadta az ajánlatot, és hagyta, hogy a bankkal történő egyeztetéstől az ügyvédi dokumentumokig mindent a svindlerek intézzenek. Az asszony azt mondta a 24.hu-nak, nem kételkedett, profinak tűnt az eljárás.

Az áldozat így 2015-ben adásvételi szerződéssel mindössze 4 millió forintért értékesítette a mára legalább 60 millió forintot érő családi házat az egyik „üzletember” tulajdonában álló cégnek. Csakhogy a mára felfüggesztett adószámú, végrehajtás alatt álló társaság úgy vásárolta meg az ingatlant, hogy a szerződés szerint csupán „tudomással bírt” a házat terhelő hitelről.

A megállapodás viszont egyáltalán nem tartalmazta, hogy átvállalnák a hitelt az asszonytól.

 

Az ingatlan így a cég tulajdonába került, de a végrehajtás továbbra is zajlott ellenük. Később pedig az is kiderült, hogy a bankkal senki sem egyeztetett, sőt a bank hozzájárulása nélkül cserélt gazdát az ingatlan.

A család a rendőrséghez fordult, ám hiába tettek több feljelentést is, a rendőrség minden esetben elutasította őket. Mint a 24.hu írja, annak ellenére sem történt érdemi eljárás az ügyükben, hogy a XI. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya azt közölte:

Hatóságunk megállapította, hogy az elkövető magatartása az ingatlan piaci ár alatt alatti megszerzésére irányult, a sértettet megtévesztette, így csalás bűncselekmény gyanúja miatt a nyomozásnak a BRFK XX. és XXII. kerületi Rendőrkapitánysághoz történő áttételéről határozott.

Itt azonban később megszüntették a nyomozást.

(24.hu)