Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Devizahitelesek, akik nyugdíjas korukra az utcára kerülnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Népszava három devizahitellel küzködő emberrel beszélgetett, akik már rég kamatostul  visszafizették az évekkel ezelőtt felvett összeget, mégis annak a többszörösével tartoznak a mai napig a banknak. Mindannyiuk ellen végrehajtás indult, kettejük házát már el is árverezték. Mindannyian teljes bizonytalanságban élnek, de abban biztosak, vagy szó szerint a halálukig dolgoznak, vagy idős korukra az utcára fognak kerülni.

Edina, a harmincas éveiben járó egyedülálló anya 3 millió forintos hitelt vett fel házára, ám a 8 ezer forintos törlesztő-részlet egy idő után 26 ezer forintra emelkedett.

A nő érettségi után titkárnői és számítógép-kezelői tanfolyamot is végzett, ám egykori városából egy alig 700 fős falu lett, ahol már se orvos, se óvoda, se munka nincs, így végzettsége ellenére csak közmunkásként tudott dolgozni.

Az ezért kapott 48 ezerből viszont képtelenség volt kigazdálkodni a 26 ezres törlesztést, majd jöttek a fizetési felszólítások, végül a végrehajtási eljárás.

A futamidő felénél a felvett három millió helyett már négy millióval tartozott, a végrehajtásért pedig még egy milliót követelnek tőle.

A bank rábeszélte az áthidaló kölcsönre, ezzel azoban csak annyi változott, hogy még 10 ezerrel nőtt a havi törlesztés összege. Végül amikor minden kötél szakadt, megpróbálta eladni áron alul, 1,8 millió forintért a házát, de ezt a végrhajtó nem engedte neki. A végrehajtó most 1 millióért hirdeti a házát. Edina a Nemzeti Eszközkezelőnél is próbálkozott, de miután négyszer visszautasították, feladta.

A nő feketén dolgozik, és azt mondja, soha nem is lesz már bejelentett munkahelye, mert akkor vonnák a tartozást a fizetéséből. Így most keres annyit, hogy egy albérletben eléldegéljen gyermekével, félretenni viszont nem tud, és nyugdíja se lesz bejelentett munka nélkül.

„Addig dolgoznom kell majd, míg meg nem halok. Egy hárommilliós kölcsön miatt.”

– mondja.

Az 50 éves, kétgyermekes Bertalan 2006-ban 12 millió forintot vett fel, hogy panelból családi házba költözhessenek. Ekkor még 60 ezer forint volt  a törlesztő-részlet, de miután bedőlt a svájci frank, eljutottak a 165 ezres havi törlesztésig.

Miután másfél évig nem fizettek, végrehajtás indult ellenük, aztán jött az árverezés:

a 19-21 millióra becsült családi házat 14 millióért adta el a bank, a család pedig még ezek után is tartozik 16 millióval. „Amíg dolgozunk, megleszünk valahogy, de a nyugdíjból nem tudjuk majd fenntartani. Jelen állás szerint tíz év múlva jöhet az utca…” – mondja a férfi.

Károly 3,8 millió forintot vett fel kezdetben havi 20 ezres törlesztő-részlettel, ami persze az ő esetében is drasztikusan megugrott. Négy évvel később havi 60 ezernél járt, és amikor megkérdezte, mennyi a hátralévő tartozásuk, azt a választ kapta, hogy ugyan kétmilliót visszafizetett, de azóta a tartozása 5 millióra emelkedett – elmondása szerint ekkor hagyta abba a törlesztést.

2015-ben felmondta a bank a szerződést, egy év múlva pedig megindult a végrehajtás, amit a férfi megtámadott a bíróságon. Fel is függesztették azt, mert a bíróság szerint lehetséges, hogy nem volt egyértelmű a szerződésük, de még mindig bizonytalan a jövőjük.

„Azt is megmondtam a végrehajtónak, ha kilakoltatás lesz, páncélban jöjjenek, mert felkészültem az ostromra. Ötvenhét éves vagyok, nekem már mindegy…”

– mondja az elkeseredett férfi.

Jelenleg 800-900 ezer magyar családot érint a hitelválság, és ebben még nincsenek benne azok, akiknek a végrehajtó cégeknél él tovább az adóssága. Becslések szerint eddig 47 ezer lakást veszítettek el a családok. A devizahitelesek helyzetéről itt lehet bővebben olvasni.

(Forrás: Népszava)