Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roma értelmiségiek és szószólók vitáznak a miniszterelnök-jelöltekkel

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az előválasztás kevesebb figyelmet kapó, de talán leginkább előremutató projektje a roma értelmiségiek és aktivisták által alapított 1 Magyarország Kezdeményezéshez köthető.

„Miközben az ellenzéki oldalon rendre a választások bűnbakjaként kezelik a romákat, függetlenül attól, hogy ők maguk a legnagyobb vesztesei a politikai játszmáknak, keserű tapasztalat, hogy alig van közvetlen kapcsolat a politikusok és az ország legelmaradottabb vidékein élő emberek között.”

írta a Mércén Rézműves Benjámin, az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistája augusztus közepén.

Ahogy a kezdeményezésről szóló riportunkban írtuk, a 2019-ben alakult 1 Magyarország aktivistái arra vállalkoztak, „hogy az előválasztási folyamatban is láthatóvá váljanak a roma emberek, és elsősorban azok az ügyek, amelyek a vidéki települések lakóit érintik, különös tekintettel a szegénységben élőkre és hátrányos helyzetű csoportokra.”

Rézműves Szilvia, az 1 Magyarország kezdeményezés egyik alapítója. Fotó: Galyas Gyula.

Az előválasztást megelőző hetekben több választókerületben került sor a csoport által szervezett vitákra a választókerületi jelöltek közt. Nyíregyházán, Miskolcon, Ópusztaszeren, Kazincbarcikán és Szegeden a kezdeményezés aktivistái és helyi szószólók szembesítették a jelölteket a romákat helyben érintő problémákkal, álláspontjaik és programjaik hiányosságaival. A Csongrád-Csanád megyei 2. választókerület vitáján a Jobbik helyi képviselőjelöltjét erősen meleg-, roma- és zsidóellenes kijelentéseiról is kérdezték, Tóth Péter pedig bocsánatot kért korábbi  megnyilvánulásaiért.

Az aktivisták Budapesten  miniszterelnök-jelölti fórumokat is szerveztek, Fekete-Győr Andrással és Márki-Zay Péterrel az előválasztás első fordulója előtt beszélgettek az 1 magyarországosok. Mindkét vita rendkívül tanulságos eredményekkel szolgált. A Momentum elnökéről, Fekete-Győrről hamar kiderült, hogy nincs tisztában azzal, mit jelent a cigányság marginalizált helyzete, de a következetesen jobboldali szólamokkal operáló hódmezővásárhelyi polgármester sem tudott felelős politikushoz méltó állításokat tenni a cigányság helyzetéről.

Márki-Zay Péter és Szegedi Dezső az 1Magyarország kezdeményezés vitáján, 2021. 09. 17-én. Fotó: Kovács Alexandra.

Dobrev Klárára és Karácsony Gergelyre a két forduló után kerül sor: a DK jelöltjével csütörtökön, az MSZP-Párbeszéd jelöltjével pénteken kerül sor beszélgetésre a Király utcai K11-ben, a vitát az eddigiekhez hasonlóan közvetítjük majd a Mérce Facebook-oldalán.