Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eddig történt: Bernie hasított, Biden a legutolsó pillanatban támadt fel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár az előválasztási kampány már egy éve tart, a konkrét szavazások csak februárban vették kezdetüket, a 3-i iowai jelölőgyűlésekkel. A káoszba fulladt forduló után New Hampshire-ben, Nevadában és Dél-Karolinában zajlottak le az előválasztások.

Az első három megmérettetést Bernie nyerte, mindhárom államban ő kapta a legtöbb voksot,

igaz, Iowában az azóta visszalépett Pete Buttigieg több delegáltat zsebelhetett be.

Az első három forduló súlyosan megviselte Joe Biden kampányát, az egykori alelnök ugyanis az elmúlt egy évben szinte végig vezette az országos felméréseket, Iowában azonban csak negyedik, New Hampshire-ben pedig ötödik helyre futott be, sőt a nevadai második helyezése is több mint 20 százalékponttal maradt el Bernie első helyétől.

Biden azonban utolsó pillanatban, három nappal szuperkedd előtt tudott látványos feltámadást produkálni.

A dél-karolinai előválasztáson megszerezte a voksok majdnem felét és ezzel a pártelit által várva várt alternatívaként tudott Sanders mellé emelkedni.

A dél-karolinai fordulót megelőző hetekben szinte egyébről sem lehetett olvasni az amerikai sajtóban, mint a demokrata pártelitek rettegéséről a Bernie által képviselt, Európában egyenesen lágynak számító szociáldemokráciától. A demokrata establishment nézeteit képviselő MSNBC hírtelevízióban egymást követték az abszurdnál abszurdabb jelenetek, amelyek az újságírók már-ár propagandisztikus elfogultságát leplezték le. Az egyik rangidős műsorvezető, például, Franciaország náci lerohanásához hasonlította a vermonti szenátor nevadai győzelmét.

Az első életjelre azonban a párelit nagy része felsorakozott Biden mögé. Egyetlen nap leforgása alatt kiszállt a versenyből Amy Klobuchar minnesotai szenátor és Pete Buttigieg ex-polgármester is.

Az egyetlen, aki még belezavar a kétfogatos verseny formátumába az New York milliárdos ex-polgármester, Michael Bloomberg.

Az eddigi négy forduló után Sandersnek 60, Bidennek 54, Buttigieg-nek 26 és Warrennek 8, Klobucharnak pedig 7 delegáltja van.