Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fölényesen nyeri Bernie Sanders a nevadai előválasztást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mind az Associated Press, mind pedig a CNN egyértelműen azt jelzi, hogy Bernie Sanders, demokratikus szocialista jelölt egyértelműen megnyerte a nevadai demokrata előválasztást. Az Iowa államhoz hasonlóan népgyűléseken elnökjelöltet választó nevadai Demokrata Párt még számolja az adatokat. Az eddig kiderült részeredmények azonban olyan óriási lemaradást mutatnak a többi jelöltnek Sandershez képest, hogy a választás végeredménye immár alig kétséges.

Bernie Sanders San Antonióban, Texasban tartott kampánygyűlésén reagált a kedvező eredményekre.

„Nevadában mostanra összehoztunk egy többgenerációs, többszínű koalíciót, amely végül nemcsak Nevadát fogja nekünk megnyerni, de végigsöpör majd az országon is”

-mondta híveinek a déli nagy államban, ahol egyes felmérések szerint ő, és demokratikus szocialista mozgalma ugyancsak az első helyért áll versenyben Joe Bidennel a Demokrata Párt elnökjelölti helyéért.

50%-os feldolgozottságnál jelenleg Sanders  a népgyűlési, végső szavazatok 46%-át szerezte meg. A második helyen Joe Biden, Obama alelnöke áll, de csupán 19%-ot szerzett. Pete Buttigieg, aki az egyértelműen fehér többségű Iowában és New Hampshire-ben még szorosan Sanders mögött futott be, a számos latin és fekete szavazót is felvonultató nyugati államban már csak 15,4%-ot szerezhetett. Mögötte az ugyancsak baloldali, Massachussetts-i szenátor, Elizabeth Warren áll, 10%-kal.

Michael Bloomberg, aki tervei szerint Nevadában szeretett volna igazán belépni a versenybe, viszont jócskán leszerepelt. A nevadai megmérettetés előtt, csütörtökön tartott jelölti vitán ugyanis siralmas szereplést nyújtott, és például Elizabeth Warren azon kérdéseire sem tudottt válaszolni, miért nem oldja fel az ügyvédi titoktartást egy tucat női alkalmazottja ügyében, akik zaklatásért perelték be.

Nevadában, Iowához hasonlóan, a két nagy párt helyi idő szerint az este folyamán tartott népgyűlésekkel (caucus) határozott az elnökjelöltekről február 22-én. Ennek során a Demokrata Párt regisztrált támogatói különböző körzetekben (precinct) gyűlnek össze, és az általuk támogatott elnökjelöltek alapján alkotnak csoportokat amikor megérkeznek. Azoknak, akiknek a jelöltje ezek alapján nem éri el a 15%-ot (non-viable), végül a második fordulóban át kell állniuk egy olyan jelölthöz, aki viszont 15% felett végzett.

A CNN által a népgyűlések kezdete előtt felvett „belépti felmérése” azonban olyan eredményeket hozott, még késő este, amelyek óriási bizakodásra adnak okot a Sanders-kampánynak Nevada után is. Az derült ezekből ugyanis ki, hogy a népgyűlésekre érkező latin szavazók döntő többsége Berniet támogatja, de másodikként végzett a nevadai feketék körében is, 25%-kal, amely a valaha mért legjobb eredménye volt.

A magukat „nagyon liberálisnak” (európai fogalmak szerint nagyon baloldalinak) tartó Demokrata szavazók körében 52%-os népszerűséget mért Sandersnek a hírcsatorna, de még a legmérsékeltebb demokraták körében is 21%-os eredményt ért el, ezzel ő, Warren és Biden ebben a kategóriában is holtversenybe kerültek.

Ez nagyjából pedig mind olyan számadat, amelyre Sandersnek nemcsak ahhoz van szüksége, hogy az előválasztás végén, a nyári, Milwaukee-i demokrata jelöltállító kongresszuson ő kapja a legtöbb delegáltat. De éppen ez az a multietnikus, és politikai irányzatokon is átívelő támogatói kör, amellyel egy demokrata elnökjelölt az őszi elnökválasztást is sikeresen hozhatja majd.

Bernie Sanders 2016-os előválasztási koalíciójában ugyanis még éppen a fehér, munkásosztálybeli, és vidéki Amerika dominált, míg az etnikai kisebbségek inkább Hillary Clintont favorizálták. Sanders azonban azóta nem csupán kampánykoalíciókban gondolkodott, és az elmúlt négy évben hívei szisztematikusan építettek fel egy szocialista politikai mozgalmat, amely mostanra, úgy tűnik, a dolgozók és középosztály körében is egyértelműen megszilárdult.

A mostani választás után Bernie Sanders a demokrata jelöltállító verseny egyértelmű favoritja, és eredménye jó eséllyel azt jelenti, hogy pozícióját a 14 államo, és Amerikai Szamoa előválasztásait is felvonultató, március 3.-i „első szuperkedden” végleg megszilárdíthatja.

A demokratikus szocialista jelenleg már 28 jelölőgyűlési küldöttet bizonyosan megnyert, ezzel a korai szakaszban is vezeti a mezőnyt. Mögötte iowai sikere miatt még mindig Buttigieg áll 22 küldöttel, őket követi Elizabeth Warren 8 megnyert küldöttel.

Joe Biden, aki Nevadától várta kampánya megmentését, a jelek szerint most azon kell, hogy gondolkodjon, mikor száll majd ki a versenyből. Hiába következik ugyanis hamarosan a neki igencsak kedvező dél-karolinai előválasztás február 29-én, nevadai sikertelensége miatt jelenleg még Amy Klobuchar, Minnesota szenátora mis megelőzi őt a versenyben: Klobucharnak 7 küldötte van, míg Bidennek eddig csupán 6.

Címlapkép: Gage Skidmore, Flickr