Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie szerezte a legtöbb szavazatot, de ugyanannyi delegáltat kap Iowában, mint Pete Buttigieg

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szavazatok 100 százalékának összeszámolásával az állami delegáltak számát tekintve is felzárkózott Bernie Sanders, a Demokrata Párt baloldali elnökjelöltje a Demokrata Párt elnökjelölt-választási folyamatának első, iowai állomásán. Az állami delegáltak számát tekintve Buttigieg előnye 62%-os feldolgozottságnál még 1.3% volt, a végeredmény szerint Buttigieg 26.2%-ot, Sanders pedig 26.1%-ot kapott, legalábbis ami az állami delegáltakat illeti.

A legtöbb szavazatot ugyanis a demokratikus szocialista szenátor gyűjtötte be.

Az már alacsonyabb feldolgozottságnál kiderült, hogy Sanders az első preferenciák közt magasan a legtöbb szavazatot kapta (24.8% vs. 21.3%). Az egyes körzetekben gyengén szereplő jelöltek kiesése után a másodlagos preferenciákra is rákérdező szavazáson a centrista indianai polgármester már feljebb jött Sandersre, de ebben a mérőszámban is a vermonti szenátor nyert (26.5% vs. 25%).

Az iowai eredmények értékelése könnyen válik ellentmondásossá, hiszen több mérőszámra mutogatva lehet bizonygatniuk a jelölteknek a rendkívül értékes jó eredményt, és az alacsony lakosságszámú Iowában valójában ez az, ami számít. A két egymást követő szavazáson leadott voksokat összegző százalékokon felül még – a megye lakossága és a helyi demokrata szavazók feltételezett száma alapján – súlyozott százalékos eredményt is közzétesznek. Végül ebből a százalékos eredményből számolják ki, hogy hány állami delegált jár a jelöltnek, ez határozza meg a jelöltek súlyát a júliusi jelölőgyűlésen. Ebben a mutatóban Buttigieg egy hajszállal megelőzte Sanderst, de a 0.1%-os különbség nem fordítódik több delegáltra: Iowában mindkét jelölt 11-11 szavazatot zsebelt be a nyári jelölőgyűlésre.

Sanders felzárkózása annak a reformnak is köszönhető, hogy idén úgynevezett „párhuzamos népgyűlésekre” is sor került, amely azokat az iowaiakat segítette, akik nem tudtak pontban este 7-kor megjelenni a gyűléseken az államban, az etnikai kisebbségek nagy számban jelentek meg ezeken Bernie-re szavazni.

Az érdemi eséllyel versenyben lévő jelöltek szavazatai és delegáltszáma így alakult:

  • Bernie Sanders 24.8% (első, a gyengébb jelöltek kiesése előtti szavazás), 11 delegált
  • Pete Buttigieg 21.3%, 11 delegált
  • Elizabeth Warren 18.5%, 5 delegált
  • Joe Biden 15%, 2 delegált
  • Amy Klobuchar 12, 7%, 1 delegált

Andrew Yang 5%-ával saját várakozásait felülteljesítette, de nem jutott delegálthoz, ahogy Tom Steyer milliárdos sem (1.7%). A verseny másik oligarchája, Michael Bloomberg volt New-York-i polgármester pedig ugyan bőszen költi saját dollármillióit, de csak március elején, az ún. szuperkedden száll be a versenybe.

Hogyan működik egy amerikai elnökjelölt-választó népgyűlés (caucus)?

Ebben a cikkben erről minden kiderül.

Az iowai jelöltállító népgyűléseket követő felfordulás, és a tény, hogy a szavazatok összeszámolása egy telefonos applikáció összeomlása miatt az első napokban teljes káoszba fulladt, megnehezítette azt, hogy Sanders erős szereplése és a szavazatok számában aratott győzelme már másnap egyértelműen kiderüljön, míg az ugyancsak jól szereplő Buttigieg már a szavazatok 0%-os feldolgozottságánál könnyedén győztesnek hirdette magát, így nekivágva a jövő héten megrendezésre kerülő New Hampshire-i demokrata előválasztásnak.

A 100%-os nyilvánosságra került adatok valóban azokat látszanak igazolni, akik szerint Sanders kapta a legtöbb szavazatot, magyar idő szerint tegnap késő este a mezőnyt vezető elnökjelölt már 97%-os feldolgozottságnál bejelentette egy sajtótájékoztatón: megnyerte Iowát.

A súlyozásos rendszer miatt az állami delegáltak arányában 0.1%-os Buttigieg -előnyt hoztak ki, mindezek mellett a választók első körös preferenciáiban 6000 szavazattal vezet Sanders, míg a második körben 2100 szavazattal. Ő, és a South Bend-i polgármester egyaránt 11-11 szövetségi delegálttal kerültek ki a versenyből.

Sokáig úgy tűnt, a végig Buttigieg által uralt állami delegáltak arányában is győz Bernie Sanders, ez a hivatalos adatok szerint végül nem jöhetett össze, de a különbség minimális. Noha a súlyozott mutatóban egy paraszthajszállal Pete Buttigieg győzött, és így a már a választás estéjén elmondott győzelmi beszéde utólag igazolást kapott, ennek a kis különbségnek a végső elszámolásban nem lesz jelentősége.

Mindezzel párhuzamosan Tom Perez, a Demokrata Párt vezetője bejelentette, a maguk részéről megelégelték a várakozást, és noha a 100%-os feldolgozottságú állami eredmények immár megjelentek, ő maga a „folyamat hitelessége érdekében” teljes, központi újraellenőrzést követel az iowai demokrata pártszervezettől.

Csalás gyanúja is felmerül

Arról már rögtön az iowai előválasztási népgyűlések, és a szavazatszámláló telefonos applikáció leállása után cikkezett az amerikai sajtó, hogy gyanús szálak merültek fel az applikációt gyártó Shadow nevű cég, anyavállalata, az Acronym, és Pete Buttigieg kampánya között.

Az Acronym vezetője, Tara McGowan volt újságíró még a botrány kirobbanása előtt azt nyilatkozta saját honlapján, hogy a non-profit, választási applikációkat fejlesztő, és Iowában csúnyán lebőgő, Shadow „egyetlen befektetője.” Maga pedig dolgozott Hillary Clinton 2016-os, éppen Sanders elleni választási kampányában, férje pedig az a Michael Halle, aki 2016-ban még ugyancsak a Clinton-kampányon dolgozott, de most Pete Buttigieg kampánystratégiáját igazgatja.

Pete Buttigieg elnökjelölt / Fotó: @peteforamerica, Twitter

A Shadow Inc. ugyanígy hemzseg a sikertelen, 2016-os elnökjelölt Hillary volt kampánytanácsadóitól. McGowan ugyanebben a céges podcastban megnevezi Clinton egy másik emberét, Gerard Niemeirát, mint a Shadow igazgatóját. Mind McGowan, mind Niemeira elnézést kértek már a súlyos hibáért. Iowa állam demokrata pártja egyébként az értesülések szerint mintegy 60.000 dollárt fizetett ki a programért, előre.

Így örült a választási applikációt fejlesztő cég feje, Tara McGowan, amikor kiderült, hogy Pete Buttigieg elindul az elnökségért…

A helyzet azért különösen gyanús, mert a kampánystratéga Halle-on keresztül így feltehetően először és részletesen Pete Buttigieg értesülhetett a hibáról, és valóban, már magyar idő szerint február 4-én, a hajnali órákban gyorsan győzelmet hirdetett, holott hivatalosan akkor még egyetlen szavazat eredményét sem tették közzé.

Buttigieg kampánya később az Associated Pressnek cáfolta azt az értesülést, hogy a választási applikációt fejlesztő Shadowtól kampánya is vásárolt Iowában „webes szolgáltatásokat”, mindösszesen 42.000 dollárért.

Buttigieg, miközben Iowára készülve végig egészen jó számokat hozott, igazán most, a New Hampshire-i előválasztás előtt, és Joe Biden alelnök súlyos iowai kudarca után (ő mindösszesen negyedik helyre futott be) abban reménykedik, hogy ő veheti át Biden helyét Bernie Sanders fő, centrista kihívójaként.

Ahogyan a Forbes korábbi gyűjtéséből az kiderült, a 38 éves indianai polgármester erre a szerepre alkalmas is lehet. Az egykori Clinton-kampány fő embereivel ápolt igen szoros kapcsolatai mellett egészen vegyes milliárdos támogatóinak a köre. A listán olyan, hagyományosan Donald Trump elnököt támogató oligarchák is szerepelnek, mint a nyugalmazott vezérőrnagy, és ma már transznemű nőként élő Jennifer Pritzker (ő főleg sokat vitatott, gyermekkori nemváltó műtéteket támogató társadalmi kampányairól ismert), aki a Hyatt szállodalánc egyik örököse, és korábban Trump elnök kampányának adományozott.

Daryl Roth, egy másik adományozó pedig egyenesen Trump egyik jól ismert üzlettársának, Stephen Rothnak a felesége. De Buttigieg elnyerte olyan Wall Street-i, ugyancsak dollármilliárdos spekulánsok kegyeit is, akik hagyományosan ugyancsak nem demokrata elnökjelölteket favorizálnak: ilyen Bill Ackman, Philippe Lafonte vagy Seth Klarman.

De Buttigieg-re tett komoly pénzeket egy másik nagyhatalmú ember felesége is: Wendy Schmidt a Google volt vezérigazgatójának, Eric Schmidtnek a házastársa.

Bernie Sanders kampánya ezzel szemben egyetlen centet sem fogadott még el eddig milliárdostól, sőt, volt olyan, hogy 420 dollárt is visszaküldtek egy oligarcha feleségének. Ezzel együtt az átlagosan 27 dolláros adományokból Sanders kampánycsapata rendelkezhet a legtöbb elkölthető pénzzel és a felmérések szerint fölényesen vezeti a New Hampshire-i versenyt is.

A következő hetekben, hónapokban következő előválasztások azonban többnyire az iowai-nál nehezebb terepnek bizonyulhatnak a színes bőrűek, fiatalok és alacsony keresetűek közt népszerűtlen Buttigieg számára.

Bármekkorát nőtt tehát Pete polgármester ázsiója az iowai este után, Joe Biden – főként a várakozásokhoz mért – katasztrofális alulteljesítése egyelőre Sanders esélyeit növeli: a FiveThirtyEight elemző cég szerint már Sanders az éllovas.

A demokratikus szocialista szenátornak jelenleg 46% esélyt adnak, míg a modell szerint Joe Bidennek 20%, Elizabeth Warrennek 5%, míg Pete Buttigieg-nek csupán 4%-nyi esélye van a jelöltség elnyerésére. Nate Silverék szerint a második legesélyesebb szcenárió jelenleg az, hogy senki nem gyűjti össze a delegáltak 50%-át, erről rengeteg kaput kinyitó forgatókönyvről azonban egyelőre korai beszélni.