Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Centrista előretörés Dél-Karolinában, Biden csaknem 30 százalékot vert a szocialista Sandersre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az amerikai Demokrata Párt centrista szárnyának erősödéseként könyvelhetjük el, hogy Joe Biden, Barack Obama egykori elnök egykori alelnöke nyerte a dél-karolinai előválasztást, maga mögé utasítva ezzel a demokratikus szocialista vermonti szenátort, Bernie Sanderst – írja a CNN.

A volt alelnök ezzel egy, az eddigieknél jóval színesebb államban mutatta meg, hogy a Demokraták egy részénél továbbra is nagy igény mutatkozik a párt tradicionális, jobbszárnyának politikája iránt, miután csaknem harminc százalékpontot vert rá az utána következő Sandersre.

Mindazonáltal borítékolható volt, hogy az egykori alelnök, aki immár 33 éve tűnik fel időnként lehetséges elnökjelöltként, vinni fogja az első, mélyen déli előválasztást, ezen eredményével azonban gyakorlatilag ki is jelölte, hogy ő lesz Sanders (és talán Trump) kihívója a demokraták jobboldala részéről.

Az eredmények a következők:

  1. Joe Biden 48,45%
  2. Bernie Sanders 19,91%
  3. Tom Steyer (aki ki is szállt a küzdelemből) 11,33%
  4. Pete Buttigieg 8,24%
  5. Elizabeth Warren 7,07%
  6. Amy Klobuchar 3,15%

Vagyis noha a vermonti szenátor a második legnépszerűbb jelölt volt a megmérettetésen, a két progresszív jelölt – vagyis Warren és Sanders – együtt sem kaptak annyi szavazatot, mint a jelen helyzetben legsikeresebb konzervatív kihívó Biden.

Az eddig szavazó államokban összesen 101 delegált sorsa dőlt el, szombaton több, mint feleennyi, 54 delegált szavazatáról dönthettek az előválasztók. A demokrata párt elnökjelöltségét az a jelölt nyeri el, akinek legalább 1991 delegált támogatását sikerül megszereznie, akik a párt júniusi wisconsini jelölőgyűlésén részt vesznek, ők választják ki, ki lesz a párt elnökjelöltje, aki Donald Trump elnök ellen ősszel megmérettetik.

Dél-Karolina az utolsó állam, ahol az úgynevezett szuperkedd előtt szavaznak – miután az most kedden lesz – és miután eddig alig másfélszáz delegált sorsa dőlt el, kedden tizenhat államban egyszerre fognak dönteni a demokrata párt regisztrált szimpatizánsai, összesen 1 300 delegált szavazatáról, vagyis nagyban le fog tisztázódni ki a legesélyesebb az elnökjelölti pozícióra.

A szuperkedden fog először beszállni a versengésbe a hatalmas vagyonáról, befolyásáról, média-birodalmáról és botrányos viselkedéséről és politikájáról ismert milliárdos, New York volt polgármestere, Michael Bloomberg is, aki eddig nem látott mennyiségű pénzt öntött kampányába – magánvagyonából.

Dél-Karolina után úgy néz ki a helyzet, hogy neki is nehezebb dolga lesz, miután ennyire egyértelműen tették le voksukat a szavazók a jobboldali (centrista) Biden mellett, tehát az eddigi helyzettel szemben, mikor több, viszonylag gyenge jobboldali jelölttel szemben kellett pozicionálnia magát, most egy erős opció ellen kell bizonyítania rátermettségét.

Ugyanakkor a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a magát demokratikus szocialistának valló, Európából nézve nem kifejezetten radikális, az Egyesült Államokban azonban igencsak baloldalinak számító Bernie Sandersnek sikerül-e meggyőznie a szuperkedden választó államok demokrata szavazóit, hogy balos programjával, többé-kevésbé kívülállóként legyőzheti Trumpot.

Abban, hogy vissza tudja-e szerezni elsőségét a jelöltek között, sokat fog számítani, hogy a latinó népesség után a feketéket is maga mellé tudja-e állítani, akik között egyelőre nem kifejezetten népszerű – ahogy azt a szombati voksolás eredménye is mutatja.

Mindazonáltal nem veszélytelen, ha az USA demokrata pártjában és környékén szocialistának vallja magát valaki – amellett, hogy a pártelit kígyót-békát kiabál arra, aki ilyet merészel, és igyekszik ahol tudja gáncsolni, az ABC News fehér házi tudósítójának kirúgása is mutatja, hogy a progresszív nézetek nem kifejezetten elfogadottak, ez pedig látszik azon is, hogy a fősodratú média mily ellenségesen számol be Sanders valamennyi lépéséről.

Noha Biden ezt a megmérettetést megnyerte, az lett volna a meglepetés, ha nem így történik – és abban az esetben a jelöltnek minden bizonnyal befellegzett volna, de még tíz százalékpontos előny is vereséggel ért volna fel a centrista jelölt számára. Ahogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a szuperkedden voksoló államokban Sanders – aki eddig valamennyi előválasztó államot vitte a szavazatszámok alapján – kifejezetten népszerű, így ezekben az államokban a Sanders-Biden-Bloomberg hármas között számíthatunk komolyabb meccsre, és az is ki fog derülni, hogy mennyire válik be a milliárdos Bloomberg „megveszem úgy ahogy van” stratégiája.

Az előválasztás eseményeiről rendszeresen beszámolunk itt a Mércén, ha érdekel, mi történt eddig, erre a linkre kattintva megtudod.

Címlapkép: Forrás: Twitter