Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyik legnagyobb amerikai tévécsatorna felfüggesztette veterán újságíróját, miután az szocialistának nevezte magát

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Trumppal általában kritikus és a Demokrata Párt liberális és kapitalista irányvonalát képviselő ABC News felfüggesztette fehér házi tudósítóját, David Wrightot, miután egy kiszivárgott felvétel alapján az újságíró szocialistának nevezte magát.

A felvételt az újságíró tudta nélkül készítette a jobboldali Project Veritas, a videóban Wright arra a kérdésre, hogy demokratikus szocialistának vallaná-e magát, azt válaszolta, hogy „sőt, szocialistának tartom magamat.”

Wright ezt azzal indokolta, hogy támogatja a társadalmi egészségbiztosítást, a multik szigorúbb szabályozását és a jövedelmi szakadék csökkentését.

Wright ezen felül kritizálta munkaadója Trumphoz való hozzáállását is, mivel szerinte egyrészt „nem vonják felelősségre” az elnököt, másrészt viszont értékelni sem hajlandóak azt, amit esetleg jól csinál. Wright szerint az ABC már nem értékeli az újságírás alapvető feladatát, vagyis, hogy „felelősségre vonják a hatalmat (speak truth to power)”.

A felvételre Wright munkáltatója az újságíró felfüggesztésével reagált, mivel, ahogy azt a hírcsatorna magyarázta, „bármi olyan cselekedet, ami károsítja vagy veszélyezteti az igazságosságra és pártatlanságra törekvő tudósításunkra épülő hírnevünket, az az ABC News-ban és az abban érintett egyéneknek okoz kárt.” A csatorna, hogy „az elfogultság látszatát” elkerülje, Wrightot a felfüggesztése végeztével nem fogja többé politikai műsorokba rakni.

Ebben az a különösen visszatetsző, hogy Wright, amióta 2000-ben csatlakozott az ABC News-hoz, mindig is politikai tematikájú műsorokban tudósított: volt a World News Tonight, a Good Morning America és a Nightline politikai riportere is. Azon felül pedig, hogy az újságíró által megjelölt okok, ami alapján szocialistának nevezi magát, távolról sem radikális elképzelések (azt szeretné, hogy csökkenjenek a társadalmi egyenlőtlenségek, micsoda bolsevik gondolat!), Wright nem tudta, hogy felvételt készítenek róla –

tehát az ABC saját, személyes, egy magánbeszélgetés során kifejezett politikai véleményéért távolítja el munkavállalóját a szakterületéről.

Van még egy érdekessége az ügynek: 2019 novemberében ugyanúgy a Project Veritas tett közzé egy videót, melyben szintén az ABC News egyik riportere fogalmazott meg olyan állításokat, amelyek a csatornára nézve kellemetlenek voltak. Amy Robach a videóban arról beszélt, hogy már évekkel ezelőtt volt egy rendkívül alapos, alátámasztott anyaga Jeffrey Epstein szexuális bűncselekményeiről, melyből a brit András herceg és Bill Clinton érintettsége is kiderült volna, azonban a csatorna nem egyezett bele a publikálásba. Többek közt azért – legalábbis Robach szerint-, mert attól tartottak, hogy többé nem kapnának interjút Vilmos hercegtől és Kate Middletontől.

Ennek a felvételnek azonban nem lett olyan következménye, mint a Wrightról készültnek, miközben könnyen lehetne amellett érvelni, hogy Robach állításai jóval súlyosabb látleletet adnak az ABC-ről, mint bármi, amit Wright mondott. Levonhatjuk a következtetést: az ABC News (ami kétségkívül az egyik legnagyobb hírszolgáltató az USA-ban, következésképp pedig a világban) számára

súlyosabb az, ha egy újságíró szocialistának vallja magát, mint ha azt részletezi, hogy a munkáltatói eltussoltak egy olyan sztorit, ami felfedte volna egy pedofil milliárdos bűneit.

Wright elkövetett még egy hibát a kiszivárogtatott felvételen: az ABC csatorna tulajdonosát, a Disney-t is kritikával illette. Wright szerint a csatornán eluralkodott a Disney önpromóciója, „már nincs olyan Good Morning America adás, amiben ne jelenne meg egy Disney hercegnő vagy Marvel Bosszúálló” – mondja a Project Veritas felvételén.

David Wright esete jól példázza a mainstream amerikai média egyik nagy problémáját: miközben a mindenek felett álló „objektivitás” a vezérlőelve ezeknek a hírforrásoknak, arról már kevesebb tudomást vesznek, hogy az őket finanszírozó cégek, illetve pénzemberek érdekei hogyan befolyásolják esetlegesen a tudósításukat. Nem beszélve arról, hogy az elvárás, miszerint a szerződött újságírók még véletlenül se árulják el saját politikai meggyőződésük irányát a Facebook, a Twitter és a TikTok érájában egyrészt teljesen irreális, másrészt nem feltétlenül célravezető.

Hogy is versenyezhetne Trump elképesztő, a kortárs közbeszédet nagymértékben befolyásoló egoizmusával a kisujját eltartó tradicionális, „objektív” média távolságtartó híradása?