Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kalifornia és Texas a mai este két legnagyobb nyereménye

Ez a cikk több mint 4 éves.

Összesen 1344 pártdelegált (az összes delegált harmadának) elosztása történik meg a mai maratoni előválasztási fordulóban, ennek majdnem felét azonban a két legnépesebb állam, Texas (228) és Kalifornia (415) adja.

Így azt, hogy a mai este folyamán ki is hirdethet győzelmet, szintén ez a két állam befolyásolja leginkább.

Kalifornia

az egyszerűbb eset, itt ugyanis a felmérések szerint Sanders szinte tuti befutónak számít. Két bonyodalom azonban ezzel az állammal is van:

  • nem mindegy, hogy hogyan teljesít a többi jelölt, illetve Warren és Bloomberg megugorja-e a 15 százalékos életképességi küszöböt. Amennyiben igen, úgy a 415 delegált arányosan négy jelölt között oszlik el, ellenkező esetben Sandersnek nagyobb esélye van nagyobbat adagot elnyerni a küldöttekből.
  • több mint kétmillió kaliforniai élt a korai szavazás lehetőségével az elmúlt egy hónapban, és a ma szavazók egy része is postán fogja beküldeni voksát. Ezek feldolgozására csak később kerül sor, így a magyar idő szerint hajnali 4 órai urnazárás után csak a szavazóhelyiségekben leadott voksokkal fogunk megismerkedni, a végeredmény azonban még jelentősen átalakulhat.

Texas

gyakorlatilag ötven-ötven százalékos eséllyel lesz Bidené vagy Sandersé. Az elmúlt hetekben úgy tűnt, Bernie-nek sikerül behúznia az államot, ám szombati dél-karolinai sikere óta Biden rohamosan zárkózik fel mögé.

Bernie-nek magabiztosságra adhat okot, hogy Kaliforniához hasonlóan a demokrata szavazók harmadát itt is a spanyolajkúak teszik ki, akiknek körében verhetetlen támogatással rendelkezik. Probléma azonban, hogy Bloomberg rengeteg spanyol nyelvű reklámra költött az elmúlt hetekben, így nem kizárt, hogy végül az oligarcha jó szereplése miatt csúszik második helyre Sanders.

Sok más változó van persze a szuperkeddi egyenletben, de

Texast mindenképp érdemes figyelni: aki itt ma este első helyen végez, az lesz a nap győztese is.