Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders nyerte a demokrata előválasztást New Hampshire-ben

Ez a cikk több mint 4 éves.

A voksok 85 százalékának feldolgozása után már kijelenthető: Bernie Sanders a demokrata előválasztási folyamat második állomásának győztese, a demokratikus szocialista szenátor a szavazatok 25,7 százalékát szerezte meg. Második helyre Pete Buttigieg 38 éves kisvárosi polgármester érkezett, 24,4 százalékkal.

Az este nagy meglepetése az erős harmadik helyre befutó centrista Amy Klobuchar minnesotai szenátor, akire a választók 19,7 százaléka szavazott.

Mivel a demokrata előválasztásokon legalább 15 százalékot kell elérni ahhoz, hogy a párt elnökjelöltségét júliusban eldöntő országos kongresszusra küldötteket szerezhessen egy jelölt, így New Hampshire 24 kötött mandátumú küldöttjén Bernie, Buttigieg és Klobuchar fognak osztozni.

A negyedik helyre 9,4 százalékkal befutó, szintén a párt balszárnyához sorolható Elizabeth Warren már nem részesül a küldöttekből, ahogyan a 8,4 százalékkal ötödik helyre érkező Joe Biden egykori alelnök sem.

A múlt hétfőn tartott kaotikus iowai előválasztáshoz képest most már nem kellett napokat várni az eredményekre. Iowában végül Sanders és Buttigieg fej-fej mellett végzett, előbbi több szavazatot, a helyi jelölőgyűlések természete miatt utóbbi az elnyert küldöttek számát tekintve végzett az első helyen. Az ügyben leginkább mérvadónak számító Associated Press (AP) hírügynökség hivatalosan nem is tudott győztes hirdetni az iowai versenybe.

Helyi idő szerint nem sokkal este 11 után viszont az AP Bernie-t nyilvánította győztessé New Hampshire-ben.

Bár hagyományosan az iowai előválasztás egyik funkciója a jelölti mezőny szűkítése, a csöppet sem egyértelmű folyamat végén a legtöbb fontos jelölt állva maradt New Hampshire-re.

Átrajzolódtak viszont az erőviszonyok az elmúlt egy hétben:

  • a hosszú ideig magabiztos első helyezettként számon tartott Biden negyedikként végzett Iowában, ami miatt rohamosan kezdett zsugorodni az országos támogatottsága is. Az Iowa után megjelent országos felmérés szerint már nem is ő, hanem Sanders az éllovas.
  • hatalmas léptekkel jön fel Pete Buttigieg. A riválisai által túl fiatalnak és tapasztalatlannak tartott, nyíltan meleg centrista politikus nagyot ment Iowában, és a felfordulás legelején győzelmet hirdetett, így a múlt heti médiazajban sikerült előnyösen pozicionálnia magát. Emiatt egyre többen kezdenek rá Bernie centrista kihívójaként tekinteni, ez a hatás New Hampshire-i erős második helyezésében is meglátszik.

Iowa és New Hampshire közös vonása, hogy nagyon kicsi, kevés küldöttet kiosztó államok – előbbi 41-et, utóbbi 24-et ad a közel 4000 kötött mandátumú küldöttből, akik az elnökjelöltség sorsát eldöntik -, ráadásul túlnyomó többségében fehér lakossággal.

Biden, aki a korábbi felmérések szerint igen jól teljesít a délebbi, fekete szavazók között, így már előre bejelentette, hogy rosszul fog teljesíteni most. De arra számít, a két hét múlva sorra kerülő Dél-Karolinában már jobban szerepel. Igen ám, de a friss felmérések azt mutatják, Obama egykori alelnökének támogatottsága a feketék között is zuhanóban van.

A sokszínűbb államok Buttigieg szárnyalásának is véget vethetnek, ugyanis az indianai ex-polgármester mind a feketék, mind a latinók között egyszámjegyű támogatottsággal rendelkezik csupán.

A következő előválasztásra február 22-én, Nevadában kerül sor, itt jelentős spanyolajkú lakosság is lakik, köztük Sanders magasan vezet, bár nincs kimondottan jó viszonyban a helyben nagyon befolyásos vendéglátóipari szakszervezettel. Az államban január eleje óta nem készültek felmérések, így nehéz megmondani, hogyan is néznek ki jelenleg az erőviszonyok.

Amit biztosan tudunk, hogy New Hampshire-i győzelmével Bernie Sanders konszolidálta éllovas pozícióját a demokrata mezőnyben,

miközben a centrista riválisai sorsa nem világos. Köztük tovább zajlik a vetélkedés, hogy kis is legyen Bernie fő centrista kihívója. Buttigieg mellett jelenleg erre a legnagyobb esélye Michael Bloombergnek, New York multimilliárdos ex-polgármesterének van, aki az első négy előválasztáson még nem méretteti meg magát, csak a március 3-i szuperkedden száll be a versenybe.

Iowa és New Hampshire után a küldettek számát tekintve Buttigieg van az élen 23 kötött mandátumú delegálttal, második pedig Sanders 21-gyel. Hogy érzékeltessük, mennyire elején vagyunk még a meccsnek, fontos kiemelni: ahhoz hogy valaki a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltjévé váljon 1990 delegáltat kell megszereznie.

Iowa után ugyan nem, de most mégicsak szűkült kicsit a Demokrata Párt elnöki aspirációkkal rendelkező politikusainak mezőnye. A New Hampshire-i eredmények nyilvánosságra hozatala után visszalépést jelentett be a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányoló Andrew Yang, illetve Michael Bennet kolorádói szenátor is. A hírek szerint nemsokára bejelenti visszalépését Deval Patrick Massachusetts állam korábbi kormányzója is.