Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezren tüntettek a Hősök terén a kegyelmi ügy miatt

YouTube-influenszerek szerveztek tüntetést péntek délután 6 órára a Hősök terére a kegyelmi ügy és a gyerekbántalmazások elleni tiltakozásul.

Az esemény, amelyről élő videóval közvetítünk, az eddigi legnagyobb tüntetés, mióta kiderült, hogy az azóta épp emiatt lemondott Novák Katalin ex-köztársasági elnök kegyelmet adott egy gyerekeket szexuálisan bántalmazó bűnöző tettestársának.

A rendezvényen már kezdés előtt tízezres tömeg gyűlt össze a Hősök terén.

Élő videós közvetítésünket az alább lehet követni.

Élő videónk jelhiány miatt hamar leállt, a tüntetés hivatalos része után azonban több százan átvonultak a Fidesz-székházhoz, ahonnan újfent be tudtunk jelentkezni, az alábbi videóval.

A tüntetés szervezői szerint a gyerekvédelem és az áldozatsegítés ügye túlmutat Novák Katalin és Varga Judit az elnöki kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyminiszter lemondásán és visszavonulásán, ugyanis véleményük szerint – és számos szakértő szerint – nem lehet hatékonyan fellépni a gyerekbántalmazás ellen két ismert kormánypárti szereplő feláldozásával.

A gyerekvédelem és a szexuális abúzus elleni küzdelem azután vált újfent a közbeszéd központi elemévé, hogy kiderült: Novák Katalin egykori köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmából elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesét akit azért ítéltek el, mert segített az intézmény igazgatójának eltussolni az általa elkövetett bántalmazásokat.

Még Novák lemondása előtt az Országos Közös Akarat civil ernyőszervezet szervezésében tüntettek ezrek a Sándor-palotánál, később a Momentum követelte Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal a miniszterelnöki kabinetiroda és titkosszolgálatokért is felelős miniszter lemondását a volt Várszínház (jelenleg Karmelita néven Orbán irodája) előtt.

Az ügyben korábban Magyar Péter Varga Judit ex-férje is megszólalt, rámutatva a kormányzati gépezetre, ami K. kegyelméhez vezetett. A Partizán Magyarral készült interjújáról itt számoltunk be, Rogán lehetséges szerepét pedig ebben a cikkünkben elemeztük. Novák Katalin szerepét és tevékenységét is fejtegettük, és elemzést közöltünk arról is, hogy a közszereplők lemondatása és a miniszterelnök által bejelentett alkotmánymódosítás miért nem elegendő az áldozatok védelméhez.

Percről percre közvetítésünk az alább olvasható.

Kiemelt kép: Tüntetők a budapesti Hősök téren 2024. február 16-án. A közösségi médiából ismert emberek részvételével zajló tüntetés a kiszolgáltatott gyermekek védelméért zajlott. Fotó: Alföldi Dániel István
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Pénteken több tízezren tüntettek influenszerekkel a Hősök terén, még az Andrássy út, a Felvonulási tér és a Városliget közel eső része is megtelt a résztvevőkkel. A rendezvény hivatalos vége után néhány százan vonultak a Fidesz Lendvay utcai székházához, ahol rövid ideig összefeszültek a rendőrökkel.

Mostanra szűk 200 fő maradt az utca torkolatában, így a tüntetés végével mi is zárjuk közvetítésünket.

A napokban bővebb elemzéssel is jelentkezünk a Mércén.

Köszönjük hogy velünk tartottatok, és ha tehetitek, támogassatok minket ezen a linken.

Lendvay utca A volt miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert munkatársunk éppen akkor vette észre, amikor egy kormánypárti influenszer, a Fair right-os Varga Ádám interjúzott vele.

Márki-Zay Péter interjút ad a február 16-i, gyermekbántalmazás elleni tüntetés után.
Fotó: Fazekas Lázár Benjámin / Mérce

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pedig a rendőrsorfalnak feszülők mögött kicsivel követi figyelemmel az eseményeket, őt valaki más kérdezte meg.

Karácsony Gergely interjút ad a február 16-i, gyermekbántalmazás elleni tüntetés után.
Fotó: Fazekas Lázár Benjámin / Mérce

Lendvay utca Helyszíni tudósítónk szerint páran elkezdtek nekifeszülni a rendőrsorfalnak. A szokásos „Mocskos Fidesz!” skandálások mellett szociális lakhatást és jobb oktatást is követeltek, illetve a „magyar rendőr velünk” van szokásos rigmusa mellett az is elhangzott, hogy „kétszázezret kerestek”. Közben a rendőrök száma is megnőtt a sorfalban.

A február 16-i, gyermekbántalmazás elleni tüntetés után a Lendvay utcai Fidesz-székház elé vonult a tüntetők egy csopportja. Fotó: képkivágás a Mérce élő közvetítéséből

Lendvay utca Itt már a rendőrök sorfala várja őket, akiknek azt kiabálják: „bűnözőket védtek!”, illetve még azt „200-at kerestek!”, és végül az „engedj be!” és a „nőjön a tömeg!” skandálások hangzottak fel.

Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője azzal a jó hírrel kezdte beszédét, hogy elmondta,  több mint ötven ezren vannak a Hősök terén, majd egy rossz hírrel folytatta: a gyermekvédelmi rendszert a tüntetők máról holnapra nem lesznek képesek megváltoztatni. Arra kéri az embereket, hogy gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra, és többre is. Úgy fogalmazott, „a tengernyi feladatból” egy cseppet a tömegnek kell bevállalni:

az Utcáról Lakásba Egyesület együttműködésével egy alapot hoznak létre egy bántalmazott, jelenleg hajléktalanságban élő fiatal lakhatásához, hogy megkaphassa azt a szociális segítséget, amit a magyar állam nem adott meg neki.

Így fogják maguk az emberek elvégezni azt a feladatot, amit az államtól elvárnánk. Ehhez a tüntetésen máris elkezdik gyűjteni a pénzt. Egy közadakozásból viszont még nem lehet megváltoztatni a rendszert, későbbi cselekvésre is szükség van, fejezte be gondolatait Gulyás Márton. Ezután elhangzott a himnusz. A himnusz után Gulyás arra a kezdeményezésre is felhívta a figyelmet, amelyet hat abúzus túlélő indított, és amellyel a többi túlélő számára szeretnének segítséget nyújtani.

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

Hősök tere Arra kért minden szétvevőt, „kiállásunk méltóságának megőrzése érdekében” szedjék fel az összes szemetet és békésen oszoljanak fel.

Mindezzel a ZSHOWTIME tüntetés-közvetítése is véget ért. Helyszíni tudósítóink pedig informálódnak arról, valóban mindenki külön esemény nélkül hazafelé indul-e el.

Hősök tere „Odakint most szörnyek járnak, szörnyek, akik gyerekeket bántanak, és akik a gyerekek helyett a bántalmazókat segítették, akik urambátyám-alapon kegyelmet osztogatnak”- kezdte beszédét a tüntetés értelmi szerzője, Pottyondy Edina volt politikus és youtuber, aki egész videónyi szöveget mondott el felszólalásában.

Kiemelte, K. Endre ügye csupán rámutat: a magyar állam csődöt mondott.

„Csődöt mond most is, ma is, ebben a percben is, amikor nincs egy mindenre kiterjedő, átlátható és független vizsgálat, ami tisztázná a felelősséget, hogy kik tudtak a kegyelemről, kik engedélyezték, kik intézték” – emelte ki a színapdon.

Hozzátette, a gyermekvédelmi rendszer és jogi környezete átvilágítása is várat magára, és „nem tudjuk, hogy a kegyelemmaffia a pedofilsegítőn és erőszakos szélsőjobboldalin kívül kiket engedett még el?” Ez utóbbival Pottyondy Budaházy György ugyancsak 2023 tavaszi kegyelmére utalt.

„Ehelyett lecseréltek két lélegző golyóstollat”-  tette hozzá Pottyondy, Novák Katalin köztársasági elnökre és Varga Juditra célozva. Hangsúlyozta, Novák lemondása után is havi 4,5 millió forintos illetményt kapja mint „a hallgatás bérét.”

Szavaira a tömeg azt kezdte skandálni: „mocskos Fidesz!”

Pottyondy sérelmezte még, hogy „az állampárt tettek alatt a politikai ellenfelek buzizását érti. És még csak most fogják igazán ránk szabadítani a poklot, hogy fedezzék magukat.”

Pottyondy helyett a valódi áldozatvédelem, és az ezzel kapcsolatos szigorú, új törvények jelentenének megoldást, valamint az érzékeny és áldozatvédelemre felkészített hatóság, tisztességes bérek jelentik a valódi gyermekvédelmet. Ezzel szemben szerinte látszatintézkedések történnek csupán.

„Ebben az országban minél kiszolgáltatottabb egy gyerek, annál inkább cserben van hagyva” – tette hozzá, kiemelve, nincs elég férőhely, szaktanár, orvos, vécépapír, vagy hétvégenként nyitva tartó szülészet se.

„Tizenhárom éve hiába fordultak a hatósághoz a bántalmazott bicskei gyerekek. Azt a választ kapták: minden rendben. Pár évvel később pedig ki is tüntették János bácsit, a korábbi igazgatót” – mondta el.

„Odakint szörnyek járnak, és a legnagyobb szörny a magyar állam. De az a társadalom sem jobb nála, ami csendben tűr, ami elfordítja a fejét, és ami még rajong is elnyomóiért!” – szögezte le a szónok.

Erre pedig a tömeg azt kezdte skandálni: „nem tűrjük!” Pottyondy szerint a botrány bizonyítja, „kasztrendszerben élünk, … más szabályok vonatkoznak a püspökre, ispánra, földesúrra.” Feltette a kérdést: ha a bicskei segítő megúszta, milyen védelmet élvezhetnek a valóban hatalmasok?

Hangsúlyozta, a mértéktelen romlottság „nem jobboldal, vagy baloldal kérdése”. Szerinte a hatalom számonkérhetőségének kell kialakulnia.

„Unjuk már, hogy kijövünk, hazamegyünk és nem történik semmi. Én is unom” – mondta el, majd kifejtette, szerinte háromféle válasz létezik erre: a realista, a pesszimista és az optimist. Végül úgy döntött mindhármat megosztja:

  • a realista válasz, hogy az ő eszközeik eddig tartottak, politikai hatalmat nem akarnak, a segítéshez a civilséget használják, adományokat is fognak gyűjteni
  • a pesszimista válaszát nem mondta el, csak annyit mondott róla: „a jelenlévő párttagoknak és politikusoknak az nagyon nem tetszene,”
  • az optimista válasza pedig az volt: „egy ilyen tüntetés nem változtatja meg a helyzetet, csak minket”, azaz a résztvevőket, ezért „ötvenezer tüntető jó kezdet, nem az út vége, hanem az út eleje.”

„Ha ezt a kiállást az első lépésnek látjuk, nem az utolsónak, akkor újra van remény! Van egy ügyünk, amiben minden jóérzésű ember a társunk lehet, állítsuk őket magunk mellé” – közölte végül felhívását a youtuber.

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

Hősök tere Fancsikai Eszter influenszer azzal kezdte beszédét, hogy most nem mint véleményvezér, hanem mint anya kíván szólni az emberekhez, ugyanis bántalmazás bárki gyerekét érheti.

Anyaként örömmel vállalja nap mint nap az ezzel járó feladatokat, takarít, főz stb. De ha biztonságban szeretné tudni a gyerekeit, akkor „ezek szerint a köztársasági elnöknek is kell lennie”.

Felháborítja, hogy azoknak, akiknek állami feladatuk lenne a gyermekvédelem, ezt a feladatot, úgy látszik, nem végzik el.

Ezután azokat az egészségügyben és oktatási rendszerben tapasztalható problémákat sorolta, amik érintik a gyerekeket a „családbarát” országban. K. Endre ügyéről azt mondta, „én ezért börtönbe mennénk”, utalva ezzel a rendszer kegyeltjeinek kivételezettségére, majd azt is hozzátette, az ő ügyvédje nem a bűnöst védené. Azt kérte, emeljük fel a hangunkat, hogy ne ilyen legyen a jövőnk.

Mint korábban írtuk, a példátlan tömeg miatt a mobilos kommunikáció teljesen ellehetetlenült a Hősök terén, helyszíni fotósainknak mostanra sikerült feltöltenie néhányat – így van alkalmunk részben törleszteni eddigi adósságunkat.

Kellemes böngészést a fotókhoz!

Tüntetés a kiszolgáltatott gyermekek védelméért a Hősök terén 2024. február 16-án. Fotó: Fazekas Lázár Benjamin / Mérce

Tüntetés a kiszolgáltatott gyermekek védelméért a Hősök terén 2024. február 16-án. Fotó: Fazekas Lázár Benjamin / Mérce

Tüntetés a kiszolgáltatott gyermekek védelméért a Hősök terén 2024. február 16-án. Fotó: Alföldi Dániel

Gulyás Márton felszólalása a kiszolgáltatott gyermekek védelmét szorgalmazó tüntetésen a budapesti Hősök téren 2024. február 16-án. Fotó: Alföldi Dániel

Tüntetők a budapesti Hősök téren 2024. február 16-án. A közösségi médiából ismert emberek részvételével zajló tüntetés a kiszolgáltatott gyermekek védelméért zajlott. Fotó: Alföldi Dániel

Azért tudunk működni…

…mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját.

Ha fontosnak tartod munkánkat, kérlek támogass minket ezen a linken!

Hősök tere Tapasztó Orsi youtuber, a Nemakarokbeleszólni csatorna házigazdája először hangsúlyozta, a szerencsések közé tartozik, mivel „az ő örökbefogadott gyermeke már megmenekül”, 7000 gyermek azonban „sohasem fog családhoz kerülni, rájuk a rendszer vigyáz”.

„Minden meg kell tennünk, hogy elrettentsük a gyermekeket bántalmazó szörnyetegeket, és azokat is, akik ebben segédkeznek,” – hangsúlyozta, majd hozzátette, a pszichológia szerint

ami gyerekkorban történik velünk, az kihat az egész életünkre, a szexuális bántalmazás pedig egész életre nyomoríthat meg valakit.

Kiemelte, sok fantasztikusan működő gyermekotthon is van, de minden itt nevelt gyereket „meg kell tanulni szeretni.”

Kiemelte, ő azt kéri, minden gyermekotthon legyen az országban csodálatos, ne csak néhány, és azt is, minden örökbefogadó szülő nyugodtan gondolhasson azokra az évekre amikor még nem lehetett mellette az intézetben. Ugyanakkor szeretné, ha „minden gyermek biztonságban élhetne”, azok is, akik most is gyermekotthonban élnek.

Gyurkó Szilviát idézve azt mondta, egyszerűen szakemberek kellenek a gyermeknevelésbe. Így normális ellátórendszer is kell, ahová „az áldozat maximális bizalommal fordulhat.” A nevelőszülők közül pedig 2000 jelenleg is hiányzik ahhoz, hogy a törvényi kötelezettségeket teljesítsük. Hiszen jelenleg csecsemők, 12 éven aluliak is intézetekben kénytelenek élni.

Majd egy videót is bemutatott, ahol nevelőszülők által zaklatott emberek számoltak be szörnyű tapasztalaikról. A videóból kiderült az is, az előadó is a szexuálisan gyermekkorban bántalmazottak közé tartozik.

Helyszíni tudósítóink körbejárták az összegyűlt tömeget, ez alapján becslésünk szerint – amiben nincsenek benne többek között a Kodály Kőröndig lazán álló résztvevők, illetve azok akik a Felvonulási tér távolabbi pontjáról követik az eseményeket, se a Deák téri metróállomáson ragadtak – nagyjából200 000 résztvevője is lehet a gyerekbántalmazás elleni tüntetésnek.

És még mindig folyamatosan érkeznek a tüntetők.

Tömegbecslésünk szerint legalább 200 ezren vesznek részt 2024. február 16-án a gyerekbántalmazás elleni tüntetésen.

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

Azahriah videóüzenetben köszöntötte a tüntetőket. Szerinte sose volt eddig értelme azoknak a mondatoknak, hogy „védjük meg a határainkat, védjük meg a gyerekeinket”, csak politikai haszonszerzésre használták. Kifogásolta, hogy a kormány leépíti az oktatási rendszert, majd felelevenítette, milyen rossz élmények érték a közoktatásban. Kaleta Gábor elhíresült esetét is megemlítette.

Hangsúlyozta, nem a baloldali és jobboldali politikát szeretnék erősíteni, hanem azt elérni, hogy kevesebb gyereket bántsanak. Az ilyen és ehhez hasonló szempontok szerinte nem fontosak a hatalom számára.

Hozzátette, nem „inkompetens pártok” politikai összefogására van szükség, hanem az embereknek kell összefogni. Meg kell próbálni tenni valamit, „mielőtt lelécelnénk”.

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

Hősök tere A magyar Youtube egyik leginkább követett politikus-videós párosának egyik tagja, Szabó Márton „Csoki” a mikrofonhoz lépve azt mondta, „azt gondoltuk, egy modern, civilizált társadalomban ilyen nem fordulhat elő […] valaki a hatalmát arra használja, hogy egy elítélt, szörnyeteg barátját visszaengedje a gyerekek közé.”

Közölte, nagyon fontos, hogy mindezt végül nem hagyta szó nélkül a társadalom.

„Ez a két hét rámutatott, hogy Magyarországot magára hagyták azok, akiket közös ügyeink intézésével bíztunk meg, akik feladataik helyett inkább a hatalmi harcokkal foglalkoznak. Ebben élünk 35 éve.”

Reflektált Havasi Bertalan korábbi szavaira is, amikor Magyar Péternek azt üzente: „reménytelen helyzetben lévő, kétségbeesett emberek próbálkozásaival a kormány nem foglalkozik.”

Szabó szerint ma a tüntetők megmutatják, „vannak az országban még, akiket érdekel a kétségbeesettek, a reménytelen hangja.”

Szólt az áldozatokhoz is, „reméljük, hogy eljut hozzátok üzenetük: nem vagy egyedül! Egyszerre negyvenezer ember emeli fel a hangját érted.”

Majd kezdeményezésére a tömeg azt kezdte kiabálni: „nem vagy egyedül!.”

Hangsúlyozta azt is, eddig egyetlen kormány sem igyekezett megoldani a gyermekbántalmazás kérdését, „de biztos vagyok benne, hogy a szörnyek most nagyon félnek.”

Erre a mondatra a tömeg a „féljetek!” skandálással reagált.

Szabó szerint viszont a félelmük csak addig tart, amíg el nem felejti a közvélemény a teljes ügyet. Szerinte a botrányt fenn kell tartani, pusztán azért, hogy ne ismétlődhessen mindez meg. Végül három kérdést szögezett a hatalmon lévőknek:

  1. Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek emberhez méltó körülmények között nőhessen fel?
  2. Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek minőségi, és életre felkészítő oktatást kapjon?
  3. Mit fog tenni a kormány azért, hogy minden gyermek bizalommal fordulhasson valakihez, ha bántják?

Azt is bejelentette, Youtube-os műsorvezető társával megcsinálták a haromkerdes.hu-t egy oldalt, ahol ezt a három kérdést mindenki elküldheti választott képviselőjének.

Emlékeztett mindenkit, megvan a hatalmuk, hogy a témát életben tartsák és kiköveteljék a változást.

Budapesten még a Hősök terétől távol is érezni a tüntetés hatását: nemcsak a Városliget pereme, a Felvonulási tér és az Andrássy út vége telt meg, de még a Milleniumi Földalatti Vasút Deák téri állomásán is akkora a tömeg, hogy sokan inkább gyalog indulnak el a tüntetés felé.

A Deák téren a piros metró felől nem engedik az embereket a földalattira átszállni.

Tüntetők tartanának a földalatti felé a Deák téren. Fotó: Zsuzsanna Gyűgyi / Facebook

A földalatti Deák téri állomásán ragadt tömeg 2024. február 16-án a gyerekbántalmazás elleni tüntetés idején. Fotó: Hann Endre / Facebook

Hősök tere Osváth Zsolt youtuber beszédében elismételte azt, amit korábban már Instagram-követőivel is megosztott: azt, hogy ő egykori állami gondozottként hogyan látja a bicskei esetet és a kegyelmi ügy kapcsán kialakuló politikai botrányt. Azt mondta, sokan kérdezték tőle, mit lehet tenni, mit szeretnének elérni a mai tüntetéssel.

A legnagyobb eredmény szerinte, hogy „összefogott az ország”, amit az is bizonyít, hogy mennyien eljöttek a mai tüntetésre.

A nyíltan meleg influenszer azt is elmondta beszédében, hogy állami gondozottként két anyukának is örült volna.

Úgy fogalmazott, az intézet sose fogja helyettesíteni a nevelőket, de az államnak mindent meg kéne tennie a gyerekek jólétéért.

Nem gondolta volna, hogy valaha egyetért majd valamiben a miniszterelnökkel, de abban egyetért, hogy a gyermekbántalmazóknak nincs bocsánat. Azonban ez nem elég, rendszerszintű változásra van szükség az állami intézményekben, nem csak óriásplakátokon kell megvédeni a gyerekeket, „többnyire tőlünk, melegektől”. Ezek szerinte csak „kirakatintézkedések”.

Osváth Zsolt azt is hozzátette, nem a youtuberek dolga lenne felkérdezni a kormányt. Azt kérte, hogy ne kelljen másoknak azokon keresztül mennie, amit ő átélt gyerekkorában. Végezetül arra szólította fel a tömeget, hogy Instagramon kövessék a „Bántottak” oldalt.

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

A Zshow time YouTube csatornán az influenszerek élőben közvetítik magukat, úgyhogy náluk lehet élőben követni a rendezvényt, az alábbi videón. Kollégáink szöveges beszámolói továbbra is ebben a percről percre közvetítésben olvashatók.

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

Élő közvetítésünk megszakadt.

A helyszínen tartózkodó kollégáinkat telefonon is csak nehezen tudtuk utolérni, a Hősök terétől messze. Az összes mobilhálózat csődöt mondott, dolgozunk a hiba elhárításán.

Kollégánk beszámolója szerint teljesen megtelt a Hősök tere, a Néprajzi múzeumig állnak az emberek.

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

Tömegjelenetek alakultak ki a metrón. A földalattit le is kellett zárni az érkezők nagy száma miatt a tüntetés felkonferálója, Gulyás Márton szerint. A HVG szerint már a Kodály köröndön is alig lehet mozdulni. Az érkezés nehézségére való tekintettel a tüntetés később fog kezdődni.

Helyszíni, élő közvetítésünk és fotóink tanúsága szerint egy tűt sem nagyon lehet leejteni a Hősök terén a tüntetés kezdetekor.

Tüntetők a Kossuth téren 2024. február Alföldi Dániel

Azért tudunk működni, mert a közösségünk hisz abban, hogy fontos megőrizni Magyarország első, csaknem teljes egészében olvasói finanszírozásból felépített és működtetett, független, baloldali hírportálját. Kérünk benneteket, ha tehetitek, támogassatok minket.

Rendhagyó módon ezúttal nem politikusok, hanem a közösségi médiában magas eléréssel rendelkező influenszerek fognak beszélni a tüntetésen. Így például az Instagramon csaknem 180 ezerrel rendelkező, mindennapi élethelyzeteket parodizáló és olykor politikával is foglalkozó csatorna, a Nemakarokbeleszólni három alkotója is fel fognak szólalni, Fancsikai Eszter, Bányai Judit és Tapasztó Orsi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@nemakarokbeleszolni által megosztott bejegyzés

Vagy ott lesz a korábban Karácsony Gergellyel is interjút készítő, a YouTube-on mintegy 250 ezer feliratkozóval rendelkező Zshowtime, azaz Osváth Zsolt is, aki az Instagram-oldalán a személyes történetén keresztül, az egykori állami gondozott szemszögéből mondta el, miért haragszik a volt köztársasági elnökre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Osváth Zsolt / YT: ZSHOWtime (@osvvath_zsolt) által megosztott bejegyzés

A szintén többszázezres feliratkozószámmal rendelkező Jólvanezígy és Fókuszcsoport nevű YouTube-csatornák közéleti témákat is megvitató influenszerei, Szabó Márton, illetve Nagy Ádám is beszédet fognak mondani a tüntetésen. Szabó Márton a Jólvanezígy csatornán így fogalmazott arról, hogy miért tartja fontosnak a tüntetésen való részvételt:

„Szeretnénk egy jobb országban élni, ahol a gyerekeket nem lehet csak úgy megerőszakolni, meg a rendszerek nem úgy néznek ki, hogy mindenféle szörnyetegek bekerülnek a rendszerbe, és aztán évtizedeken keresztül ott működhetnek.”

A felszólalók között ott lesz Pottyondy Edina is, aki szatirikus videóban elemezte a kegyelmi ügyet és Novák Katalin lemondásának esetét.

A tüntetésre bejelentkezik majd Azahriah, zenész is, akiről a minap Orbán Viktor egyszer csak törölte a TikTok-videóját. Ezen felül pedig beszédet fog mondani Gyurkó Szilvia gyermekjogi tanácsadó szakember is. A műsorvezető Gulyás Márton lesz.

Budapest

„Most én egyedül hibáztam, de nem vagyok hajlandó elfelejteni azt, ami jó volt. Ami épülés volt, egyházunk épülése”,

e szavak kíséretében jelentette be Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke azt, lemond a Zsinati Lelkészi elnöki pozíciójáról. írta meg a HVG Online nemrég.

Balog mindezt egy újabb online videóban jelentette be, ahol mindehhez hozzátette: „törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el”.

A lemondás előzménye, hogy korábban kiderült, Balog Zoltán volt miniszter és püspök támogatás kulcsszerepet játszott K. Endre kegyelmi kérvényének Novák Katalin általi, kedvező elbírálásában 2023-ban.

Balog Zoltán szerepéről és viselt dolgairól itt írtunk bővebben.

Még K. Endre kegyelmi botrányának kirobbanása után közvetlenül, február 7-én jelentkezett a 107 szakirányú civil szervezetet és szakembert tömörítő Gyermekjogi Civil Koalíció, hogy egyértelműen elítélték Novák Katalin kegyelmi döntését, és jelezték, az „összeegyeztethetetlen az Alaptörvény XVI. cikkében foglalt, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő állami intézményes jogvédelmi kötelezettséggel, másrészt az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló gyermekvédelmi törvény alapelveivel és értékeivel is.”

Akkori közleményükben mindehhez még hozzátették: ” a kegyelmi döntés, annak üzenete és következményei szembe mennek a gyermek legfőbb érdekeinek megfelelő eljárás elvével, amely valamennyi állami szervet, így a köztársasági elnököt is kötelezi”

A nyilatkozatot a következő szervezetek adták ki:

  • Alapítvány a Nevelőszülőkért
  • Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület
  • Gyerekesély Közhasznú Egyesület
  • European Roma Rights Centre (ERRC)
  • Élményakadémia Közhasznú Egyesület
  • Főnix Mozgalom
  • Háttér Társaság
  • Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
  • Igazgyöngy Alapítvány
  • Jogismeret Alapítvány
  • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
  • Közép Európai Mediációs Intézet
  • Magyar LMBT Szövetség
  • Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
  • Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottság
  • Magyarországi Terre des hommes Alapítvány „Lausanne”
  • Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége
  • NANE Egyesület
  • Patent Egyesület
  • Pressley Ridge Magyarország Alapítvány
  • Romaversitas Alapítvány
  • Rosa Parks Alapítvány
  • Társaság a Szabadságjogokért
  • Világszép Gyermekvédelmi Alapítvány
  • Validity Alapítvány
  • UNICEF Magyarország

Rajtuk kívül viszont még számtalan civil szervezet és gyermekjogi szakértő csatlakozott ahhoz, támogatólag. Köztük volt például

  • a Roma Sajtóközpont
  • a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME)
  • a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz)
  • a Szülői Hang Közösség
  • a Tanítanék Mozgalom

Az SzMME pedig saját nyilatkozatban is jelezte, a kegyelmi ügy mögött megbúvó súlyos gyermekbántalmazás nem egyedi eset az országban, rendszerszintű problémákat takar.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}