Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Tóni! Gondolj a gyerekekre, akiket rátok bíztunk és akiket elárultatok!” – a Karmelita előtt tüntetett a Momentum

Novák Katalin és Varga Judit lemondása után néhány száz fő részvételével szervezett újabb tüntetést a Karmelita elé a Momentum. A párt szerint a köztársasági elnök távozásához vezető „pedofilsegítő” kegyelmi ügye és az azóta kiszivárgó, vagy épp a Varga Judit exférjétől elhangzó információk „a rendszer morális bukásának bizonyítékai”. A tüntetést megelőzően a Momentum alelnöke, Tompos Márton a Mérce kérdésére elmondta, fontosnak tartanák, hogy járásonként minimum egy gyermekjogi felügyelő rendelkezésre álljon. A demonstráción felszólaló Fekete-Győr András arról beszélt, a Momentum frakciója a következő hetekben számos javaslatot fog benyújtani az oktatás, a szociális rendszer, a család és gyermekvédelem, valamint az egészségügy reformjainak érdekében. 

„A végső felelős Orbán Viktor, aki a rendszer teljhatalmú ura és Rogán Antal, a rendszer maffiamódszerekkel élő propagandaminisztere”

-írta a tüntetés  Facebook-eseményében a Momentum. A párt legutóbb múlt pénteken tartott tüntetést, nem sokkal messzebb, a Sándor Palota előtt.

Amint arról beszámoltunk, február elején derült ki, hogy Novák elnöki kegyelemben részesített 2023 tavaszán egy súlyos pedofil bűncselekmény-sorozat eltussolásában segédkező intézményvezetőt. A botrány hatására Orbán Viktor múlt pénteken alkotmánymódosítást jelentett be, szombaton pedig lemondott Novák Katalin, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter és a Fidesz Európai Parlamenti listavezetője is bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

Utóbbi exférje pedig másfél órás interjút adott a Partizánnak, amiben a Fidesz belső körétől szokatlan nyíltsággal fogalmazott meg kritikát a NER-ről – erről itt írtunk bővebben.

Tompos Márton, a Momentum alelnöke a tüntetést megelőzően a Mércének elmondta, jelenleg a legfontosabbnak a Rogán Antal és Orbán Viktor elleni kiállást tartják, az alkotmánymódosítás támogatásának kérdésben egyelőre még nem hoztak döntést.

Tompos Márton, a Momentum alelnöke, országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes interjút ad a Momentum Orbán Viktor és Rogán Antal ellenti tüntetésén
Fotó: Dián Ákos

„Azt láttuk, azt tapasztaltuk az elmúlt időszakban, hogy egy olyan rendszer épült ki, egy olyan pártállami rendszerben, ami fenntartja a látszatát annak, hogy van mozgástered a Parlamentben, hogy tudsz az intézményekhez fordulni, hogy tudsz bármit csinálni. Valójában ez nem igaz. Egyetlen dolgot tudsz csinálni: helyi ügyeket viszel, tüntetsz, akciózol és konfrontálódsz a rendszer képviselőivel”

– mondta el a lapunknak Tompos, aki kiemelte

„a rendszer felmentett egy pedofil bűncselekményben érintett embert, és ennek a rendszernek a feje, mozgatója, és első számú embere Orbán Viktor.”

A politikus szerint a fontos lenne, hogy ne maroknyi gyermekjogi felügyelő és szakreferens legyen szerte az országban, hanem járásonként minimum egy, hogy mindenki számára rendelkezésre álljanak a fizikai, és a mentális egészséggel kapcsolatos információk. Valamint az, hogy a gyógyszerek, az orvosi ellátás és a szakértők ingyenesen a rendelkezésükre álljanak. 

Fekete-Győr András: „Milyen állam az, amelyik befogja a száját a gondjaira bízott magyar gyermekeknek?

Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője felszólalása elején koncepciósnak nevezte az eljárást, amely során hétfőn Fővárosi Törvényszék bűnösnek találta hivatalos személy elleni erőszakban. Mint ismert, Fekete-Győrt egy év börtönbüntetésre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve, amiért 2018-ban a rabszolgatörvény elleni tüntetések egyikén füstgyertyát dobott a Kossuth téri rendőrsorfal irányába.

Szerinte azonban az eljárás nem tántorítja el a politizálástól, „éppen ellenkezőleg, megerősít abban, hogy ez a jó út, hogy jó úton járunk.”

Fekete-Győr András felszólal a Momentum Orbán Viktor és Rogán Antal ellenti tüntetésén
Fotó: Dián Ákos

Fekete-Győr hangsúlyozta, a kegyelmi ügy felelősei nem kértek őszintén bocsánatot, és nem tárták fel, hogy „kik vettek részt ebben az ocsmányságban.” A momentumos politikus szerint Orbán Viktor magyarázattal tartozik: tudott-e a kegyelemről, netalán áldását adta-e rá? Különösen azután égető kérdés ez szerinte, hogy Tompos Márton momentumos képviselőtársa kiderítette, az Orbán család céges ügyvédje védte a bicskei gyermekotthon iskolaigazgatóját.

De választ vár több további kérdésre is: milyen állam az, amelyik így bánik a gondjaira bízott gyermekekkel; milyen állam az, amelyik befogja a száját a gondjaira bízott magyar gyermekeknek; hány gyermekotthonban élő gyermeket nyomorít meg ma Magyarországon a pedofília? – sorolta az ellenzéki képviselő.  Azzal folytatta: a Fideszt nem az zavarja, hogy a gyermekekkel szembeni hatalmi visszaélések  Magyarországon megtörténhetettek, hanem az, hogy esik a népszerűségük. 

Fekete-Győr szerint  a Momentum frakciója a következő hetekben számos javaslatot fog benyújtani. „Nyomást helyezünk a pedofil most adó kormányra az oktatás, a szociális rendszer, a család és gyermekvédelem, valamint az egészségügy reformjainak érdekében” – mondta a képviselő.

Juhász Péter: „Tóni! Gondolj a gyerekekre, akiket rátok bíztunk és akiket elárultatok!”

Juhász Péter, Belváros-Lipótváros Momentum által támogatott polgármesterjelöltje Rogán Antalnak üzenve elmondta, szerinte Rogán elsősorban ember és családapa, és  csak másodsorban vagy, egy erkölcstelen, velejéig romlott, korrupt politikai bűnöző, aki akár pedofilokat is menteget a hatalmával.

„Tóni! Gondolj azokra a gyerekekre, akiket rátok bíztunk, az államra, akik a legkiszolgáltatottabbak, legelesettebbek, legszegényebbek adott esetben és a leginkább segítségre szorulnak, hogy milyen körülményeket biztosítotok nekik. Mert erre kell ma gondolnod, mint ahogy én sem arról beszélek, hogy mennyi milliárdot loptál el, hogy árusítottad ki a kerületet, amit rád bízott a nép, hogyan telepítettél be rengeteg bűnözőt az országba, csak azért, hogy gazdagodj, hogy hogyan vettél részt a végrehajtó maffia működtetésében csak azért, hogy tömd a zsebed, mert ma nem ez a lényeg. 

A lényeg, hogy mi van azokkal a gyerekekkel, áldozatokkal, akiket rátok bíztunk, a te főnöködre, akinek te a keze vagy, akik irányítjátok ezt az országot, hogy mit kezdtek a legkiszolgáltatottabbakkal”

– mondta el Juhász. Szerint már rengetegen belebuktak a bicskei gyermekotthon botrányába: „politikailag belebukott Varga Judit, Novák Katalin, Balog Zoltán, Rogán Antal és belebukott Orbán Viktor is ebbe az ügybe”. Juhász szerint Novák és Varga legalább emberileg nem bukott meg, mert legalább vállalták a felelősséget és azt tudták mondani, hogy bocsánat.

Juhász Péter felszólal a Momentum Orbán Viktor és Rogán Antal ellenti tüntetésén
Fotó: Dián Ákos

„Viszont Balog Zoltán, aki egy lelkész, akinek az lenne a feladata, hogy erkölcsi példát mutasson a felnövő nemzedéknek és generációnak, lesüllyedt emberileg a legaljára. Még nem mondott le”

– mondta el Juhász Péter, majd zárásként arra szólította fel Rogánt és a miniszterelnököt, hogy legalább kérjenek bocsánatot, a lemondásuk előtti utolsó mozzanatukként.

Hadházy Ákos: még a megingathatatlannak tűnő Fidezs-rezsimre is lehet nyomást gyakorolni

üzent a rendszer haszonélvezőinek és cinkosainak, mert szerinte vannak köztük olyanok, akiket „rág a lelkiismeret”, és úgy véli nekik „itt az idő a kiugrásra”. 

Üzent az ellenzéknek is: szerinte  fontos, hogy megfelelő következtetéseket vonják le az elmúlt időszak történéseiből. Hadházy úgy véli, ez az eset megmutatta, még a megingathatatlannak tűnő Fidezs-rezsimre is lehet nyomást gyakorolni. A rossz hír viszont véleménye szerint az, hogy a nyomást nem az ellenzéki pártok és nem is civilek helyezték a kormányra, hanem a maradék független sajtó és a nép jogos felháborodása. Novák Katalin és Varga Judit bukását szerinte a kormánypropaganda okozta: addig tematizálták a „gyermekvédelmi” témát, hogy az emberek felkapták a fejüket a kegyelmi botrány ellentmondásaira. Hadházy arra számít, hogy a kormány „bekeményítéssel” reagál majd: a szabad nyilvánosság további szűkítésével és független újságírók elleni durva támadásokkal.

Hadházy Ákos felszólal a Momentum Orbán Viktor és Rogán Antal ellenti tüntetésén
Fotó: Dián Ákos

Varga Judit és Novák Katalin „lecserélésére” Hadházy úgy reagált: „a kegyelmes asszonyok” kirúgása megmutatta, hogy a Fidesz rendszere nem sérthetetlen, de szerinte „a rendszert először le kell bontani ahhoz, hogy aztán választáson legyőzhető legyen”.

Donáth Anna: „Ez a rendszer egy dologgal nem törődik: a gyermekeink védelmével”

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint naponta változik, hogy ki-ki mögé bújik, kire tolják a felelősséget, mindez arról szól, hogy beszéljünk a valódi lényegről, hogy itt gyermekek kárára történt visszaélés, ne beszéljünk arról, hogy „ők a pedofíliából politikai terméket csináltak, miközben ez egy nagyon súlyos kérdés ma Magyarországon”.

Donáth Anna felszólal a Momentum Orbán Viktor és Rogán Antal ellenti tüntetésén
Fotó: Dián Ákos

„Ez a rendszer morálisan megbukott, hazudik, minden egyes pillanatban kiment bárkit, aki neki fontos, és az út elé löki azokat, akik csak koloncok voltak, csak eszközök. És mindeközben egy dologgal nem törődik, amiből politikai terméket csinált, gyermekeink védelmével”

-mondta el Donáth, aki szerint ami az elmúlt napokban történt az nem felelősségvállalás, hiszen a valódi felelősségvállalás az, amikor a döntéseink után következmények is vannak és ami után olyan változás indul el, amitől az érintettek úgy érzik, jobb lesz nekik. 

„Ha ennek a rendszernek bármilyen szinten fontosak lennének a gyermekek, akkor költene rá. Évről évre egyre több gyermek kerül be, egyre kevesebb szakember van, aki velük foglalkozzon, egyre kevesebb pénz, egyre kevesebb ágy, egyre kevesebb étel, egyre kevesebb ruha, egyre kevesebb törődés.”

Donáth Anna köszönetet mondott azoknak a református lelkészeknek és „jóérzésű református testvéreknek”, akik kiálltak és nem hagyják, hogy súlyos morális bélyeget nyomjon rájuk egyházi vezetőjük Balog Zoltán. Zárásként pedig arra kérte a résztvevőket, hogy juttassák el a híreket az ország minden pontjába, ne hagyják, hogy eltereljék a lényegről a közbeszédet és csatlakozzanak pénteken a Hősök terére szervezett demonstrációhoz.

Címlapkép: Aktivisták a Momentum Orbán Viktor és Rogán Antal ellenti tüntetésén Fotó: Dián Ákos