Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezrek tüntettek Novák Katalin lemondásáért és a gyerekek védelméért a Sándor-palotánál

Több tüntetésen is Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelik pénteken Budapesten. Az utóbbi napokban napvilágot látott, majd egyre nagyobb botránnyá duzzadt felmentési ügye, amelynek során kiderült, hogy Novák elnöki kegyelemben részesített 2023 tavaszán egy súlyos pedofil bűncselekmény-sorozat eltussolásában segédkező intézményvezetőt, több ezer embert vitt az utcára.

Az első demonstrációt az Országos Közös Akarat Diákmozgalom szervezte a Belügyminisztérium elé. Az itt összegyűlt tüntetők közül sokan plüssjátékokkal a kezükben érkeztek, kifejezve a bántalmazott gyermekek melletti kiállásukat. A tömegben az ellenzéki pártokat képviselők is jelen voltak.

A Belügyminisztériumnál felszólalt Simkó Edit tanár, oktatási aktivista, aki 2022 elején az elsők között vett részt polgári engedetlenségi akcióban, hogy így tiltakozzon a közoktatás állapota, és a tanárok helyzete ellen. Simkó arról beszélt, hogy a fideszes vezetők „súlyos hibát” követtek el, amiért most nem akarják vállalni a felelősséget. Simkó felszólította Orbán Viktort és Novák Katalint, hogy térjenek vissza a fővárosba és nézzenek szembe a néppel.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront (EDF) tagja követte a színpadon Simkó Editet, aki magyarázatot adott arra, hogy miért a Belügyminisztérium épületéhez szervezték a tüntetést: a civilek és a diákok úgy vélik, Pintér Sándor belügyminiszternek és  nyomozóknak is van még dolga a Novák-botránnyal kapcsolatban.

„Tessék mondani, hogyan történhetett akkor 10 éven keresztül meg ez, hogyha olyan jól működik a Belügyminisztérium és a magyar állam?”

– tette fel a kérdést Kiss.

Civilek és pártok tüntetnek Novák Katalin lemondásáért
Fotó: Alföldi Dániel István

Ezt követően érintette felszólalásában azokat a követeléseket, amelyeket az Országos Közös Akarat civil hálózat (amelynek az EDF is tagja) megfogalmazott hétközben, s amelyről a Mérce is beszámolt. Mint azt Kiss most is elmondta, az államnak bocsánatot kell kérnie a történekért, és legalább kárenyhítést nyújtania az áldozatoknak.

„A  bicskei fiúk állami gondozott gyerekek voltak, az állam, meg te vagy, ó, Viktor bácsi”

– pedzegette a diáktüntető a miniszterelnök személyes felelősségét.

Kiss felidézte, hogy a szexuális visszaéléseket elkövető bicskei „rémnek” – tehát a volt iskolaigazgatónak – a mai napig állami kitüntetése van, amelyet 2016-ban kapott Áder Jánostól. Felszólalásában idézett az akkori köztársasági elnöki laudációból is, amelyre a tüntető tömeg hangos füttyel és fújolással reagált.

Megszólította Novák Katalint, s mellette a kegyelmi kérvényt ellenjegyző Varga Judit korábbi igazságügyi minisztert is:

„Kati néni, mikor néz azoknak a fiataloknak a szemébe, akiket meggyalázott a védence? Judit néni hova dugta a szívét, amikor döntött? Kegyelmet adott volna akkor is, ha Judit néninek olyan gyerekkora van, mint ezeknek a srácokénak? Judit néni hova dugta a szívét, amikor döntött tehát?”

Hozzátette: Novák Katalinnak mennie kell, mert kegyelmet adott a gyerekeket erőszakoló igazgató bűntársának. Varga Juditnak pedig azért kell mennie, mert igazságügyi miniszterként ezt ő javasolta Novák Katalinnak, majd a végén a pecsétet is ráütötte.

„Te hogy szereted a gyerekeket?” Civilek és pártok tüntetnek Novák Katalin lemondásáért
Fotó: Alföldi Dániel István

A beszédek után a tömeg elindult a Várba, ahol a tüntetők a Sándor-palotánál csatlakoznak majd a Momentum által meghirdetett másik demonstrációhoz, ami szintén Novák távozását követeli.

A vonuló tömeg az „Elegünk van!” és az „Orbán/Novák takarodj!” mellett az új értelmet nyert „Gyerekeket bántasz!” rigmust is skandálja vonulása során. A tüntetők közben már a Várnegyedben vannak, hamarosan megérkeznek a Sándor-palotához. A tömegben MSZP-, Párbeszéd- és DK-zászlókat is látni.

Orosz Anna a demonstráció házigazdájaként lépett színpadra. Orosz először is megkérte az egybegyűlteket, hogy a pártzászlókat vegyék le (annak ellenére, hogy a bejelentett tüntetést a Momentum szervezte). Orosz beszédében ismertette a pedofilügy részleteit, és kitért rá, hogy ezzel a kegyelemmel a pedofil bűnöket elkövető igazgatót fedező K. Endre nyugodtan dolgozhat újra pedagógusként és pszichológusként is, ráadásul priusza sem lesz.

„Bicskén a gyermekotthonban, ahol a gyerekeknek biztonságban kellett volna lenniük, folyamatosan bántották őket”

– mondta Orosz.

Ahogyan Orosz emlékeztetett rá, volt olyan eset, amelynek során a pedofil igazgató azután molesztált, hogy azt hazudta neki, a szülei meghaltak. Egy másik fiatal öngyilkosságot követett el. Novák Katalin a saját igazságukért bátran küzdő egykori növendékeket „köpte szemen” a kegyelmi döntéssel a szónok szerint.

„Novák Katalin azt az alapszabályt szegte meg, hogy gyerekeket nem bántunk, soha, semmilyen körülmények között.”

A beszéd után az egybegyűltek egy perces néma csenddel adóztak a bűncselekmények áldozatai előtt.

A szervezők felkérésére Pető Attila – az első férfi Magyarországon, aki arccal és névvel felvállalta, hogy gyerekkorában egy pap több évig zaklatta –  is felszólalt a demonstráción. Azt kérte a tömegtől, hogy a bicskei bántalmazások egyik áldozatának, Szabolcsnak az emlékére – aki 2016-ban öngyilkosságot követett el –  kapcsolják be telefonjaik lámpáját, és mondjanak el érte egy imát este, miután hazaértek. Pető hiányolta, hogy Varga Judit és Novák Katalin nem kért még bocsánatot az áldozatoktól, és a színpadról arra kérte őket, hogy minimum ennyit tegyenek meg a következő napokban. Nagy tapsot kért – és kapott – a közönségtől azoknak a bicskei áldozatoknak, akik vállalták, hogy arccal-névvel elmesélik a történetüket.

Pető Attila a civilek és pártok tüntetésén Novák Katalin lemondásáért.
Fotó: Alföldi Dániel István

Végül felolvasott egy levelet, amelyet Pop Mert Julián, a bicskei gyermekotthon egyik áldozata fogalmazott a tüntetésre:

„Kedves magyar polgártársaim! Mérhetetlen nagy hála van bennünk, amiért egy emberként kiáltok az igazság és az áldozatok oldalán. Bízunk benne és hisszük, hogy a ti kiállásotokkal az áldozatok élete jobbra fordul és erőt ad mindazoknak, akiknek segítségre van szükségük egy ilyen szörnyű helyzetben. Hála és köszönet nektek, és nem utolsó sorban Novák Katalin mondjon le.”

Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa blog alapítója arról beszélt, hogy ezzel a kegyelemmel azt üzenték, hogy nyugodtan nyomozzatok a bűnelkövetők után, mi majd úgyis felmentjük őket. Ésik szerint ezt két anya üzeni, Novák Katalin és Varga Judit.

„Vannak ebben az országban olyan szemek, amelyek azt üzenik, hogy ‘igazgató bácsi, ne tessék bántani engem’ – és mégis megerőszakolják őket”

Ésik Sándor a civilek és pártok tüntetésén Novák Katalin lemondásáért.
Fotó: Alföldi Dániel István

A blogger szerint Orbán megijedt, bár azt csak Brüsszelben szokta, de most sikerült neki Budapesten is. Ésik erősen kritizálta a miniszterelnök szavait, aki szerint „vita” van a pedofil bűncselekmények kegyelmi hatáskörből való kivonásáról, ez viszont egyáltalán nem igaz.

„Azt várja, hogy elhiggyük, hogy ezt Novák Katalin egyedül találta ki, és Varga Judit egyedül tette elé? (…) Ne kerteljünk: Miniszterelnök úr, ezt ön cseszte el.”

A következő szónok, Antoni Rita, a Nőkért Egyesület vezetője szerint nincs vita abban, hogy a pedofil bűncselekmény megbocsáthatatlan. Szerinte ez a kegyelmi döntés szembe köpi az áldozatokat.

Antoni Rita a civilek és pártok tüntetésén Novák Katalin lemondásáért. Fotó: Alföldi Dániel István

Már Kaleta Gábor esetében is láttuk, hogy hogyan kivételezik a hatalom a  sajátjaival, miközben a gyerekvédelemre hivatkozva nonszensz szabályozásokat vezet be Antoni szerint. Szerinte nem csak Nováknak és Vargának kell vállalnia a felelősséget, hanem mindenkinek, aki tudott erről a döntésről, és nem próbálta megakadályozni.

Antoni üzente a mostani köztársasági elnöknek „és az utána következőnek”:

„Nem attól lesz valaki hiteles nőpolitikus, hogy úgy táncol, ahogy a férfiak fütyülnek, és mindent aláír, amit elé tesznek.”

Antoni szerint nem tudják csendre inteni azzal, hogy felhánytorgatják a „gyermekvédelmi törvényt”. A szónok emlékeztetett, hogy a törvény végső formájában nem volt más, mint az LMBTQ-közösség besározására tett kísérlet.

Antoni szerint nem elég Novák lemondását követelni. Szerinte nem segít az áldozatokon, ha másik pártkatona érkezik Novák helyére. Szerinte rendszerszintű javulás jöhet csak.

Mondjátok, lemondtak már? – kezdte beszédét Jámbor András, a Szikra országgyűlési képviselője, aki Novák Katalint, Varga Juditot és Orbán Viktort is távozásra szólította fel.

Jámbor a Szikra Mozgalom ellen éppen egy éve indult lejáratókampányt is felidézve azt mondta, ha Orbánéknak érdekében áll, akkor ártatlan emberekre sütik rá a pedofília vádját, közben a saját haverjukat akkor is felmentik, ha egy elítélt pedofil bűnsegédje. Külön kiemelte a Fidesz frakcióvezetőjének Kocsis Máténak a lejáratásban betöltött szerepét, akinek Jámbor szerint ugyancsak a Sándor-palota előtt lett volna a helye ma este, ha tényleg elítéli a pedofíliát.

Jámbor András képviselő 2024.02.09-én, civilek és pártok tüntetésén Novák Katalin lemondásáért
Fotó: Alföldi Dániel István

Ebben az undorító kampányban a pedofília vádját is megpróbálták ránk égetni. Pedig minden bizonyíték az ügyben azt támasztotta alá, hogy Kocsisék hazudnak. Olyan dolgokkal vádoltak bennünket, amikhez se nekem, se a közösségemnek nincsen semmi köze. Ezt a hatóságok ki is mondták, nem egyszer, nem kétszer” – mondta Jámbor.

Az ellenzéki politikus szerint ez az ügy valójában a dolgozók gyerekeikről szól, és azokról a gyerekekről, akiknek nincsenek szülei. Jámbor úgy érvelt: azzal lehetne megvédeni a gyerekeinket, ha normálisan megfizetnék a szociális munkásokat és a tanárokat; olyan intézményeket kell kialakítani, amelyekben a gyerekek jelezni tudják, ha bajban vannak; és olyan szexuális oktatás kell, amelyben a gyerekeink megtanulják kijelölni a határaikat.

Ennek szellemében a párbeszédes Szabó Tímeával közösen egy törvényjavaslatot is az Országgyűlés elé fog terjeszteni.

Azt kérte a Fidesz politikusaitól, hogy vállalják a felelősséget a kegyelmi ügyben. Jámbor szerint ma este éles és látható határvonal van azok között, akik politikai fegyverként akarják használni a pedofíliát, és akik a gyerekekért küzdenek.

Civilek és pártok tüntetnek Novák Katalin lemondásáért 2024. 02. 09-én.
Fotó: Alföldi Dániel István

Jámbor Andrást Szilágyi Kitti óvoda-pedagógus követte a színpadon. Szilágyi az Országos Közös Akarat és a Civil Bázis képviselőjeként elmondta, egy normális országban a vezetők vállalják a felelősséget minden döntésükért. Szilágyi szerint minden pártnak, civilnek, szakembernek és felelős állampolgárnak ott van a helye a tüntetésen.

A felszólaló közölte, neki mint pedagógusnak azonnal jeleznie kell, ha úgy érzékeli, ha gyereket bántanak. A bicskei igazgatóhelyettes ezt nem tette meg, így bűnössé és cinkossá vált. Novák mégis megkegyelmezett egy olyan embernek, aki tudta, hogy mit művelnek az ártatlan gyerekekkel abban a gyermekotthonban.

„Novák Katalin és Varga Judit visszaengedte a gyermekek közelébe azt, aki részt vett egy bántalmazásban.”

A társadalom az államra bízta ezeket a gyerekeket, az állam viszont képtelen volt ezt a kötelességét teljesíteni Szilágyi szerint. A szónok elmondta azt is, hogy nincs elég szakember, nincsenek elég jó körülmények a gyermekotthonokban, és ezt sem képes a kormány megoldani.

„Egy bántalmazó kormány csak bántalmazást tud generálni”

– mondta.

Több szónokhoz képest Szilágyi is azonnali kárenyhítést és bocsánatkérést követelt az áldozatok számára.

Donáth Anna, civilek és pártok tüntetésén Novák Katalin lemondásáért 2024. 02. 09-én.
Fotó: Alföldi Dániel István

Donáth Anna, a Momentum elnöke Göncz Árpád egykori köztársasági elnök 1995-ös kegyelmi döntésével – ami egy édesanyának kegyelmezett meg, aki  a végstádiumú betegségben szenvedő gyermeke életét oltotta ki –állította szembe Novák Katalin ügyét. Donáth szerint Göncz Árpád pontosan tudta, hogy annak az édesanyának nem a börtönbüntetés a legnagyobb büntetés, és erről szólna egy működő demokráciában az elnöki kegyelem, nem arról, amit Novák Katalin most csinált.

A Momentum elnöke nehezményezte, hogy Novák az indoklás helyett arról beszél, hogy a kegyelem megosztó. Donáth szerint sok megosztó kérdés van, de az nem lehet az, hogy hogy gyermekek kárára elkövetett bűntettekre nincs mentség. Novák Katalin tettestárssá vált, pedig neki kéne a nemzet lelkiismeretének lennie – folytatta Donáth —, emellett pedig  magyarázattal tartozik a bicskei gyerekeknek, akinek elvette az igazságát. Hasonlóképpen tettestárs Varga Judit, akivel kapcsolatban Donáth azt követelte, ne képviselje a magyar választókat az Európai Parlamentben, akkor sem, „ha az ország másik fele szavazna rá”.

Végül Donáth a kegyelmi ügyben viselt politikai felelősséget az  egész kormányra – így Orbán Viktorra is kiterjesztette.

Donáth végül arra kérte a tüntetőket, addig találkozzanak a Sándor-palotánál minden nap délután 6-kor, amíg a köztársasági elnök le nem mond. Emellett minden, vidéken sőt külföldön hasonlóan érző magyar állampolgárt arra kért, menjen ki tüntetni a saját városában, a külföldön élő magyarok ugyanezt tegyék meg a magyar nagykövetségeken.

Civilek és pártok tüntetnek Novák Katalin lemondásáért 2024. 02. 09-én.
Fotó: Alföldi Dániel István

A tüntetés zárultával az egybegyűltek közül sokan a magukkal hozott plüssállatokat a Sándor-palotára hajigálták.