Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Számonkérte Novák Katalint a magyar szociális szakma a kiskorúakat bántalmazó igazgatót segítő helyettesnek adott kegyelemért

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) hétfőn hivatalos sajtóközleményben fejezte ki mélységes felháborodását annak kapcsán, hogy kiderült, a korábban gyerekek szexuális zaklatásának ügyében kényszerítésért elítélt bicskei intézetvezetőnek is megkegyelmezett Novák Katalin köztársasági elnök 2023 áprilisában, Ferenc pápa látogatása előtt. A közlemény élesen fogalmazott és kijelentette:

„A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete éppen ezért különösen felháborítónak tartja, hogy a bűnpártoló elítélt kegyelmével a foglalkozástól való eltiltás is hatályát veszíti, így a minden jogi fórum által is bűnösnek ítélt személy akár továbbra is dolgozhat a gyermekvédelemben. Ez teljességgel elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen a szociális és gyermekvédelmi szakma minden írott és íratlan alapelvével, értékével és szabályával!”

Hozzátették még, a köztársasági elnöki kegyelem kiadása nem egy személy, közszereplő, politikai csoport, hanem egy egész társadalom értékrendjét hivatott képviselni, amikor pedig a volt bicskei igazgatóhelyettes kap kegyelmet, azt Novák így a teljes magyar társadalom nevében adja oda neki.

„Jelen kegyelemmel a pedofil bűncselekményeket és az azokhoz nyújtott segítséget relativizálta a köztársasági elnök, nem csak szakmai, hanem társadalmi értékekkel is szembe fordulva!” – írta le a helyzetet a közlemény, amely már csak azért is példa nélküli, mert a szakmai szervezet első ízben kényszerült a köztársasági elnök ilyen súlyos elítélésére.

Sőt, a közlemény úgy zárul, hogy felhívja a társadalmat, hogy a „lehetőségéhez mérten adjon hangot felháborodásának, tiltakozzon a döntés ellen és hívja fel a figyelmet a gyermekvédelem helyzetére!”

„A jó válasz az, ha a gyerek visszakapja a kontrollt a saját története felett”

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések témaköre egyre gyakrabban válik politikai propaganda tárgyává, és maga a gyerekvédelem is ideológiai fegyverré. Egyelőre nem látszik, hogy milyen választ adhatna erre a társadalom, amely mintha érzékenyebb lenne a problémára, de egyelőre nemcsak eszközei hiányoznak, hanem még a fogalmak és célok meghatározásában is sok a bizonytalanság. Ezért kérdeztük a gyermekvédelem vonatkozó alapvetéseiről a Hintalovon Alapítvány szakértőit: dr. Rácz Dominika jogász és Vaskuti Gergő pszichológus, kriminológus írásban válaszoltak korábban a Mércének.

Az egyesület azt is megemlítette, az elnöki kegyelem által felmentett igazgatóhelyettes bűnei nem légüres térben történtek, és rávilágítanak a magyarországi szociális szférán belüli, súlyos visszásságokra, és problémákra, amik rendszerszintűek, és amelyek megoldásához állami beavatkozásra is szükség lenne: „a kiszolgáltatott, bántalmazott emberekkel dolgozó szociális munkások és más szakemberek esetében rendkívül fontos lenne a magas szintű, szakmai, jogi és etikai elvek szerinti munkát lehetővé tevő, politikai befolyástól és összefonódásoktól mentes munkahelyi környezet! Ehhez elengedhetetlen, hogy vezetői és dolgozói szinten is magas szintű szakmai tudás, személyi alkalmasság és erkölcsi fedhetetlenség legyen jelen, ez viszont nem megvalósítható a mélyen alulfinanszírozott, alacsony társadalmi és anyagi megbecsültségű területen”, – fogalmazott a közlemény.

Az igazgatóhelyettes Felcsúton is dolgozott

Mint azt a hazai sajtó már ismertette, a különleges kegyelmet Novák Katalin K. Endrének a bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatóhelyettesének adta, aki 2019-ben  kényszerítés miatt kapott 3 éves börtönbüntetést a bíróságtól. K. Endre ellen az ítélet abban az ügyben született, hogy a gyermekotthon igazgatójáról, V. Jánosról kiderült, 2004 és 2016 között legalább tíz, az intézményben nevelt kisfiút szexuálisan zaklatott.

K. Endre pedig ezeknek az ügyeknek az eltussolására törekedett. Miután ugyanis a zaklatási vádak miatt V. János felfüggesztették, K. Endre vette át ideiglenesen az intézmény vezetését, az ítélet szerint pedig az egyik sértett kiskorúnak, aki feljelentést tett, készpénzt ajánlott, ha az ügyben tett vallomását visszavonja, minderről pedig maga a sértett számolt be az ügy kirobbanása idején. Az ítélet kihirdetéséig K. még általános iskolai tornatanárként is dolgozott. A 2023 áprilisi kegyelem után pedig elvileg akár vissza is térhet a gyermeknevelés területére.

V. János és K. Endre nem csupán Bicskén, a de a közeli Felcsúton is ismert közéleti személyiségek voltak. Az erdélyi születésű K. Endre aktívan együttműködött az Orbán Viktor számára kedves felcsúti Puskás Akadémia keretein belül a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek számára működtetett RealTanoda nevű sportprogramjával. V. Jánossal együtt így K. Endre is gyakran kísérte át a gyerekeket Bicskéről Felcsútra a foglalkozásokra.

Ahogyan arról az ügynek utánajáró 444.hu számára egy bicskei illetőségű forrás leírta a korabeli helyzetet: „Jánossal együtt elég nagy energiákkal próbálták bemosolyogni magukat a térség »kereszténykonzervatív« hatalmi világába, amolyan hivatásos jó emberek szerepkörben”.

Ennek a képnek megfelel az is, hogy korabeli sjatófotók tanúsága szerint K. Endre igazgatóhelyettes korábban fontos helyi emberekkel, sőt, egyszer még egy államtitkárral is együtt szerepelt hivatalos minőségben.

Az üggyel a kormánypártok nem hivatalos közlönye, a Magyar Nemzet napilap is foglalkozott, ők azt emelték ki, „álhírt” közölt az ügyben a média, mivel K. Endrét magát nem ítélték el kiskorúak szexuális zaklatásáért. Hozzátették, információik szerint K. Endre jó magaviseletéért kapott kegyelmet:

„Így a fogvatartási programtervben foglaltakat, a házirendet és a kapott utasításokat betartotta, maximálisan együttműködött. A személyi állomány tagjaival szemben minden esetben követte a szabályokat, fenyítve nem volt, a kapcsolattartása rendezett volt,” – számoltak erről be.

Novák Katalin hivatala is közleményben reagált a napvilágra derült információkra, ez a közlemény ugyan nem kommentálja K. Endre kegyelmének indokait és körülményeit, de leszögezte: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni”.

Arra, hogy hol melyik média állította, hogy az elnök „pedofil bűnözőnek” adott kegyelmet, sem a kormánymédia, sem pedig a Sándor palota hivatalos reakciója nem hozott fel példát. A megjelent cikkek ugyanis végig az elítélt igazgató segítőjéről szóltak.

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert