Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pápalátogatás alkalmából adott kegyelmet Budaházy Györgynek Novák Katalin

Ez a cikk 1 éves.

Novák Katalin mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött – közölte csütörtök délután a köztársasági elnök hivatala.

Az államfő szűkszavú közleménye azzal indokolta a döntést, hogy „a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen”, ezért „ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet”, ennek a széles körnek a része Budaházy György és társai.

Az évek óta húzódó Hunnia-perben idén márciusban másodfokon 17 évről 6 évre mérsékelték a terrorizmussal vádolt Budaházy György és társainak büntetését, amelybe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része. Budaházyt a megismételt eljárásban (ahogy minden korábbi tárgyalás alkalmával) terroristának találták. A 2016-os elsőfokú ítélet 13 év fegyházat rótt ki rá, a Fővárosi Ítélőtábla ennek 2018-as hatályon kívül helyezése után új eljárást rendelt el, amiben előbb 17 évet ítéltek meg és másodfokon ezt csökkentették hatra. Tavaly októberben pedig a Kúria arról döntött, hogy Budaházyt kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik.

Novák Katalin tavaly decemberben a Budaházy-ügy 17 vádlottja közül hét olyan érintettnek adott elnöki kegyelmet, akiket első fokon a bíróság is felmentett.

Budaházy György és társai szabadon bocsátását olyan közéleti szereplők követelték az elmúlt időszakban, mint Toroczkai László, a Mi Hazánk párt elnöke, Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, Budaházy Edda, Budaházy György testvére, a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom alapítója, Skrabski Fruzsina producer, filmrendező, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, és Bayer Zsolt publicista, a Fidesz egyik alapítója, de az elnöki kegyelemért szállt síkra Schiffer András ügyvéd, az LMP volt társelnöke, korábbi országgyűlési képviselője is. Nemrég a Mérce is megírta, hogy Böjte Csaba ferences rendi szerzetes öt kisgyermeknek beszélt arról egy azóta törölt videóban, hogy Budaházy György és társai ártatlanok, majd arra kérte őket, hogy együtt imádkoznak a terrorizmusért elítélt férfi szabadulásáért.

Budaházy a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból idővel egy olyan csapatot szervezett, mely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartó rendőri erőkkel szemben. Szeptember-októberben Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ- és MSZP-pártirodák ellen, majd decemberben Budaházy személyes sértettsége miatt brutálisan megverette Csintalan Sándor Hír TV-s műsorvezetőt, korábbi vezető szocialista politikust.

2007 végén az egészségbiztosítási reform kapcsán Budaházy György társaival úgy döntött: a kormánykoalíció magasrangú politikusai ellen végrehajtott támadásokkal próbálja kényszeríteni az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslat ellen szavazzanak. Rálőttek Hiller István akkori oktatási miniszter otthonára, továbbá Molotov-koktélokat dobtak egy másik miniszter épülő házára.
2008 februárjában további hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre egy időben, összehangoltan gyújtogatásos támadásokat.

2008 áprilisában felgyújtották a Broadway Jegyirodát, 2008 nyarán a Budapest Pride-ra időzítve két, meleg férfiak által látogatott szórakozóhely ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást. 2008 szeptemberében Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni. 2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását.

(via 24.hu)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt