Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem bírok ki még egy pedagógustüntetést

Őszinte leszek.

Nem bírok ki még egy pedagógustüntetést. És biztos vagyok abban, hogy sokan gondolkodunk azon, mi mást lehetne tenni, ami hatékonyabb.

Gyakran elbizonytalanított a szervezők stratégiája, de a diákok forrongó dühe és bátorsága inspiráló volt, és az is, hogy a pedagógusok saját kezükbe vették a sorsukat.

Berzenkedtem azoktól a szólamoktól, hogy „az oktatás nemzeti ügy” és „európai színvonalú oktatásra van szükség”, mintha lennének olyan alkalmazottak, akiknek az ügye nem a nemzeté, és mintha az oktatásra szánt pénz nem csökkenne szerte az Unióban – lásd például a romániai pedagógussztrájkot, vagy franciaországi iskolabezárásokat, hogy csak két példát említsek.

De az öntudatra ébredés mindig üdvözlendő, a pedagógusok és a diákok pedig öntudatra ébredtek.

Az a félő, hogy Magyarország utolsó, még egyelőre szabad, de már támadás alatt álló alkalmazottai harcoltak… És vesztettek. A dolgozók megfigyelésére is eszközt teremtő státusztörvény elfogadásával nemsokára talán ők is el fognak hallgatni. Példamutató magatartásuk lehetett volna a mindent borító, első dominó, de nem lett az. Miért? Miért vagyunk egyedül?

Nem lehet eltekinteni attól, hogy ezek a tüntetések a negyedik kétharmad eljövetelének küszöbén, majd utána zajlottak, rezignációra ítélve a kritikus hangokat. Annál is inkább, mert az „alternatíva” sem tűnt meggyőzőnek.

Margaret Thatcher, arra a kérdésre, hogy mit tart legnagyobb eredményének, azt válaszolta, hogy Tony Blairt. Világos, hogy miért. Tony Blairrel Thatcher ellenzékében, a Munkáspártban is hatalomra került a thatcherizmus. Orbán Viktorral is valahogy így van. Legnagyobb eredménye az ellenzék, de nem csak abból a frappánsan egyszerű okból, hogy „korruptak”, ahogy azt Hadházy Ákos sugallja. Ideológiailag, értékrendjükben is kapituláltak a NER előtt, felszámolták létezésük értelmét. Két politikai ajánlat maradt terítéken: az orbánizmus és az Orbán-nélküli orbánizmus.

A politikai vélemények egységesedése a menekültügyben volt a leglátványosabb. Nem csak az a baj, hogy előbb börtönszerű tranzitzónákba zártak menekülteket, mondván, gazdasági bevándorlók, majd tízezrével hívtak gazdasági bevándorlókat az országba, hogy akkumulátorgyárakban dolgozzanak. Nagyobb baj, hogy a Kutyapártot kivéve egyetlen potens politikai erő sem bírta kimondani a mindent beterítő migránsozásra és uszításra, hogy ebből elég, és még nagyobb baj, hogy a hazánkba érkező vendégmunkások kapcsán ott folytatja az ellenzék, ahol abbahagyta. Iváncsa helyi lakosai szerint sem az az első számú probléma a falu melletti akkumulátorgyárral, hogy külföldieknek is munkát ad, hanem minden más …, de a megszokott forgatókönyvet már nehéz átírni.

Követeljük, hogy a Fidesz legyen még olyanabb, mint amilyen!

Ez a kilátástalanság, fantáziátlanság a pedagógustüntetésekre is rányomta a bélyegét. Kiderült, hogy a „nemzeti kormány” nem is igazán nemzeti, mert leépíti „a nemzet ügyét”. Azt senki sem mondhatja, hogy meglepődtünk.

Az „általános sztrájk” és a „szakmák összefogása” pusztába kiáltott szavak voltak. Miután az ellenzék utolsó reménye, az összefogás is megbukott, letargia lett úrrá az országon. A társadalom felső rétege a belenyugvást és a menekvést választotta, az alsóbb rétegei pedig eddig is csöndben voltak, és ezután is csöndben lesznek. Üres épületeknek és egy fáradt, reményvesztett társadalomnak ordibáltunk. Az is nehezítő körülmény volt, hogy 2023-ra teljes megyék maradtak nyilvánosság nélkül, ezért a budapesti tüntetések híre egyre kevesebbekhez jut el.

Az egyedüllétből úgy próbáltak kitörni a pedagógustüntetések, hogy színpadra állították civil szervezetek és más szakmák szakszervezeti vezetőit. Nem vették észre, hogy gyakran szellemintézmények és üresen kongó székházak elnökeinek adnak szót. Ez lehet a legfontosabb tanulság a jövőre nézve:

nincs rövidített pálya a dolgozók tömegeihez.

Reményt csak abban lelhetünk, hogy megérett az idő azok számára, akik kívül állnak az Orbán-centrikus világképen. Az uniformizálódó gondolatok közepette és a statikus zajban újszerűnek fognak hatni és hangosnak. Amíg a rendszerbe belesüppedt karrieristák minden lépésüket megfontolják, ők gyorsak lesznek és forrófejűek.

„… a könnyelműség és az unalom, amelyek lábra kapnak a fennálló helyzetben, valami ismeretlennek határozatlan sejtelme, előhírnökei annak, hogy valami más van keletkezőben.” (Hegel)

Kiemelt kép: „Többen vagyunk!” Tüntetés a bosszútörvény ellen Fotó: Alföldi Dániel István