Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bűvészminiszter, avagy hogyan tüntessünk el egy 320 milliárdos buktát? 

Ez a cikk több mint 2 éves.

„A kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett” – jelentette be pénteken a Pénzügyminisztérium.

A közlemény és a még aznap éjszaka megjelent kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: az egyes minisztériumoknak a rendeletben meghatározott mértékben csökkenteniük kell 2021. évi felhalmozási kiadásaikat, azaz beruházásaikat, összesen 350 milliárd forint értékben. Varga Mihály minisztériuma valamiért nem elégszik meg azzal, hogy ezt az idei évhez kösse. A kormány úgy szeretné tálalni a 350 milliárdos beruházási kiadáshalasztást, mintha ez alapozná meg a választási pénzszórásának nagyvonalú juttatásnövelési kiadásait jövőre:

„A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, és a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére is.”

Hm. A bűvésztrükkök akkor jók, ha nem átlátszóak. Ez a trükk pedig rossz trükk. Átlátszó. A 2021-es kiadáscsökkentés ugyanis a 2021-es központi költségvetés kiadási oldalát csökkenti, így a 2021-es költségvetési deficit mértékét befolyásolja. Azaz nem pozitív megtakarítás képződik, amit átvihetünk a következő évre, csupán az idei mínusz lesz kisebb. Nem 3800 milliárd hiányzik év végén a kasszából, hanem csak 3450 milliárd – ezek a számok csak a példa kedvéért szerepelnek, de nagyjából ilyen tételekről van szó.

A leállított beruházások nem növelik a 2022-es mozgásteret, csupán a 2021-es adósságnövekedés lesz kisebb, ha teljesülnek bizonyos feltételek.

A 2021-es deficit a halmozódó államadósságon keresztül érinti csupán a 2022-es költségvetést: magasabb államadósság egyenlő magasabb adósságteher. Az idei és a jövő évi büdzsé között számszaki értelemben pusztán ez teremt kapcsolatot – deficites költségvetés esetén.

Értem én, hogy most már nem lehet úgy közleményt kiadni, hogy ne legyen benne valami nagyon csilivili „meglepi”, választási kormányajcsi valamilyen csoportnak, de azért az évszámok ilyen egymásba csúsztatása mégis túlzásnak tűnik.

De ha a 2022-es nagy kormányzati osztogatás a 2022-es költségvetés terhére történik, és a 2021-es beruházási stop nem ennek teremti meg a forrását, akkor is klassz, hogy visszafogta magát Varga Mihály a NER, hiszen 350 milliárddal kevesebbet költenek idén, mint amennyit eredetileg akartak, nem? Csökken a kiadás, csökken a deficit, kevésbé növekszik az államadósság, kisebb lesz a jövő évben jelentkező adósságteher növekmény. Ez tényleg jó, nem? Igen, jó lenne.

Csakhogy van itt egy iciri-piciri, aprócska kis bibi. Olyan kicsi, hogy alig észrevehető, de mégiscsak ott van, és elrontja az örömöt. Ez egy iciri-piciri 326 milliárdos tételecske a 2021-es költségvetés bevételi oldalán, ami hát, hogy is fogalmazzunk… ah, igen: ugrott. Elnézést, nem én személyesítettem meg az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RFF) Magyarországra jutó teljes összegének 13%-át, más szóval az előleget, amit idén folyósított volna Brüsszel, ha a pénzügyminiszterek elfogadják a magyar helyreállítási tervet, hanem a Portfolio. De nem fogadták el.

Méghozzá alapvetően az uniós források felhasználásának magyarországi magas korrupciós kockázatai miatt, illetőleg mivel a magyar kormány a füle botját sem mozdította a kérésre, miszerint ezek kezelésére és csökkentésére intézkedéseket foganatosítani méltóztassék. De most nem is az a lényeg, hogy az EU nem mer pénzt adni, mert fél, hogy ellopják – bár azért ez így leírva elég durva.  Hanem az, hogy 326 milliárd forint hirtelen eltűnt a 2021-es költségvetés bevételi oldalán.

Ez a hirtelen jött bevételkiesés az, ami miatt a miniszternek lépnie kellett, ez a 350 milliárdos beruházási halasztás oka, semmi más. A többi süket duma, ügyetlen bűvésztrükk.

De ne legyünk ennyire negatívak, hiszen még így is jó hír,  hogy így legalább néhány értelmetlen beruházást lefújtak, nem? Hogy nem lesz mélygarázs a budai vár alatt, atlétikai stadion a Duna parton, kilátó a kisvasút felett, meg hasonló marhaságok, nem? Be szép is lenne! Nem-nem kedves bizalommal teli Olvasó, még csak ennek sem örülhetünk. Figyeljünk az első sorban szereplő idézetben szereplő később szóra: „egyes beruházásokat később valósít meg”!

Ez magyarul kb. annyit tesz, hogy a minisztériumok arra kaptak utasítást, hogy nagyjából 30 milliárd forint értékben ne fizessenek ki idén felhalmozási kiadásokból eredő kötelezettségeket, azaz követeléseket, hogy a ki nem fizetett összegeket bent tartva a rendszerben december 31-én elmondhassák, hogy a nem beérkezett EU-s támogatás (RRF előleg) ellenére a központi költségvetés hiánya nem növekedett. Pont.

Január másodikán már lehet utalni, új év, új költségvetés, stb. Még hogy ne építenék át a várat, meg hogy ne legyen annyi stadion és panoráma kisvasúttal?! Hol élsz Te, kedves Olvasó!

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Koszticsák Szilárd