Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Uniós jogot sért a „Stop Soros” törvény és a menedékjog korlátozása

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka ma indítványozta az uniós bíráknak, hogy marasztalják el a magyar államot a menedékjog elfogadhatatlan korlátozása és a menekülők segítésének bűncselekménnyé nyilvánítása miatt – adta hírül a Magyar Helsinki Bizottság, amely üdvözli az indítványt.

„A kormánytöbbség olyan törvényi rendelkezéseket fogadott el 2018-ban, amelyek a gyakorlatban lehetetlenné tették a tisztességes menekültügyi eljárás lefolytatását és jelenleg is börtönnel fenyegetik a menedékkérők civil segítőit”, emlékeztet a jogvédő szervezet.

Mint írják, a Magyar Helsinki Bizottság már a parlamenti vita idején bírálta „a kormánytöbbség valódi célját, a civilek megbélyegzését és kriminalizálását”, amit a „Stop Sorosnak” nevezett törvény emelt jogi erőre.

A 2018-as gyorsreakciójukban azt írták, hogy:

„A szervezet értelmezése szerint a kormány a büntetőjogot fegyverként akarja használni azok ellen, akik kiállnak az olyan emberi jogokért, mint például a mindenkit megillető tisztességes eljárás joga.”

Az Európai Bizottság közel másfél évig próbálta meggyőzni a kormányt a szabályozás tarthatatlanságáról. Az ügy ezek után került az uniós bíróság elé.

A Stop Sorossal kapcsolatban 2018-ban a Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve is kifejtette a véleményét: aggályosnak tartották, hogy a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, ez szerintük a szólásszabadság korlátozása. Emellett arra jutottak, hogy a törvénycsomag ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének gyülekezési szabadságról szóló cikkével.

Ugyanakkor még nem végleges döntésről van szó, ám általában az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka indítványait elfogadják az uniós bírák.

A főtanácsnoki indítvány újdonsága, hogy a Szerbián keresztül érkezett menedékkérők azonnali elutasítása mellett a Büntető Törvénykönyvnek a „jogellenes bevándorlás elősegítésére, támogatására” vonatkozó gumi szabályait is jogsértőnek találja. Ezek  akár egy évig tartó szabadságvesztéssel fenyegetik a menekülőknek segítséget nyújtó személyeket.

A magyar kormány az Európai Unió Bíróságának decemberi döntése után is folytatta az országban érvényes papírok nélkül tartózkodó külföldiek tömeges kitoloncolását, holott épp ennek jogsértő voltát mondta ki a luxemburgi székhelyű testület.

Holott az EU Bíróságának decemberi döntése gyakorlatilag a teljes magyar menekültügyi jogszabályi környezetet az uniós és nemzetközi jogba ütközőnek, jogsértőnek találta.

A bíróság elítélte a tranzitzónák intézményét, a menedékkérelmi eljárások szándékos késleltetését, a fellebbezési útvonalak elzárást, és a válogatás nélküli, tömeges kitoloncolásokat is.

Arról, hogy a szerb–magyar határon rendszeresen éheztették a menedékkérőket többször is beszámoltunk. Ahogyan arrólis írtunk, hogy az éj leple alatt végezték a magyar hatóságok az illegális kitoloncolásokat.

Hírt adtunk arról is, hogy január végén kivonult Magyarországról az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex, mert a szervezet nem kívánta, hogy az uniós joggal ellentétes gyakorlat részese legyen.

Magyarország  4,5 év alatt több mint ötvenezer menedékkérő embert kényszerített vissza Szerbiába.

(Magyar Helsinki Bizottság, Mérce)
Címlapkép: MTI/Rosta Tibor