Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen a Stop Soros miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A tavaly elfogadott Stop Soros törvénycsomag miatt eljárást indít az Európai Bizottság Magyarország ellen az Európai Bíróságon, írja a Népszava.

A Stop Sorossal kapcsolatban tavaly már a Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve is kifejtette a véleményét: aggályosnak tartották, hogy a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, ez szerintük a szólásszabadság korlátozása. Emellett arra jutottak, hogy a törvénycsomag ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének gyülekezési szabadságról szóló cikkével.

Az Európai Bizottság ezután tavaly júliusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, amit idén januárban a második szakaszba léptettek. A magyar hatóságoknak két hónapjuk volt erre reagálni, ám úgy tűnik, Brüsszelben nem találták túl kielégítőnek a választ, ugyanis

az eljárást most az utolsó, bírósági szakaszba léptették.

Az eljárás azért indult, mert az Európai Bizottság szerint is uniós jogba ütköznek azok a magyar törvények, amelyek büntetik a menedékjog és a tartózkodási engedély megszerzését támogató tevékenységeket.

A Stop Soros a következő pontokból áll:

  1. „A javaslat értelmében az illegális migrációt támogató, külföldi forrásokból működő szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat. Tevékenységi beszámolót is kell készíteniük. Ha nem teszik, majd a hatóságok megteszik helyettük. Szigorodnának a közhasznúságra vonatkozó követelmények is. Ha nincs meg a kellő hazai támogatottság, elveszhet a nonprofit státusz.”

  2. „Az illegális migrációt támogató szervezeteknek külföldi juttatásaik után bevándorlási finanszírozási illetéket kellene fizetniük. Az ebből származó bevételeket a kormány a határvédelemre fordítaná.”

  3. „És végül, a törvényjavaslat alapján a bevándorlást szervező személyeket ki lehetne tiltani. Az idegenrendészeti távoltartás alapesetben a schengeni határ 8 kilométeres körzetére, különösen indokolt esetben, harmadik ország állampolgára esetén Magyarország teljes területére vonatkozik. Akik egyébként pénzelik a bevándorlást, ugyanannyira veszélyesek, mint akik szervezik.”

A törvénymódosítást egyébként tavaly több jogvédő szervezet is kritikával illette.