Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korlátoz, fenyeget, és függetlenséget csorbít az alaptörvény-módosítás a TASZ szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint ismert, Trócsányi László igazságügyminiszter tegnap nyújtotta be a kormány nevében az alaptörvény hetedik módosítását. A módosító javaslat három nagy témakört érint: a különbíróságok létrehozását, az illegális bevándorlás elleni küzdelmet és a gyülekezési jog korlátozását. A módosító javaslatról lesújtó véleményt közölt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet.

A különbíróságok létrehozásával szerintük az ítélkezés eddig is törékeny függetlensége csorbul súlyosan. A Közigazgatási Felsőbíróság tervezett létrehozásával kapcsolatban ugyanis úgy gondolják, hogy súlyos aggodalomra ad okot,

hogy ez a szervezeti átalakítás tálcán kínálja annak a lehetőségét, hogy csorbítsák az intézményrendszer függetlenségét.

A jogvédők rámutatnak, hogy korábban szervezeti átalakítással sikerült elérni azt is, hogy az alkotmánybírák között is a fideszes tagok kerüljenek többségbe, és a a politikailag érzékeny ügyek döntő részében a kormány számára kedvező ítéletek szülessenek.

A TASZ szerint az új közigazgatási bírósági rendszer fényében különösen aggasztó a módosító javaslat másik fő pontja, a magánélet és a magánlakások védelme, amely a gyülekezési jogot korlátozza, és amelyet vélhetően a politikusok háza előtti tüntetések megakadályozása ihletett.

Devizahiteles tüntetők. Forrás: Nem adom a házamat Facebook-oldal

 

A szervezet szerint ez a változtatás amellett, az új rendelkezések nem képvisel egyértelmű hozzáadott értéket a magánszféra védelmében, bizonytalanná teheti a közéleti véleménynyilvánítás (például a tüntetések szervezésének) eddigi szilárd és következetes védelmét. A jogtalanul betiltott vagy feloszlatott tüntetésekkel kapcsolatos eljárásokban ugyanis éppen a közigazgatási bíróságok jogosultak dönteni.

Összességében a TASZ-nak tehát az a véleménye, hogy a javaslat a gyülekezési jog és a politikai véleménynyilvánítás szabadságát már azzal korlátozza, hogy felborítja e jogok gyakorlásának eddig egyértelmű garanciáit.

A jogkorlátozásnak pedig valószínűleg közvetett negatív következményei is lesznek a TASZ szerint: Az új rendelkezések bizonytalanságot kelthetnek a bíróságokban és a rendőrségben, és ezáltal adott esetben megnehezíthetik az aktív állampolgárok életét: elvehetik a gyülekezési jogukat gyakorolni kívánó polgárok, oknyomozó újságírók kedvét a demokratikus társadalmakban nélkülözhetetlen közéleti véleménynyilvánítástól.

Az Alaptörvény-módosítási javaslatba a bevándorlás elleni küzdelem nevében bekerült passzusokról is határozott véleménye van a TASZ-nak: elfogadhatatlannak tartják a Stop Soros törvényjavaslatot is, és arra szólítjuk fel a kormányt, hogy vonja vissza azt.

Véleményüket arra alapozzák, hogy a bejegyzett civil szervezetek nem végeznek és támogatnak jogellenes tevékenységet, a magyar és a nemzetközi menekültjoggal összhangban dolgoznak.

Hozzáteszik, hogy:

„Büntetőjogi fenyegetés helyett elismerést érdemelnek azok a szervezetek és munkatársaik, amelyek menedékkérőknek, külföldi államok polgárainak nyújtanak jogi segítséget, illetve afelett őrködnek, hogy az államok tiszteletben tartsák a kiszolgáltatott emberek jogait és méltóságát.”

(TASZ//Címoldali kép: Az Országházat biztosító rendőrök. Kép: Mérce)