Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Devizahiteles tüntetők miatt akarja módosítani az Alaptörvényt a Fidesz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szigoríthatják a gyülekezési jogot a közeljövőben olyan formában, hogy az alaptörvényben rögzítenék „az otthon, a magánlakás védelmét.” Erről a tervről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be az Echo TV tegnap esti adásában.

Gulyás szerint a módosítással azt kívánják elérni, hogy a politikusok magánlakásai előtt a jövőben ne lehessen demonstrációt szervezni.

„A magánlakások előtti tüntetések időszakát érdemes befejezni”

– figyelmeztetett a miniszter.

Gulyás Gergely azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy ugyan a gyülekezési jog szerinte is alapvető, a család és szomszédok nyugalomhoz és biztonsághoz való joga azt megelőzheti amennyiben magánlakásokról van szó. Gulyás szerint ha ugyan a közszereplők kötelesek is elviselni, ha emberek tüntetnek ellenük, szomszédaik jogai nem sérülhetnek csak azért, mert „véletlenül” ilyen ember közelében laknak.

Az ATV emlékeztet, hogy Gulyás Gergely hasonló módosítást 2014 karácsonyán, a netadó elleni tüntetések után hasonló indoklással már felvetett, az akkori tüntetők többször gyülekeztek össze Orbán Viktor Cinege utcai háza környékén, vagy az előtt.

Mostanában a devizahitelesek helyzetének rendezését követelő különféle csoportok szerveznek rendszeresen kisebb demonstrációkat politikusok házai elé. A „Nem adom a házamat”-mozgalom például Németh Szilárd és Kövér László magánlakhelye előtt is tartott ilyen tüntetéseket. Előbbi, március végi eset azért emlékezetes, mert Németh házáig az aktivisták el sem jutottak, a rendőrség ugyanis előbb odaért.

(ATV Online // Címoldali kép: Nem adom a házamat, Facebook)