Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Helsinki Bizottság: Börtönbe küldi a rászorulóknak segítőket az, aki megszavazza a Stop Sorost

Ez a cikk több mint 5 éves.

Gyorsreakciójában kemény kritikát fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő szervezet a Stop Soros-törvénycsomaggal szemben, amelyet ma nyújtott be a kormány.

A szervezet értelmezése szerint a kormány a büntetőjogot fegyverként akarja használni azok ellen, akik kiállnak az olyan emberi jogokért, mint például a mindenkit megillető tisztességes eljárás joga.

Ehhez hozzáteszik, hogy bebörtönzéssel fenyegetni azokat, akik a kiszolgáltatottakat támogatják, mindennel ellentétes, amit jogállamnak vagy európai értéknek nevezünk.

Mint írják a javaslat szándéka visszahozni a félelem évtizedek óta nem tapasztalt légkörét. Ezen szerintük a törvény részleteinek finomítgatása sem segíthet, a javaslatot nem szabad megszavazni.

„Aki ilyen törvényt szavaz meg, az világos üzenetet küld: a rászorulókat segítőket inkább börtönbe küldi, mintsem a kritikájukat meghallgatná”

– szögezik le.

Megjegyzik, hogy akit háború, kínzás, bántalmazás fenyeget, az védelemre jogosult a nemzetközi, uniós és a magyar jog alapján is. Így ha egy menedékkérőnek valaki jogi segítséget vagy tájékoztatást nyújt, és ezért megbüntetik, azzal a tisztességes eljáráshoz való jog is kiüresedik.

A törvénycsomag külföldiek jogellenes magyarországi tartózkodásának elősegítéséről szóló részeivel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet, hogy amíg a menekültügyi eljárás zajlik, a védelmet kereső az uniós jog alapján egyértelműen jogszerűen tartózkodik az országban.

Külföldiek magyarországi tartózkodását azonban csak a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal engedélyezheti, civil szervezet vagy magánember nem.

Végül pedig leszögezik, hogy:

„A Magyar Helsinki Bizottság, munkatársaink és ügyvédeink azoknak nyújtanak ingyenes jogi segítséget, akik a menedékkérelmüket már benyújtották, és akiket az ország területére a hatóságok már beengedtek. Ez minden szempontból jogszerű tevékenység.”

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) kedden este már reagált is a törvényjavaslatra, és felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza azt, mivel szerintük jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában – írta az MTI.

Az UNHCR közleményében komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy elfogadásuk esetén a javaslatok létfontosságú segítségtől és ellátástól fosztanának meg otthonuk elhagyására kényszerült embereket, és tovább szítanák a feszült közhangulatot és a növekvő idegengyűlöletet.

Az UNHCR különösen aggódik amiatt, hogy a törvénycsomagban foglaltak azok ellen irányulnak, akik pusztán emberségből segítenek a menedéket keresőkön.

„Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy hagyjon fel minden olyan intézkedéssel, amely még sebezhetőbbé tenné azokat az embereket, akik egyszerűen biztonságot keresnek”

– áll a hivatal közleményében.