Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amnesty International: a Stop Sorossal egy dolgot lehet tenni – elfelejteni

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Amnesty International jogvédő szervezet sajtótájékoztatót tartott a Kossuth téren a Stop Soros törvénycsomag ellen, aminek elfogadásával a kormány azok ellen a jogvédők ellen lépne fel, akik azért dolgoznak, hogy a menedékkérőket szolidárisan és a nemzetközi jogot betartva fogadja Magyarország.

Az Amnesty International egy 7 millió emberből álló nemzetközi civil szervezet, ami mellett több tízezren álltak ki a magyar civil társadalmat érő támadások kapcsán. A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan tervezetet fogadjon el az országgyűlés, ami kriminalizálja, bünteti azt, ami helyes és jogszerű. Úgy gondolják, ez a javaslat nem javítható, ezért csak egy dolgot lehet vele tenni: elfelejteni. Szerintük elsősroban nem a civileknek kell változtatni, hanem a kormányerőnek kell nemet mondania a javaslat megszavazásán.

Kiemelték, hogy a humanitárius és jogi segítségnyújtás helyes dolog, egy jogállamban a jogvédelem nem bűncselekmény, a jogvédők nem bűnözők és menedékjogot kérni sem bűncselekmény. Elzárással, börtönnel fenyegetni azokat, akik jogszerűen járnak el, nem jogállami.

Szerintük több nagyon súlyos emberi jogi probléma van a Stop Sorosban, a legfontosabbak ezek közül azok, amelyek az alapvető emberi jogokat és a jogállami garanciákat sértik. Ugyanis mindenkinek joga van ahhoz, hogy tudja, milyen eljárás folyik vele szemben, hogy tájékozódjon, hogy tisztában legyen azzal, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak – legyen az magyar vagy külföldi állampolgár. A jogvédőknek pedig joguk van mindebben ingyenes segítséget nyújtani.

A szervezet szerint a Stop Soros a bírósághoz fordulás jogát is korlátozná, ugyanis ha egy segítő ellen büntetőeljárás indul, kitilthatóvá válik a határsávból.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendőrésg által kitilthatók lesznek a tranzitzónából azok, akik jogi, pszichoszociális segítséget szeretnének nyújtani, vagy épp gyermekfoglalkozást tartanának az ott tartózkodó gyerkeknek.

A Stop Soros egyik célja tehát az, hogy az ügyvédeket eltávolítsa az ügyfelek közeléből, így ne kapjanak semmiféle jogi segítséget a menekültek, bírósághoz pedig egy ilyen bonyolult eljárásban nem tudja egy külföldi önállóan, ügyvéd segítsége nélkül érvényesíteni a jogait.

Így a menedékkérők nem jutnak el a bírósághoz, bíróság nélkül azonban a hatóságok munkája ellenőrizetlen marad. Senki nem lesz, aki nem csak az ügyfelek, de a jogállam érdekében is kiálljon.

Az ügyvédválasztás jogát utoljára az 50-es években korlátozták, amikor elítéltek ügyvédeket azért, mert ügyfeleiket képviselték – jegyzik meg. Ma még a menekültektől veszi el ezt a jogot a kormány, holnap már lehet, hogy mással is megteszi ugyanezt – figyelmeztetnek. A Stop Soros azokat teszi védtelenné, akik igazán rászorulnak a segítségre.

A törvényjavaslat ellen több emberi jogi szervezet is felszólalt már: többek közt az ENSZ emberi jogi főbiztosa, az ENSZ menekültügyi főbiztosa és az Európa Tanács emberjogi biztosa is felszólította a kormányt, hogy ne stigmatizálja a jogvédőket és civil szervezeteket és hagyja meg a menedékkérés lehetőségét.

Az Amnesty International arra kéri a parlamenti képviselőket, hogy ne támogassák a Stop Sorost. A tövényjavaslattal kapcsolatos vita holnap kezdődik, ennek alaukulásától függ, hogy a szervezet milyen lépéseket tesz majd ellene. Elöljáróban annyit elmondtak, ha meglesz a végleges, elfogadott változat, ők mindenképpen jogi fórumokon fogják azt megvitatni. Amennyiben munkatársaik ellen büntetőeljárás indul, hazai bíróságokhoz fognak fordulni, emellett pedig az Alkotmánybíróság és az Unió luxemburgi bírósága is rendelkezésre állnak. A képviselőknek pedig üzenik, ne támogassák a javaslatot.