Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazták az Alaptörvény hetedik módosítását és a Stop Sorost

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerda délután az Országgyűlés fideszes többsége, a Jobbik támogatásával megszavazta az Alaptörvény hetedik módosítását és a Stop Soros törvénycsomagot is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Demokratikus Koalíció, illetve az MSZP-P szövetség a nap folyamán jelezték, nem vesznek részt a szavazáson, képviselőik nem nyomnak gombot a két szavazáson.

„Mindkettő szembemegy az alapvető emberi jogok tiszteletével, a keresztény kultúránkkal és magyarságunk alapjaival is. A DK szerint sem civilizált európai emberként, sem magyar hazafiként nem lehet részt venni egy ilyen szégyenletes, Magyarország elleni bűntettben” – írta közleményében a DK.

Kevéssel a szavazás előtt hasonló döntést hozott az LMP is. Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke az MTI-nek elmondta, globális migrációs krízist fontos kérdésnek tartják, azt az eljárást azonban, ahogyan a Fidesz kezeli a kérdést, alkalmatlannak és méltatlannak ítélik.

Az alkotmánymódosítást így a Jobbik támogatásával, 159 szavazattal fogadta el a fideszes többség. A Stop Soros 160 szavazatot kapott.

A hetedik alkotmánymódosítás nem csupán azt mondja ki, hogy „Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be”, de megteremti a különálló közigazgatási bírósági rendszer létrehozatalának alkotmányos alapját is, emellett pedig kiterjeszti a hajléktalan emberek büntetésének lehetőségét is.

A Stop Soros törvénycsomag pedig új bűncselekményt vezet be a magyar jogrendbe: a jogellenes bevándorlás segítését. Az elfogadott gumiszabállyal a kormányzat lehetőséget kap, hogy megfélemlítsen olyan civileket, akikkel nem egyezik álláspontja a migráció kérdésében.

Frissítés (15.50) – A Jobbik közleményben magyarázza szavazatát

Miután mind az Alaptörvény módosítását, mind pedig a Stop Sorost támogatták a Jobbik képviselői, a párt közleményben indokolta meg döntését. Azt írják:

„A Jobbik frakció megszavazta a tévesen Stop-Sorosnak nevezett alaptörvény-módosítást. Azért támogattuk a saláta-jellegű csomagot, mert számos hibája mellett, egyetértünk azzal az alapvető céllal és társadalmi igénnyel, mely szerint Magyarország biztonsága és védelme elsődleges. Egyetértünk továbbá a kereszténység és a magántulajdon védelmével, a bevándorlók szétosztására vonatkozó kvótákat elutasítjuk. A Jobbik fő célja, hogy a bevándorlás minden formája előtt bezárjuk a jogi kiskapukat, így a letelepedési kötvények megszüntetését újra kezdeményeztük, de azt a kormánypártok ma nyolcadik alkalommal szavazták le.”

Azt is hozzáteszik:

„Felelős ellenzéki pártként ugyanakkor kötelességünk felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a ma elfogadott javaslat a kormánypropaganda állításaival ellentétben nem fogja megállítani az illegális migrációt, nem alkalmas a kereszténység védelmére és nem írja felül a Genfi Egyezményt sem, ahogy a hajléktalan sorsú emberek is a közterületeken fognak maradni lakhatási gondjaik megoldásáig. A közigazgatási bíróságok kapcsán egy keretrendszert határoz meg, amelynek konkrét szabályozása el sem kezdődött.

A javaslatot ellenző közösségeket megnyugtatjuk, hogy a ma elfogadott jogszabály ebben a formában életszerűtlen, alkalmazása kivitelezhetetlen, tehát károkat sem fog okozni. A kormány célja ugyanis nem a megfogalmazott problémák tényleges megoldása, hanem annak, a közelgő európai parlamenti- és az önkormányzati választási kampányokban való kommunikációs felhasználása.”