Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a Stop Sorost

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Velencei Bizottság nyilvánosságra hozta állásfoglalását a Stop Sorosról, írja a hvg.hu. Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve a Stop Soros rendelkezéseit vizsgálva arra jutott, hogy az ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének gyülekezési szabadságról szóló cikkével. Ezen túl

aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, ez szerintük a szólásszabadság korlátozása.

A Stop Sorosban megfogalmazott szankciók, amelyekkel a törvény alapján a „bevándorlást segítő” személyeket elzárással és börtönnel lehet bünteteni, a Velencei Bizottság szerint megsértik a nemzetközi normákat, mert túlságosan szigorúak. Azt is kifogásolják, hogy a törvénycsomag elfogadása előtt elmaradtak a konzultációk is az érintett szervezetekkel, nem volt társadalmi egyeztetés a civilekkel.

A Stop Soros törvénycsomag ezen túl nem felel meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatában megfogalmazott előreláthatósági kritériumának és pontatlan is.

A Bizottság szerint a Stop Soros veszélyezteti a civil szervezetek finanszírozását, elfogadása és hatálybalépése után fennáll a civil szervezetek ellehetetlenülésének veszélye, és sérül az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság.

A független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve arra jutott, hogy a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.

A 7. alaptörvény-módosítást, és benne a Stop Sorost annak ellenére fogadta el szerdán az Országgyűlés, hogy a Velencei Bizottság elnöke, és az Angela Merkel vezette német CDU is arra kérte a Fideszt, várják meg a törvény elfogadásával a Velencei Bizottság jelentését.

Orbán Viktor azonban a törvény elfogadása után azt mondta, nem várják meg a jelentést, mert egy előzetes állásfoglalást már ismernek, és „ízlések és pofonok különböznek”.

Csütörtökön az Európai Bizottság közölte, vizsgálni fogják, hogy a magyar parlament által szerdán elfogadott új törvénycsomag összhangban van-e az uniós szabályozással, és a Velencei Bizottság véleményét is figyelembe fogják venni.

(hvg.hu, Mérce)