Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az illegális kitoloncolások miatt kivonul Magyarországról a Frontex

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kivonul Magyarországról az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex, mert a szervezet nem kívánja, hogy az uniós joggal ellentétes gyakorlat részese legyen. Magyarország  4,5 év alatt több mint ötvenezer menedékkérő embert kényszerített vissza Szerbiába, írja a Politico.

Chris Borowski, a Frontex szóvivője arról beszélt, hogy azért határoztak így, mert a magyarországi kormány továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza menekülteket Szerbiába.

Mint arról a Mérce beszámolt, az Európai Bíróság január 17-én hirdetett ítéletet az Európai Bizottság által 2015 decemberében indított Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás ügyében.

A döntés szerint a magyar hatóságok a tranzitzónákban jogellenesen tartották fogva az országon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket, ezzel pedig megsértették nemzetközi védelem iránti kérelmüket, valamint  a kiutasításához kapcsolódó uniós jogszabályokat.

Ugyanakkor Magyarország nem tartotta tiszteletben az Európai Bíróság döntését.

Január derekán már arról írtunk, hogy a magyar kormány az Európai Unió Bíróságának decemberi döntése után is folytatta a menedékkérők, az érvényes papírok nélkül Magyarországon tartózkodó emberek – gyermekek, idősek, megkínzottak – tömeges kitoloncolását.

A Magyar Helsinki Bizottság január 8-án megjelent közleménye szerint:

„Az országban érvényes papírok nélkül tartózkodó külföldieket, köztük potenciális menekülteket, gyerekeket, betegeket és kínzásáldozatokat a rendőrség mindenféle eljárást, egyéni döntést és esetleges bírói felülvizsgálatot mellőzve a határkerítés szerb oldalára kényszeríti át.”

„Ha a Frontex továbbra is részt venne a magyarországi határvédelmi tevékenységekben, akkor azt kockáztatná, hogy egy uniós joggal ellentétes gyakorlat részese legyen” – mondta Chris Borowski, a Frontex szóvivője.

Ezzel egy időben a Frontex ellen is vizsgálat indult, mert fennáll a gyanú, hogy maga is részt vett az illegális visszatoloncolásokban.

A Frontex ellen amiatt vizsgálódnak, mert – a nemzetközi jogot megsértve –ahelyett, hogy segítséget nyújtottak volna a Földközi-tengeren átkelő menekülteknek, az Égei-tengeren rakták ki őket, hogy a török parti őrségre bízzák az életüket. A Frontex tagadta a vádakat.

Csütörtökön az Európai Unió belügyminiszterei informális, online találkozón vesznek részt, amelyen megvitatják az EU menekültügyi rendszerének reformjára vonatkozó, a Bizottság által tavaly szeptemberben előterjesztett javaslatot. A javaslat nem nyerte el az összes tagállam támogatását, ahogyan 2015 óta a migráció kérdését rendezni kívánó uniós reformkísérletek is sorra meghiúsultak egyes tagállamok, így Magyarország ellenállása miatt.

(Politico, Euronews, EUrológus, Mérce)

Címlapkép: Wikipédia