Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éheztetik a menedékkérőket a magyar-szerb határon, hátha visszafordulnak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Somogyvári Zoltán, a Helsinki Bizottság jogásza számolt be az Indexnek arról, milyen embertelen trükkhöz folyamodott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) annak érdekében, hogy visszafordítsák a magyar-szerb határon várakozó menedékkérőket.

Júliusban változott a menekültügyi szabályozás, mely alapján minden Szerbiából érkező ember menedékkérelmét elutasíthatják. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasítás ellen, annak nincs halasztó hatálya, így idegenrendészeti eljárás alá vonják, majd kitoloncolják őket. Az érintett menedékkérőket addig is megpróbálják visszaküldeni Szerbiába, ugyanis a tranzitzónában maradó nagykorúak nem kapnak enni.

A menekültügyi szabályozás júlisban életbe lépő változtatása szerint nem fogadják el azokat a menedékkérelmeket, melyek kérelmezői biztonságos tranzitországon haladtak át. Ugyan az Európai Bizottság szerint nem lehet ilyen indokra hivatkozva elutasítani a menedékkérelmeket (az ügyben még kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen), ez mégis megtörténik.

Magyarország annak ellenére tekinti Szerbiát biztonságos tranzitországnak, hogy az ENSZ Menekültügyi Főigazgatósága szerint nem az, így a kérelmeket erre hivatkozva utasítja el az új jogszabály értelmében.

A Helsinki Bizottság ügyfele két afgán család, melyek tagjai saját bőrükön tapasztalták meg a magyar hatóságok vendégszeretetét: ügyüket az új jogszabály értelmében nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárásként kezelték – hiába nem zárult le a menekültügyi eljárásuk, ami azt jelenti, nem is toloncolhatók ki.

Mivel Magyarországon még mindig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet van érvényben (hiába nincs már tömeges bevándorlás), a menekült családok ideiglenes lakóhelyeként a tranzitzónát jelölték ki. És most jön a trükk:

mivel a tranzitzóna idegenrendészeti szekciója szabadon elhagyható Szerbia felé (vagy kitoloncolják őket), a menekültügyi hatóság nem köteles ellátást biztosítani az ott tartózkodó menedékkérőknek.

Érdemes tudni, hogy ezek az emberek egy-másfél évet várakoztak egy szerbiai táborban arra, hogy beadhassák a menedékkérelmüket Magyarországon, de amíg a menekültügyi eljárás le nem zárul, érthető módon nem akarnak oda visszamenni, ahol embertelen, megalázó bánásmódban részesültek. De sajnos a magyar oldalon sem sokkal emberségesebb a helyzet: a Helsinki Bizottság által képviselt két afgán család tagjai közül csak a kiskorú gyerekeknek és egy szoptató nőnek adtak enni a hatóságok, a férje és egy éppcsak nagykorú fiú és az ő szülei nem kaptak élelmet.

Az pedig egészen elborzasztó, hogy a gyerekeket és a nőt átkísérték a zóna egy másik részébe, nehogy adhassanak az ételből a családtagjaiknak.

A Helsinki Bizottság az embertelen és jogszerűtlen bánásmód miatt múlt hét pénteken a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult ideiglenes intézkedésért, amely még aznap kötelezte Magyarországot, hogy biztosítson a két család számára élelmet, amit másnap már meg is kaptak, azóta pedig napi háromszori étkezést biztosítanak számukra.

A Helsinki Bizottság ügyfele két, polgárháború elől menekülő, hadköteles szír menedékkérő is, akik szintén napokig éheztek, majd az eset után néhány napig kaptak enni,

végül a hatóság azt mondta nekik, ha enni akarnak, forduljnak ők is a strasbourgi bírósághoz.

Tehát a magyar hatóságok minden Szerbián át érkező menedékkérőt éheztetéssel próbálnak visszafordítani, miközben a strasbourgi bíróság kimondta, hogy jogtalanságot követnek el. A bírósági felszólítás azonban csak arra a két családra volt érvényes, akiket a Helsinki képviselt, így a jogvédők most azt kérik az emberi jogok bíróságától, kötelezze Magyarországot arra, hogy mindenki kapjon enni, aki ilyen helyzetbe kerül.

Címlapkép: Wikimedia Commons
Forrás: Index