Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több menedékkérőt fognak éheztetni a magyar-szerb határon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a napokban, a magyar-szerb határon található tranzitzónában éheztetéssel próbálják rákényszeríteni a menedékkérőket, hogy visszaforduljanak Szerbiába. Ebben a menekültügyi szabályozás júliusban életbe lépő változata segít a hatóságoknak, ugyanis eszerint Magyarország biztonságos tranzitországnak tekinti Szerbiát (annak ellenére, hogy az ENSZ Menekültügyi Főigazgatósága szerint nem az),

márpedig biztonságos országból nem léphet Magyarország területére menekült. Így a Szerbián át érkező menekültek menedékkérelmét automatikusan elutasítják.

Az elutasítás után idegenrendészeti eljárás alá vonják a menekülteket, ami magyarul a kitoloncolást és az EU-ból való kitiltást jelenti. A menedékkérők ebben a szakaszban már nem kaphatnak élelmet a tranzitzónában, viszont van három napjuk, hogy fellebbezzenek az idegenrendészeti eljárás ellen. Ha a fellebbezés mellett döntenek, újra menekültügyi eljárás alá kerülnek és elméletileg ismét kapnak enni (az éheztetett menekülteket képviselő Helsinki Bizottság szerint eddig nem ez volt a gyakorlat).

A fellebbezést a már említett Szerbián át való érkezés miatt újból elutasítják, így újra az idegenrendészeti eljárási szakasz következik. Az elutasított menedékkérőt egy külön körletbe zárják, ahol nem kap enni – ezt a szempontot is mérlegelve dönthet, hogy megvárja az eljárás végét vagy visszamegy Szerbiába.

„És hogy mi ennek azon kívül az értelme, hogy a gyakorlat ellen felszólalókat migráncssimogatónak titulálja majd a kormány?”– teszi fel a kérdést Facebook-posztjában Hadházy Ákos, aki az éheztetésről szóló hírek után személyesen is ellátogatott a tranzitzónába.

A válasz az, hogy ha az elutasítottak kivárják az idegenrendészeti eljárás végét (ezalatt éheztetik), a magyar hatóságnak vissza kell adnia őket a szerb hatóságnak, a bökkenő csak az, hogy Szerbia nem veszi vissza őket, ebben az esetben viszont valódi menekültügyi eljárást kell indítania a magyar hatóságnak – tehát már nem utasíthatja el újra automatikusan, valóban meg kell nézni, hogy az illető illegális bevándorló vagy menekült.

Ezt akarja elkerülni a magyar hatóság az éheztetéssel, ha ugyanis a menekültek emiatt visszafordulnak Szerbia felé, többször nem adhatnak be menedékkérelmet Magyarországon.

„A magára kereszteket aggatva magát nagy Krisztus követőnek tartott „Parlament” azonban inkább olyan törvényt hozott, hogy az elutasított személy -ha nem akar éhen halni- inkább menjen vissza magától Szerbiába. Így az utolsó lehetőséget is elveszti, hogy valóban elbírálják érdemben a kérelmét az automatikus elutasítás helyett. Ráadásul: ezzel Magyarország gyakorlatilag kényszeríti, hogy Szerbiába is illegális határátlépőként érkezzen újra.”

– írja Hadházy, aki látogatása során egyébként azt tapasztalta, a magyar-szerb határon található tranzitzóna egy viszonylag jó minőségű börtön képét mutatja.

„Ez talán semmi lenne ezeknek az embereknek az eddig kiálltakhoz képest, ha valódi eljárás folyna az ittlétük alatt. Ez azonban nincs így – a végén pedig jön a magyar törvények szerinti éheztetés” – zárja posztját.

A képviselő a helyszínen beszélt az intézmény igazgatójával, aki azt mondta, jelenleg nincs éheztetett menedékkérő a tranzitzónában, de valóban voltak olyanok, akik nem kaptak élelmet, és elismerte, hogy a törvény értelmében rövidesen sok menedékkérő szintén nem fog élelemhez jutni.

Hadházy szerint nem a kerítés építésével követ el bűnt a kormány, hanem azzal hogy a krízist használja fel a „hecckampányaihoz” úgy, hogy a valódi menekült fogalmát szándékosan keveri a bevándorló és a terrorista fogalmával. Ezzel tereli el a figyelmet az iszonyatos mértékű korrupcióról. A hecckampány pedig olyan jól sikerült, hogy már emberek éheztetése is belefér.